Podcasty
"W rytmie wsi" to seria naszych podcastów poświęconych tematom związanym z rozwojem polskiego rolnictwa i obszarów wiejskich. Ciekawe rozmowy z zaangażowanymi ekspertami (w tym ze świata nauki), rolnikami, przedstawicielami podmiotów zaangażowanych w rozwój obszarów wiejskich, partnerami KSOW i KSOW+ jak i mieszkańcami wsi oraz małych miast. Każdy podcast to około 30 minut interesujących historii, analiz i przykładów dobrych praktyk.
Odcinek 7. Młodzi rolnicy – wizja rolnictwa
W siódmym odcinku podcastu "Młodzi rolnicy – wizja rolnictwa", rozmawiamy z panią Łukaszem Katarzyną Gralą, młodą rolniczką prowadzącą 60-hektarowe gospodarstwo w Pisarzowicach na Dolnym Śląsku. Pani Katarzyna, uprawia rzepak, pszenicę, groch i kukurydzę, a jej gospodarstwo wykorzystuje nowoczesne technologie, by maksymalizować efektywność i rentowność.
W odcinku poruszamy m.in. następujące zagadnienia:
- Czy podejście do prowadzenia gospodarstwa przez młodych rolników różni się od tego, które miały wcześniejsze pokolenia w rodzinie?
- Czy dzisiejsza wieś stwarza młodym ludziom większe możliwości niż kiedyś?
- W jakim stopniu nowoczesne rozwiązania technologiczne pomagają młodym rolnikom usprawniać pracę w gospodarstwie?
- W jaki sposób zdobyta wiedza na Uniwersytecie Przyrodniczym wspiera młodych rolników w prowadzeniu gospodarstwa? Jakie działania podejmować, aby poszerzać swoje kompetencje?
- Czy młodzi rolnicy częściej zwracają uwagę na ekologię i zrównoważone praktyki niż starsze pokolenia?
- Z jakich programów wsparcia dedykowanych młodym rolnikom warto korzystać i jakie mogą przynieść korzyści dla gospodarstwa?
- Działania w Związku Młodzieży Wiejskiej — na czym to polega?
- Jakie największe trudności napotykają młodzi rolnicy w prowadzeniu gospodarstwa rolnego?
- Co można zrobić, aby więcej młodych ludzi chciało pozostać na wsi i rozwijać rolnictwo?
Odcinek 6. Wysoki dobrostan zwierząt
W szóstym odcinku podcastu "Wysoki dobrostan zwierząt", rozmawiamy z panem Łukaszem Karmowskim, hodowcą bydła z Radzicza, prowadzącym 500-hektarowe rodzinne gospodarstwo. Jego filozofia opiera się na zapewnieniu zwierzętom komfortu i spokoju, co bezpośrednio przekłada się na wysoką jakość produkowanego mięsa, zdrowie zwierząt oraz rentowność gospodarstwa.
W odcinku poruszamy m.in. następujące zagadnienia:
- Historia gospodarstwa i co je wyróżnia w podejściu do chowu bydła?
- Czym jest dobrostan zwierząt i jakie ma przełożenie na pracę ze zwierzętami?
- Jak dobrostan zwierząt i spełnienie wymagań Krajowego Systemu Jakości Żywności QMP przekłada się na jakość mięsa?
- Jakie działania podejmować, aby monitorować i poprawiać zdrowie stada?
- Niskoemisyjna produkcja.
- Ekoschemat Dobrostan zwierząt – korzyści.
- Czy wzrosła świadomość konsumentów w zakresie jak warunki życia zwierząt przekładają się na jakość mięsa?
- Co powinno być kluczowe w edukacji hodowców, aby jeszcze skuteczniej wspierać dobrostan zwierząt?
- Lokalna marka produkcji mięsa i jej bezpośrednia sprzedaży do konsumentów.
Odcinek 5. LEADER na wsi – ludzie, przyroda, działania
W piątym odcinku podcastu "LEADER na wsi – ludzie, przyroda, działania", rozmawiamy z panią Agnieszka Wojtkowska, od 2008 roku prezeską Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Tygiel Doliny Bugu, wiceprezeską Lokalnej Organizacji Turystycznej Lot nad Bugiem.
W odcinku poruszamy m.in. następujące zagadnienia:
- Czym jest LGD i na czym polega podejście LEADER?
- Jakie jest stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Tygiel Doliny Bugu?
- Nad Bugiem – jakie ten region ma zasoby? Co go wyróżnia?
- Jak Tygiel Doliny Bugu odpowiada na potrzeby lokalnych społeczności? Przykłady projektów.
- LGD prowadzą też projekty współpracy. Co to jest takiego i co dają takie projekty lokalnym społecznościom?
- Jak zachęcać młodzież do tego, by budowali swoje życie na wsi?
- Jak aktywizować ludzi, by chcieli przejmować odpowiedzialność za swoje lokalne społeczności, środowisko, by mieli odwagę i energię do podejmowania działalności społecznej?
- Co jest najtrudniejszego we wspieraniu ludzi w ich działalności społecznej?
