
Owady mogą zapewnić zrównoważoną dla środowiska produkcję pasz dla zwierząt i żywności dla ludzi. W ostatnich latach przemysł paszowy w Polsce i Europie musi importować bogate w białko surowce, takie jak soja lub mączki rybne. Z tego powodu rozpoczęto intensywne poszukiwania alternatyw źródeł białka.
Owady mogą stanowić istotne źródło wysokiej jakości białka i innych składników odżywczych. Hodowla owadów w Polsce może rozwinąć się w zupełnie nową formę działalności rolniczej, co może dać szanse na przekwalifikowanie rolników, których gospodarstwa zostały dotknięte afrykańskim pomorem świń czy grypą ptaków. Stworzyć to może również możliwość powstawania nowych miejsc pracy, rozwoju innowacyjnej przedsiębiorczości oraz zwiększenia produkcji żywności i pasz.
Grupa Operacyjna EPI "Tenebrio molitor" w ramach działania "Współpraca" objętego PROW 2014-2020 realizuje projekt, którego celem jest wprowadzenie innowacyjnych produktów na rynek RP: białka owadziego (PAP owadzi) odtłuszczonego i o niskiej zawartości chityny (low fat. low chitin); tłuszczu owadziego (oleju) zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe i chityny, uzyskanych za pomocą innowacyjnego procesu przetwarzania biomasy larw mącznika młynarka poprzez połączone techniki obróbki mechanicznej i ekstrakcji rozpuszczalnikowej opartego o indywidualną metodę przetwarzania surowca.
W rezultacie działań grupy, powstanie zakład przetwórczy z prototypową linią technologiczną do przetwarzania mącznika młynarka oraz opracowana indywidualna metoda hodowlana i przetwarzania biomasy larw owadów mącznika młynarka.
Działania w ramach projektu obejmują:
- wybudowanie budynku produkcyjnego wraz z prototypową linią technologiczną do przetwarzania larw owadów mącznika młynarka,
- opracowanie indywidualnej metody hodowlanej mącznika młynarka,
- wykonanie badań laboratoryjnych w celu optymalizacji surowca i wysokiej jakości uzyskanych produktów.
Głownymi korzyściami z realizacji projektu będą:
- realizowana inwestycja (zakład przetwórczy z linią technologiczną do przetwarzania mącznika młynarka) doprowadzi do podniesienia rentowności produkcji wraz ze wzrostem jakości larw mącznika młynarka, a tym samym wzrostu konkurencyjności;
- zastosowanie innowacyjnej metody przetwarzania larw pozwoli na optymalizację surowca i wysoką jakość uzyskanych produktów;
- dobór optymalnych warunków środowiskowych oraz metod żywienia i rodzaju podawanej karmy, spowoduje, że wyhodowane larwy będą stanowiły surowiec, z którego uzyska się wysokiej jakości produkty o optymalnych parametrach odżywczych;
- przeprowadzone badania laboratoryjne spowodują dobór parametrów zapewniających bezpieczeństwo produktu, który będzie poddany kontroli Inspekcji Weterynaryjnej i jako bezpieczny trafi do odbiorców. Oczekuje się, że na końcowy wynik projektu będą składały się takie wartości jak: wzrost popytu na wytworzone produkty.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie - kliknij tutaj