Baza dobrych praktyk
Projekt obejmował przeprowadzenie konkursu fotograficznego pn. „Kaszubska Marszruta w Obiektywie” skierowanego do mieszkańców województwa pomorskiego. Uczestnicy konkursu fotografowali miejsca znajdujących się na trasie Kaszubskiej Marszruty. Produktem finalnym projektu było wydanie kalendarza z najlepszymi pracami konkursowymi.
Firma PIECZARKA SIEDLECKA powstała poprzez zrzeszenie się producentów grzybów jadalnych. Dzięki temu poprawiono dostępność do właściwych kanałów sprzedaży – marketów, przetwórni i firm z branży gastronomicznej. Łatwiejszy stał się też eksport produktów do Francji, Holandii, Belgii, Grecji i Włoch.
Gospodarstwo rozpoczęło swoje funkcjonowanie w roku 1997, kiedy zostało przejęte od rodziców. Zaraz po tym zmieniono kierunek produkcji z wielokierunkowego na sadowniczy. Gospodarstwo jest na bieżąco rozwijane, modernizowane tak, aby uzyskać jak najlepsze efekty ekonomiczne i produkcyjne.
Operacja polegała na zorganizowaniu konferencji oraz wyjazdu studyjnego do gospodarstwa uprawiającego rośliny energetyczne, co pozwoliło na podniesienie poziomu wiedzy i zaznajomienia się z agrotechniką z tego zakresu. Celem było zwiększenie wiedzy wśród 50 odbiorców projektu na temat uprawy topinamburu, miskanta olbrzymiego i róży oraz możliwości ich wykorzystania w celach energetycznych.
Konkurs kulinarny Smaki Gęsiny, w którym wystartowały koła gospodyń wiejskich z różnych powiatów, ukazywał niezwykłą różnorodność kulinarną regionu świętokrzyskiego. W projekcie wykorzystano potencjał osób znających tematykę dotyczącą hodowli gęsi i dawnych obrzędów związanych z tym ptactwem oraz kulinariami regionalnymi. Dzięki temu zwiększono wiedzę na temat niematerialnego dziedzictwa kulturalnego kieleckiej wsi wśród szerokiej publiczności.
FDPA w ramach operacji „Europejski Zielony Ład - wyzwania i szanse dla polskiego rolnictwa” stworzyła przestrzeń dla prac o charakterze seminaryjno-warsztatowym i studialnym, które skupiały się na uzyskaniu wspólnego stanowiska i konkretnych rozwiązań, były odpowiedzą na aktualne problemy rolnictwa związane z jego dostosowaniem do wymogów środowiskowych i klimatycznych Europejskiego Zielonego Ładu.
Działania w formie 5 seminariów połączonych z wizytą studyjną oraz 5 wydanych monografii poseminaryjnych, koncentrowały się na aspekcie dostosowania do wymogów środowiskowych i klimatycznych EZŁ w 5 wybranych obszarach rolnictwa, oraz identyfikacji barier i ograniczeń w ich wdrożeniu.
Państwo Klaudia i Paweł Serej prowadzą gospodarstwo ogrodnicze specjalizujące się w produkcji pomidora szklarniowego. W ramach dofinasowania PROW doposażono gospodarstwo w sprzęty usprawniające uprawę. Szczególnie na uwagę zasługuje zakup komputera klimatycznego sterującego temperaturą, co jest unikalne i innowacyjne, jeśli chodzi o kontrolowanie klimatu w szklarni.
Firma Green Sort Sp. z o.o. produkuje maszyny i urządzenia dedykowane dla branży sadowniczej. Ich produkty służą do segregacji jabłek i borówek, skierowane są głównie do mniejszych producentów rolnych. Rozwój firmy nastąpił po zakupie maszyn potrzebnych do wytwarzania sortownic. Dzięki temu proces produkcji stał się sprawniejszy i ekologiczny.
Ewa i Dariusz Pastusiak prowadzą gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji roślinnej. Przy pomocy środków unijnych wybudowali budynek magazynowy — hale blaszane służące przede wszystkim do przechowywania ziarna w celu późniejszej sprzedaży.