Sprzedaż bezpośrednia

Sprzedaż bezpośrednia dotyczy wyłącznie nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Przepisem regulującym tę formę działalności jest rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.  Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, wielkość, zakres i obszar produkcji produktów oraz wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia takiej sprzedaży.


Kto może sprzedawać w ramach sprzedaży bezpośredniej?

Osoby sprzedające produkty spożywcze nie mogą zapomnieć o książeczce zdrowia.

Tego typu forma działalności pozwala rolnikowi sprzedać nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, z własnego gospodarstwa, konsumentowi końcowemu oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego.

Rolnik, który może sprzedawać wyłącznie nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, z własnego gospodarstwa, (wyprodukowane z własnych surowców, lub pozyskane od własnych zwierzą) przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej konsumentowi końcowemu oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego.

Inny podmiot prowadzący taką działalność, jeżeli:

  • zakład prowadzony przez ten podmiot został wpisany do rejestru zakładów, wskazanego w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego
    (Dz.U. z 2020, poz. 1753), w tym samym powiecie;
  • sprzedaż jest prowadzona podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji produktów pochodzenia zwierzęcego;
  • podmiot posiada w miejscu sprzedaży: a) imienne upoważnienie do prowadzenia sprzedaży udzielone mu przez podmiot, który wyprodukował produkty pochodzenia zwierzęcego, b) kopię decyzji o wpisie podmiotu, który wyprodukował produkty pochodzenia zwierzęcego, do rejestru zakładów prowadzących sprzedaż bezpośrednią takich produktów;
  • przy transporcie i sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zostały spełnione wymagania weterynaryjne określone w rozporządzeniu.

Rejestracja sprzedaży bezpośredniej

Wymagana jest rejestracja sprzedaży bezpośredniej w Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.

Rolnicy zamierzający prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej powiadamiają powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności.

  • Wniosek o wpis do rejestru podmiotów nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną należy złożyć do Państwowego Lekarza Weterynarii - min. 30 dni przed rozpoczęciem działalności.
  • Do wniosku należy dołączyć wskazane we wniosku załączniki.
  • Wnioskodawca otrzymuje decyzję administracyjną o wpisie do rejestru podmiotów nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną wraz z nadanym weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym.
  • Sprzedaż można prowadzić po uzyskaniu decyzji administracyjnej o wpisie do rejestru podmiotów nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną i nadaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.
  • O każdej zmianie w działalności i o każdym zawieszeniu działalności oraz zamknięciu istniejącego zakładu należy poinformować urząd w ciągu 7 dni od pojawienia się takiej zmiany.
  • Wzory wniosków do rejestracji można znaleźć w powiatowych inspektoratach.

Jakie produkty można sprzedawać w ramach sprzedaży bezpośredniej?

Sprzedaż bezpośrednia obejmuje wyłącznie nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego – tj. surowce, takie jak:

  • tusze lub podroby drobiowe,
  • tusze lub podroby zajęczaków,
  • tusze lub podroby zwierzyny łownej,
  • produkty rybołówstwa,
  • żywe ślimaki lądowe,
  • mleko surowe, siara lub surowa śmietana,
  • jaja od drobiu lub ptaków bezgrzebieniowych,
  • produkty pszczele nieprzetworzone.

Miejsca sprzedaży

Konsumentowi końcowemu:

  • w miejscach, w których odbywa się produkcja tych produktów, w tym znajdujących się na terenie gospodarstwa rolnego lub pasieki, lub
  • na targowiskach, lub
  • z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, w tym ze specjalistycznych środków transportu, znajdujących się na terenie miejsc, w których odbywa się produkcja tych produktów, na terenie targowisk lub poza nimi, lub
  • z urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności, znajdujących się na terenie miejsc, w których odbywa się produkcja tych produktów, na terenie targowisk lub poza nimi, (surowe mleko, siara, surowa śmietana, produkty pszczele nieprzetworzone oraz jaja).

Sprzedaż może być również prowadzona do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego takich jak, np. sklepy, restauracje, stołówki, gospodarstwa agroturystyczne czy też zakłady prowadzące catering.


Obszary sprzedaży bezpośredniej

Sprzedaż bezpośrednia ograniczona jest do obszaru:

  • województwa, w którym odbywa się produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego, województw sąsiadujących oraz
  • innych województw na terenie Polski, jeżeli jest prowadzona podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji tych produktów, jeżeli podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej przekaże powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na miejsce, w którym zamierza prowadzić sprzedaż, co najmniej na 7 dni przed dniem jej rozpoczęcia, pisemną informację zawierającą:  imię i nazwisko albo nazwę podmiotu prowadzącego działalność w zakresie produkcji tych produktów oraz adres miejsca prowadzenia tej działalności;  dane dotyczące miejsca i okresu, w których będzie prowadzona sprzedaż tych produktów.