|

Naczynia z młyna

Obecnie, w trosce o środowisko i ograniczenie negatywnego wpływu procesu produkcji na nie, w wielu dziedzinach promowane są praktyki związane z wdrażaniem rozwiązań przyjaznych środowisku naturalnemu.  Wiele działań zostało już w tym kierunku podjętych — wprowadza się na rynek pojazdy elektryczne, zachęca społeczeństwo do korzystania z odnawialnych źródeł energii oraz wybierania produktów, których proces produkcji ma jak najmniejszy wpływ na nasze środowisko. Nie inaczej jest w sektorze produkcji żywności w całym łańcuchu wartości.

Jedną z inspirujących propozycji, jakie zaistniały w tym  zakresie jest projekt realizowany w ramach działania „Współpraca” przez grupę operacyjną „Naczynia z młyna”. Celem projektu jest  opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania naczyń bezglutenowych z ubocznych produktów przemysłu młynarskiego jako zamienników plastiku.

Skład konsorcjum

W skład konsorcjum wchodzą Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,  jednostka naukowa – Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, dwóch rolników oraz dwie firmy: Biotrem z Zambrowa i Młyn Gospodarczy z Tomaszowa Lubelskiego.

Na czym polega innowacyjność projektu?

W ramach projektu opracowane zostaną bezglutenowe naczynia z ubocznych produktów przemysłu młynarskiego stanowiące alternatywę dla naczyń plastikowych i papierowych w zakresie budowania neutralności dla środowiska (biodegradowalne w krótkim czasie). Do ich wytworzenia zostaną  wykorzystane rośliny takie jak proso, sorgo oraz  gryka.  Rozwiązanie zaproponowane przez grupę operacyjną jest również istotne z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom, w szczególności osobom cierpiących na nietolerancję glutenu.

Realizacja projektu będzie przebiegała wieloetapowo — od założenia plantacji i zakupu specjalistycznych urządzeń, poprzez stworzenie prototypu maszyny przetwarzającej łuski na naczynia oraz szeregu testów i badań, aż do opracowania technologii wytwarzania bezglutenowych naczyń.

Korzyści wypływające z opracowania technologii i uruchomienia produkcji:

  • Ochrona środowiska naturalnego i ograniczenie zmian klimatycznych poprzez ograniczenie emisji CO2 do atmosfery.
  • Rozszerzenie areału upraw roślin mało popularnych w Polsce — sorgo, proso.
  • Rozszerzenie uprawy gryki, jako rośliny miododajnej.
  • Wyeliminowanie problemu kosztownej utylizacji, gdyż otrzymany produkt będzie w pełni biodegradowalny.
  • Zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom, szczególnie tym z nietolerancją pokarmową na gluten oraz chorujących na celiakię.
  • Efektywne wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu młynarskiego.

Więcej informacji o projekcie można znaleźć w bazie polskich grup operacyjnych udostępnionej na naszym portalu.

Szczegóły projektu


Zaproponowane rozwiązanie ma  szansę na dobry odbiór rynkowy, przede wszystkim wśród konsumentów, z uwagi na rosnącą liczbę osób z nietolerancjami pokarmowymi,  a także coraz większe zainteresowanie konsumentów kwestiami wpływu produktów na środowisko.