|

Otwarte programy w EIT Food

EIT Food zaprasza innowatorów i startupy z sektora rolno-spożywczego do udziału w inicjatywach największej na świecie społeczności innowacji w branży spożywczej.

Do 21 lutego 2025 roku można aplikować do trzech programów skierowanych do startupów, naukowców i innowatorów.

Seedbed Incubator

Seedbed Incubator to kilkumiesięczny program dla aspirujących przedsiębiorców oraz naukowców, którzy chcą potwierdzić zainteresowanie ich pomysłem u potencjalnych klientów i przedstawicieli branży rolno-spożywczej, a następnie przekształcić swój pomysł w realny biznes.

Program jest przeznaczony dla inicjatyw na wczesnych etapach rozwoju (min. TRL 3).

EIT Food zaprasza do aplikowania szczególnie te osoby, których pomysł technologiczny jest związany z prowadzonymi badaniami, a jego dalszy rozwój wymaga zdobycia specjalistycznej wiedzy rynkowej i biznesowej.

Korzyści z uczestnictwa w programie:

  • Kontakt z ponad 100 potencjalnymi klientami i interesariuszami, aby zwalidować swój pomysł i sprawdzić potencjał rynkowy;
  • Uzyskanie dostępu do największej na świecie społeczności innowacji w sektorze rolno-spożywczym;
  • Możliwość stworzenia solidnego modelu biznesowego i skorzystania ze spersonalizowanego coachingu i szkoleń;
  • Otrzymanie 10 tys. euro wsparcia finansowego;
  • Uczestnictwo w wydarzeniach networkingowych w całej Europie.

Obejrzyj serię webinariów informacyjnych – otwórz, aby dowiedzieć się więcej

EIT Food Accelerator Network

EIT Food Accelerator Network (FAN) jest programem skierowanym do zarejestrowanych startupów w fazie pre-seed, które chcą przetestować rozwiązanie u potencjalnego odbiorcy technologii, a także szukają inwestora i kolejnych klientów.

Program realizowany jest w trybie hybrydowym w sześciu sześciu hubach w całej Europie:

  • Circular solutions for food systems, Helsinki Hub,
  • Food as medicine, Haifa Hub,
  • Future-resilient agriculture, Warsaw Hub,
  • New ingredients and bioprocessing, Paris Hub,
  • Resilient supply chains & reducing scope 3 emissions, Munich Hub,
  • Sustainable food packaging, Bilbao Hub.

Korzyści z uczestnictwa w programie:

  • Otrzymanie 50 tys. euro wsparcia finansowego;
  • Uzyskanie dostępu do sieci inwestorów branży rolno-spożywczej oraz partnerów korporacyjnych z sektora spożywczego.

Webinarium informacyjne odbędzie się 29 stycznia 2025 w godz. 12:00-13:00 CET – zarejestruj się

RisingFoodStars

RisingFoodStars to program skierowany do wczesnych scaleupów, które już mają własne grono klientów i gotowy produkt oraz chcą z sukcesem zdobywać kolejne rynki.

Jak wynika z badań, jedynie w mniej niż 5% europejskich startupów z obszaru agri-tech zatrudnienie przekracza 50 pracowników. Odpowiedzią na ten fakt jest RisingFoodStars, gdzie uczestnicy otrzymują zindywidualizowane i wysoce specjalistyczne wsparcie w zakresie rozwoju biznesu i jego ekspansji na rynki zagraniczne.

Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie: Scale | EIT Food Entrepreneurs.

Webinarium informacyjne odbędzie się 22 stycznia 2025 w godz. 12:00-12:45 CET – zarejestruj się

 


Celem EIT Food jest przyspieszanie innowacji, odblokowywanie potencjału w przedsiębiorstwach i na uniwersytetach oraz tworzenie i skalowanie startupów rolno-spożywczych, aby wprowadzać na rynek nowe technologie i produkty i budować w ten sposób nowoczesny, zrównoważony system żywnościowy. W tym celu EIT Food od lat prowadzi różne projekty mające na celu wsparcie innowatorów oraz startupów z sektora food & agro.

EIT Food to największa na świecie społeczność zajmująca się innowacjami w branży spożywczej, wspierana przez niezależny organ Unii Europejskiej – Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), który powstał w 2008 r. w celu pobudzania innowacji i przedsiębiorczości w Europie.

Aplikuj

Więcej informacji o programach wsparcia startupów: EIT Food Entrepreneurs.


Źródło: Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE, NCBR