
Festiwal „Polska od Kuchni” to wydarzenie kulinarne, które umożliwia uczestnikom odkrywanie smaków oraz tradycji kulinarnych różnych regionów Polski. Organizatorami festiwalu są firma Krysiak Polska oraz Stowarzyszenie Róża, a wydarzenie odbywa się pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego.
Jednym z kluczowych punktów programu są konkursy dla Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Ich celem jest uhonorowanie wkładu KGW w kultywowanie lokalnych tradycji oraz promocję bogactwa regionalnej kultury.
Festiwal „Polska od Kuchni” to prawdziwa uczta dla zmysłów, stworzona z myślą o miłośnikach polskiej kuchni, pasjonatach gotowania oraz wszystkich, którzy pragną zgłębiać kulinarne dziedzictwo naszego kraju. Na uczestników wydarzenia czeka wiele atrakcji – stoiska z regionalnymi specjałami, pokazy gotowania na żywo, degustacje oraz warsztaty, które w ciekawy sposób łączą kulinaria z edukacją. Wszystko to odbywa się pod czujnym okiem uznanych szefów kuchni.
Trasa festiwalu odwiedza kolejno każde z województw, a wstęp na wydarzenia jest bezpłatny.
Jak wziąć udział w konkursach?
Zgłoszenia do udziału w konkursach odbywają się poprzez formularz w formie pdf. lub online.
Zgłoszenia do konkursów przyjmowane są do 25 maja 2025 r.
Harmonogram festiwalu
Przystanki odbędą się w 9 miastach:
- 15.06 – Chełmno
- 06.07 – Gryfice
- 13.07 – Ciechanów
- 19.07 – Kurzętnik
- 27.07 – Namysłów
- 10.08 – Stanowa Wola
- 17.08 – Jelenia Góra
- 24.08 – Zakopane
- 31.08 - Łowicz
Koła Gospodyń Wiejskich mogą zgłaszać swój udział do dowolnie wybranego przez siebie jednego miasta niezależnie od tego z jakiego województwa pochodzą.
Na przykład koło z woj. pomorskiego może zgłosić się do udziału w Festiwalu w Ciechanowie.
Konkurs kulinarny
W tym roku konkurs kulinarny ponownie będzie częścią Polski Od Kuchni! Tematem przewodnim konkursu jest „Zagrodowy w Kuchni”. Królować będzie Kurczak Zagrodowy i wszelkie wariacje z nim związane.
Liczą się kreatywność i umiejętności kulinarne – niech Wasze potrawy zaskoczą smakiem i oryginalnością! To okazja, by pokazać swoje kulinarne talenty, a także podzielić się wyjątkowymi przepisami, które z pewnością wszystkich zachwycą. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na tradycyjny sposób przygotowania, czy poszukacie nowych, odważnych połączeń, jury czeka na dania, które pokażą bogactwo i różnorodność.
Wybory Miss Wdzięku
Nieodłączną częścią Festiwalu jest konkurs Wybory Miss Wdzięku. W tym roku również każda uczestniczka będzie miała szansę zabłysnąć i zdobyć uznanie zarówno od jury, jak i publiczności. To nie konkurs piękności, lecz wyraz szacunku dla wdzięku, charyzmy i osobowości każdej kobiety. Miss Wdzięku to szansa, by poczuć się wyjątkowo i podzielić się swoją indywidualnością!
Wystawcy
Koła niebiorące udziału w konkursach, również mogą zaprezentować się na Festiwalu. Organizatorzy dają możliwość pokazania swojej działalności – rękodzieła, śpiewu, wyśmienitego regionalnego jedzenia i wszystkiego, czym tylko możecie się pochwalić. Niech ludzie zobaczą, jak pomysłowe, zaradne i przedsiębiorcze są kobiety z kół gospodyń wiejskich.
Do udziału w festiwalu zaproszeni są również regionalni wystawcy niezrzeszeni w KGW, rękodzielnicy i twórcy chcący zaprezentować swoje produkty.
Formularze dla pozostałych wystawców
Więcej informacji na stronie: www.festiwalpolskaodkuchni.pl oraz na profilach w mediach społecznościowych: