
Fundacja Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi” zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich do udziału w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Natura w duecie”.
Celem konkursu jest promowanie kulinarnego dziedzictwa polskiej wsi oraz zachęcanie do wykorzystywania rodzimych, sezonowych owoców i warzyw w codziennym gotowaniu. To okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności, podzielić się autorskimi przepisami oraz zainspirować innych do sięgania po naturalne składniki.
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze KGW.
Etap I
W pierwszym etapie Koła Gospodyń Wiejskich proszone są o przesłanie autorskiego przepisu na danie, którego składnikami są co najmniej jeden krajowy, sezonowy owoc oraz jedno krajowe, sezonowe warzywo.
Zgłoszenia należy przesłać za pośrednictwem generatora wniosków do 1 czerwca 2025 r. do godz. 23:59.
Spośród nadesłanych propozycji wyłonionych zostanie 24 finalistów, którzy wezmą udział w kolejnym etapie konkursu.
Etap II
Drugi etap polega na przygotowaniu i zaprezentowaniu przed komisją konkursową dania zgłoszonego w pierwszym etapie.
Finał konkursu odbędzie się 9 sierpnia 2025 roku w Pałacu i Stadninie Koni w Walewicach.
Nagrody
Na uczestników finału czekają atrakcyjne nagrody rzeczowe, a także niezapomniane chwile spędzone w atmosferze wspólnego gotowania i wymiany kulinarnych doświadczeń.
Więcej informacji, w tym regulamin konkursu — otwórz.
Relacja z zeszłorocznej edycji konkursu dostępna jest na: Facebooku.