
Obecnie, w trosce o środowisko i ograniczenie negatywnego wpływu procesu produkcji na nie, w wielu dziedzinach promowane są praktyki związane z wdrażaniem rozwiązań przyjaznych środowisku naturalnemu. Wiele działań zostało już w tym kierunku podjętych — wprowadza się na rynek pojazdy elektryczne, zachęca społeczeństwo do korzystania z odnawialnych źródeł energii oraz wybierania produktów, których proces produkcji ma jak najmniejszy wpływ na nasze środowisko. Nie inaczej jest w sektorze produkcji żywności w całym łańcuchu wartości.
Jedną z inspirujących propozycji, jakie zaistniały w tym zakresie jest projekt realizowany w ramach działania „Współpraca” przez grupę operacyjną „Naczynia z młyna”. Celem projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania naczyń bezglutenowych z ubocznych produktów przemysłu młynarskiego jako zamienników plastiku.
Skład konsorcjum
W skład konsorcjum wchodzą Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, jednostka naukowa – Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, dwóch rolników oraz dwie firmy: Biotrem z Zambrowa i Młyn Gospodarczy z Tomaszowa Lubelskiego.
Na czym polega innowacyjność projektu?
W ramach projektu opracowane zostaną bezglutenowe naczynia z ubocznych produktów przemysłu młynarskiego stanowiące alternatywę dla naczyń plastikowych i papierowych w zakresie budowania neutralności dla środowiska (biodegradowalne w krótkim czasie). Do ich wytworzenia zostaną wykorzystane rośliny takie jak proso, sorgo oraz gryka. Rozwiązanie zaproponowane przez grupę operacyjną jest również istotne z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom, w szczególności osobom cierpiących na nietolerancję glutenu.
Realizacja projektu będzie przebiegała wieloetapowo — od założenia plantacji i zakupu specjalistycznych urządzeń, poprzez stworzenie prototypu maszyny przetwarzającej łuski na naczynia oraz szeregu testów i badań, aż do opracowania technologii wytwarzania bezglutenowych naczyń.
Korzyści wypływające z opracowania technologii i uruchomienia produkcji:
- Ochrona środowiska naturalnego i ograniczenie zmian klimatycznych poprzez ograniczenie emisji CO2 do atmosfery.
- Rozszerzenie areału upraw roślin mało popularnych w Polsce — sorgo, proso.
- Rozszerzenie uprawy gryki, jako rośliny miododajnej.
- Wyeliminowanie problemu kosztownej utylizacji, gdyż otrzymany produkt będzie w pełni biodegradowalny.
- Zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom, szczególnie tym z nietolerancją pokarmową na gluten oraz chorujących na celiakię.
- Efektywne wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu młynarskiego.
Więcej informacji o projekcie można znaleźć w bazie polskich grup operacyjnych udostępnionej na naszym portalu.
Zaproponowane rozwiązanie ma szansę na dobry odbiór rynkowy, przede wszystkim wśród konsumentów, z uwagi na rosnącą liczbę osób z nietolerancjami pokarmowymi, a także coraz większe zainteresowanie konsumentów kwestiami wpływu produktów na środowisko.