Baza Grup Operacyjnych EPI
Lista grup
Innowacyjne wykorzystanie rzepaku ozimego do produkcji oleju i zakwaszanego makuchu paszowego dla trzody chlewnej.
Wykorzystanie nanocząstek złota w procesie sortowania plemników buhajów otwierające drogę do skuteczniejszego pozyskiwania cieląt płci żeńskiej, przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji nasienia, zwiększeniu wskaźnika zapłodnień i minimalizacji strat zarodkowych.
Poprawa efektywności uprawy roślin warzywniczych oraz rolniczych poprzez opracowanie i wdrożenie innowacji związanych z odkamienianiem pól uprawnych
Poprawa dobrostanu ptaków podczas transportu poprzez opracowanie i wdrożenie metody optymalizującej transport indyków od hodowców do zakładu drobiarskiego
Opracowanie innowacyjnej na skalę światową technologii impregnacji liofilizatów z wykorzystaniem naturalnych komponentów stanowiących barierę dla utraty lotnych związków organicznych oraz ograniczająca rehydratację pozyskanych liofilizatów.
Wprowadzenie innowacyjnego procesu produkcji pasz wysokobiałkowych, opartego na przetwarzaniu produktów ubocznych z wytopu tłuszczu zwierzęcego. Projekt wspiera gospodarkę o obiegu zamkniętym, chroni środowisko i umożliwia komercjalizację technologii w innych zakładach, jednocześnie zwiększając efektywność hodowli drobiu.
Wdrożenie znacznie ulepszonej technologii w postaci cyfrowego narzędzia umożliwiającego szybkie i trafne zarządzanie produkcją wysokiej jakości mięsa indyczego, na podstawie stale zbieranych obiektywnych danych z wyselekcjonowanych obiektów w zakresie parametrów środowiskowych w obiektach
Zapewnienie stabilnej produkcji wysokiej jakości mleka siennego genotyp A2
Wypracowanie innowacji technologicznej w zakresie uprawy roślin ogrodniczych o podwyższonych walorach jakościowych i pro-środowiskowych
Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii mrożenia owoców miękkich wspomaganej falami akustycznymi, pozwalającej uzyskać znacząco udoskonalone owoce maliny i truskawki