
Chleb. Podstawa życia. Pierwsze, co nam przychodzi do głowy na myśl o jedzeniu. Przewija się w słowach, pieśniach i modlitwach. Chleb powszedni. Chleb codzienny.
Zapach i smak świeżego chleba nie musi być rzadkością i rarytasem z porannie odwiedzonych piekarni. A chlebów są setki rodzajów i wiele z nich można samemu wypiekać we własnych kuchniach, piekarnikach, gospodarstwach.
O rodzajach chlebów i sposobów ich wytwarzania, co to jest zakwas i jak go zrobić własnoręcznie — przeczytacie w najnowszej publikacji pn. "Chleb na zakwasie — Przewodnik dla piekarzy domowych", stanowiącej kompleksowy poradnik opracowany przez wybitnego praktyka i teoretyka branży piekarniczej.
Publikacja została wydana przez Biuro Regionalne Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, a przepisy pochodzą od Roberta Jasińskiego oraz Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa mazowieckiego.
Zachęcamy do lektury!