- Z perspektywy tych wszystkich lat działalności LGD, jakie są zmiany na wsi?
- Jak będzie wyglądać nadbużańska wieś za 10 lat?
Odcinek 4. Co z tą wodą?
W czwartym odcinku podcastu "Co z tą wodą?", rozmawiamy z panem Sebastianem Szklarkiem, doktorem nauk biologicznych ze specjalizacją ekohydrologia, adiunktem w Europejskim Regionalnym Centrum Ekohydrologii Polskiej Akademii Nauk zajmującym się badaniem zależności pomiędzy jakością wody a życiem biologicznym wód słodkich, członkiem Regionalnej Rady Ochrony Przyrody przy Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Łodzi oraz od 2017 roku autorem bloga Świat Wody.
W odcinku poruszamy m.in. następujące zagadnienia:
- Co się dzieje z wodą w naszym kraju, w tym w rolnictwie i na obszarach wiejskich?
- Czy rolnictwo ma swoją rolę do odegrania w przeciwdziałaniu zmianom klimatu?
- Czym jest i na czym powinna polegać dobra retencja w gospodarstwie rolnym?
- Czy możemy mówić o ochronie wody z perspektywy powiatu, regionu, wsi? W jaki sposób możemy zadbać o retencję krajobrazową?
- Czy bobry to nasi sprzymierzeńcy, czy może wrogowie?
- W jaki sposób mieszkańcy obszarów wiejskich mogą uchronić swój dobytek, a rolnicy swoje gospodarstwa i pola? Jakie są dziś możliwe do zastosowania narzędzia, by na wsiach chronić się przed powodziami i suszami?
- Jaką rolę w ochronie wody odegrać mogą naukowcy, politycy, samorządowcy i wreszcie mieszkańcy wsi i rolnicy?
Odcinek 3. Innowacje, współpraca i lokalność
W trzecim odcinku podcastu "Innowacje, współpraca i lokalność", rozmawiamy z panią Lidią Moroń-Morawską – pszczelarką, rolniczką i innowatorką, współautorką Wielkiej encyklopedii pszczelarstwa oraz zdobywczynię wielu nagród i wyróżnień w konkursach rolniczych.
W odcinku poruszamy m.in. następujące zagadnienia:
- Czy warto podjąć wyzwanie i rozpocząć pracę w branży rolniczej?
- Co jest konieczne w obecnych czasach, aby prowadzić i rozwijać innowacyjne, rentowne gospodarstwo rolne?
- W jaki sposób należy budować, promować i upowszechniać łańcuchy dostaw żywności oparte o lokalnych rolników?
- W jaki sposób powinniśmy przeprowadzić transformację produkcji rolniczej na model zrównoważony, aby osiągnąć korzyści środowiskowe oraz zwiększyć dochodowość produkcji?
- Czy warto prowadzić aktywną współpracę zagraniczną? Jak rozpocząć taką współpracę i czy łatwo jest wykonać ten krok?
- Plany na przyszłość.
Odcinek 2. Kim jest rolnik?
W drugim odcinku podcastu "Kim jest rolnik?", rozmawiamy z profesorem z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiego — Sławomirem Kalinowskim, doktorem habilitowanym nauk ekonomicznych, członkiem zespołów redakcyjnych kwartalników Wieś i Rolnictwo oraz Zagadnienia Ekonomiki rolnej.
W odcinku poruszamy m.in. następujące zagadnienia:
- Kim jest polski rolnik i czy polscy konsumenci mają świadomość pracy wykonanej przez tą skomplikowaną i złożoną grupę społeczną?
- Czy rolnicy mówią jednym głosem? A jeśli tak, czyj to głos?
- Czy powinniśmy wspierać polskich rolników? Jakie wsparcie ma do zaoferowania państwo lub organizacje pozarządowe?
- Z jakimi wyzwaniami mierzy się dzisiaj rolnictwo i rolnicy?
- Czy jesteśmy w stanie podać rzeczywistą liczbę rolników w Polsce?
- Czy istnieje wieś bez rolnictwa, czy może jest to nierozerwalny związek?
- Jak będzie wyglądać polskie rolnictwo za 25 lat?
Odcinek 1. Czym jest wieś?
W pierwszym odcinku podcastu pn. "Czym jest wieś?" rozmawiamy z dr Andrzejem Hałasiewiczem — socjologiem, ekonomistą i ekspertem w dziedzinie rozwoju obszarów wiejskich oraz relacji wieś-miasto, redaktorem naukowym trzech ostatnich wydań Raportu o stanie wsi.
Posłuchaj podcastu, aby dowiedzieć się:
- Czym jest wieś i co sprawia, że uznajemy jakiś obszar za wieś?
- Kto mieszka i pracuje na wsi?
- Czy wieś w 2024 roku jest atrakcyjnym miejscem do życia?
- Co możemy zrobić, aby rozwijać własną wieś?
- Czy we współczesnych wsiach można odnaleźć elementy wsi, takich jak z powieści czy filmów?
- Jak wygląda polska wieś przyszłości lub polska wieś wyobrażona? Wieś, w której każdy chciałby spędzić życie?