Baza Grup Operacyjnych EPI
Lista grup
Opracowanie i wdrożenie ekologicznej technologii produkcji roślin rabatowo-balkonowych, wczesnowiosennych oraz jesiennych pod osłonami w podłożach ekologicznych i przyjaznych środowisku
Celem projektu jest wdrożenie innowacji produktowej w postaci betamasła — masła o podwyższonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i ulepszonych walorach funkcjonalnych, m.in. w zakresie smarowności.
Opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie produkcji poszukiwanych odmian i cennych selekcji rabarbaru ogrodowego (Rheum × hybridum) na Podkarpaciu
Otrzymanie innowacyjnego produktu, jakim jest czarny czosnek o istotnie zwiększonym potencjale prozdrowotnym w stosunku do produktu istniejącego już na rynku,
Opracowanie innowacyjnej technologii fermowego chowu indyków rzeźnych, bez antybiotyków i z podwyższonym dobrostanem, która zostanie jednocześnie zweryfikowana w warunkach fermowych z uwzględnieniem aspektów ekonomicznych.
Opracowanie i wdrożenie do praktyki innowacji w zakresie wykorzystania procesu elektrodializy w produkcji wina z jagody kamczackiej celem jego odkwaszenia
Opracowanie receptur i procesu produkcji naturalnych koktajli warzywno-owocowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów
Opracowanie innowacyjnej technologii analizy składu chemicznego mleka oraz sensorów gazów fermentacyjnych (metan, dwutlenek węgla) online w połączeniu z automatycznym mikrodozowaniem dodatków paszowych w robotach udojowych w celu ograniczenia emisji amoniaku, metanu oraz dwutlenku węgla do środowiska naturalnego.
Opracowanie innowacyjnej technologii biofortyfikacji jodem i selenem w procesie uprawy szpinaku oraz przetwarzania szpinaku biofortyfikowanego.