Produkty pszczele
Pszczoły dostarczają wielu wartościowych, pod względem właściwości prozdrowotnych i leczniczych, surowców i produktów, które znajdują zastosowanie zarówno w kuchni do bezpośredniego spożycia lub przygotowania potraw i przetworów, jak i w przemyśle farmaceutycznym czy kosmetycznym.
Do produktów pszczelich wytworzonych przez pszczoły z surowców zebranych w środowisku należą:
- miód,
- propolis (kit pszczeli),
- pyłek kwiatowy (w postaci obnóży i pierzgi).
Natomiast bezpośrednim wytworem organizmów pszczół robotnic są:
- mleczko pszczele,
- jad pszczeli,
- wosk pszczeli.
Najbardziej rozpowszechnionym produktem pszczelim jest miód, od wieków używany nie tylko jako naturalna substancja słodząca, ale także w medycynie naturalnej, w profilaktyce czy wspomaganiu leczenia różnych chorób i dolegliwości.
W zależności od pochodzenia surowca wyróżnia się trzy typy miodów:
- nektarowe – powstałe z nektaru, soków roślinnych lub owocowych,
- spadziowe – powstałe z zebranych przez pszczoły wydalin mszyc i czerwców,
- mieszane (spadziowo-nektarowe lub nektarowo-spadziowe) – powstałe w warunkach, gdy równocześnie kwitną rośliny i występuje na nich spadź.
Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony do ula na odnóżach. Kolor pyłku ‒ w zależności od kwiatów, z których jest pobierany ‒ na ogół jest żółty, ale może też być biały lub czarny.
W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, znajduje się aż ponad 250 substancji bioaktywnych.
Pierzga pszczela jest podstawowym pokarmem pszczół, który wytwarzają wewnątrz ula. Powstaje z mieszaniny pyłku kwiatowego zebranego przez pszczoły robotnice ze śliną i miodem (obnóża). Tak powstałe grudki pyłkowe są transportowane przez pszczoły do ula, następnie pakowane w plastrach, gdzie fermentują w obecności bakterii kwasu mlekowego, tworząc pierzgę.
Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych, produkowaną przez młode pszczoły robotnice, służącą jako pokarm dla młodszych larw oraz dla matki pszczelej w okresie czerwienia. Ma biały lub lekko żółtawy kolor. Smakuje – w zależności od spożywanego przez pszczoły pokarmu –kwaskowo-gorzko lub lekko słodkawo. Konsystencja mleczka jest nieco galaretowata.