
Lokalność dostaw żywności, dążenie to zrównoważonej środowisko produkcji oraz wdrożone innowacje to tylko niektóre z elementów modelu produkcji realizowanego w litewskich szklarniach Kietaviskes. Ten największy kompleks szklarni w krajach bałtyckich, mieli okazję odwiedzić uczestnicy spotkania nordycko-bałtyckiej sieci obszarów wiejskich. Spotkanie zostało zoragnizowane 12-13 września 2023 r. w Wilnie. Z ramienia CDR O/Warszawa udział wzięły trzy przedstawicielki z KSOW: Dominika Długosz-Dzierżanowska oraz Agata Markuszewska i Iwona Ryć. Celem spotkania była wymiana doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie roli komunikacji i działań promocyjnych oraz tworzenia sieci kontaktów. W trakcie spotkania odbyła się wizyta studyjna do szklarni Kietaviskes, w których wykorzystuje się najnowocześniejsze technologie, umożliwiające dostarczanie na stoły konsumentów świeżych warzyw przez cały rok w lokalnym łańcuchu dostaw.
Pierwszy dzień skupiał się na przedstawieniu działań i inicjatyw komunikacyjnych w krajach nordycko-bałtyckich, a także na dyskusji dotyczącej innowacyjnych rozwiązań oraz metod umożliwiających i ułatwiających efektywną komunikację.
W drugim dniu wydarzenia odbyła się wizyta studyjna do największej szklarni w krajach bałtyckich - Kietaviskes. Celem tej wizyty terenowej było poznania zakresu działalności szklarni oraz jej wkładu w zrównoważony rozwój, wdrażanie innowacji i progres w zakresie ambitnych celów dotyczących ograniczenia negatywnych skutków zmian klimatycznych. W tym kontekście, szczególnie ważna pozostaje skuteczna komunikacja ze społeczeństwem i różnymi zainteresowanymi grupami, w tym przede wszystkim z konsumentami. Przedstawiciele szklarni podkreślali znaczenie transparentnej komunikacji perswazyjnej w działaniach na rzecz ochrony środowiska opartej o realne działania.
Szklarnie Kietaviskes to największy kompleks szklarni w krajach bałtyckich, który wykorzystuje najnowocześniejsze technologie, aby utrzymać specyficzny mikroklimat nawiązujący do litewskiego lata. Pozwala to dostarczać na stoły konsumentów świeże warzywa przez cały rok w lokalnym łańcuchu dostaw. Aktualnie w produkcji i ofercie znajduje się 17 odmian pomidorów, ogórki i sałaty.
Kietaviskes znajduje się pomiędzy Wilnem a Kownem, w małej miejscowości o tej samej nazwie - Kietaviškės, obok Elektrėnai. Pierwsze szklarnie powstały tutaj w 1987 roku. Obecnie firma zatrudnia ponad 250 osób.
Szklarnie Kietaviskes widać z daleka, szczególnie gdy na zewnątrz jest już ciemno. Nie jest to tajemnicą, ponieważ w szklarniach wiele ze 1000-watowych lamp świeci przez 18–19 godzin dziennie, aby równomiernie rozwijać plony. Funkcjonuje tutaj pierwszy na Litwie nowoczesny system wspomagania oświetlenia i mikroklimatu, z którego firma korzysta od 2017 roku. Tak jak dzięki smartwatchom możemy monitorować własne procesy życiowe, tak też pomidory i inne warzywa monitorowane są przez cały proces wegetacji w oparciu o zaawansowane i zautomatyzowane rozwiązania technologiczne.
W 2017 roku rozpoczęto eksploatację własnej kotłowni na biopaliwo, w której spalane są zrębki drzewne, odpady zrębowe i kokos. Wyprodukowana energia cieplna gromadzona jest w specjalnym magazynie, a stamtąd w miarę potrzeb rozprowadzana do systemów obsługujących szklarnię. Prawie połowa szklarni Kietaviskes jest już zaopatrywana w ciepło wytwarzane w kotłowni na biopaliwo.
W kompleksie szklarniowym jest również zbierana woda deszczowa spływająca z dachów szklarni i przechowywana w zbiorniku na wodę deszczową. Stamtąd wykorzystywana jest do efektywnego i monitorowanego podlewania roślin. Do podlewania używane są automatyczne zraszacze, sterowane cyfrowo, tak aby dostarczyć odpowiednią ilość wody każdej pojedynczej roślinie. Umożliwia to oszczędność na tym cennym zasobie.
Filozofia szklarni Kietaviskes:
- ZRÓWNOWAŻONY I INNOWACYJNY - w szklarniach stosowane są najnowocześniejsze i innowacyjne rozwiązania technologiczne, aby bezpiecznie uprawiać warzywa i nie szkodzić środowisku. Ponadto firma postawiła sobie za cel, aby do 2030 r. stworzyć zrównoważony cykl produkcyjny, neutralny pod względem emisji dwutlenku węgla.
- W HARMONII - w ciągu ostatnich 15 lat szklarnia Kietaviskes powiększyła się pod względem powierzchni upraw, zespołu, zaopatrzenia i sprzętu potrzebnego do utrzymania ciągłości produkcji. W miarę rozwoju coraz większym wyzwaniem staje się utrzymywanie zdrowych relacji z otoczeniem. Dlatego podjęto działania, aby obrać transparentną ścieżkę do zrównoważonego rozwoju: do 2025 roku szklarnie będą neutralne klimatycznie w zakresie emisji dwutlenku węgla oraz nie będą generować odpadów w cyklu produkcyjnym.
- TWORZENIE OPAKOWAŃ PRZYJAZNYCH ŚRODOWISKU - warzywa uprawiane w szklarniach trafiają teraz do sklepów w nowo zaprojektowanych opakowaniach, które są o wiele bardziej ekologiczne. Stopniowo firma pozbywa się tworzyw sztucznych i stawia na inne materiały, w tym te pochodzące z recyklingu.
- ODPOWIEDZIALNY SPOŁECZNIE - Kietaviskes zaprasza przez cały rok dzieci, uczniów i osoby dorosłe reprezentujące różne grupy społeczne do odwiedzenia Szklarni Kietaviskes. Odwiedzający otrzymują wiedzę i wskazówki, jak unikać marnowania żywności oraz jakie są nowoczesne metody ogrodnicze. Prowadzone są tam również różnorodne projekty edukacyjne i wspierane są lokalne organizacje non-profit.