
EIT Food zaprasza innowatorów i startupy z sektora rolno-spożywczego do udziału w inicjatywach największej na świecie społeczności innowacji w branży spożywczej.
Do 21 lutego 2025 roku można aplikować do trzech programów skierowanych do startupów, naukowców i innowatorów.
Seedbed Incubator
Seedbed Incubator to kilkumiesięczny program dla aspirujących przedsiębiorców oraz naukowców, którzy chcą potwierdzić zainteresowanie ich pomysłem u potencjalnych klientów i przedstawicieli branży rolno-spożywczej, a następnie przekształcić swój pomysł w realny biznes.
Program jest przeznaczony dla inicjatyw na wczesnych etapach rozwoju (min. TRL 3).
EIT Food zaprasza do aplikowania szczególnie te osoby, których pomysł technologiczny jest związany z prowadzonymi badaniami, a jego dalszy rozwój wymaga zdobycia specjalistycznej wiedzy rynkowej i biznesowej.
Korzyści z uczestnictwa w programie:
- Kontakt z ponad 100 potencjalnymi klientami i interesariuszami, aby zwalidować swój pomysł i sprawdzić potencjał rynkowy;
- Uzyskanie dostępu do największej na świecie społeczności innowacji w sektorze rolno-spożywczym;
- Możliwość stworzenia solidnego modelu biznesowego i skorzystania ze spersonalizowanego coachingu i szkoleń;
- Otrzymanie 10 tys. euro wsparcia finansowego;
- Uczestnictwo w wydarzeniach networkingowych w całej Europie.
Obejrzyj serię webinariów informacyjnych – otwórz, aby dowiedzieć się więcej
EIT Food Accelerator Network
EIT Food Accelerator Network (FAN) jest programem skierowanym do zarejestrowanych startupów w fazie pre-seed, które chcą przetestować rozwiązanie u potencjalnego odbiorcy technologii, a także szukają inwestora i kolejnych klientów.
Program realizowany jest w trybie hybrydowym w sześciu sześciu hubach w całej Europie:
- Circular solutions for food systems, Helsinki Hub,
- Food as medicine, Haifa Hub,
- Future-resilient agriculture, Warsaw Hub,
- New ingredients and bioprocessing, Paris Hub,
- Resilient supply chains & reducing scope 3 emissions, Munich Hub,
- Sustainable food packaging, Bilbao Hub.
Korzyści z uczestnictwa w programie:
- Otrzymanie 50 tys. euro wsparcia finansowego;
- Uzyskanie dostępu do sieci inwestorów branży rolno-spożywczej oraz partnerów korporacyjnych z sektora spożywczego.
Webinarium informacyjne odbędzie się 29 stycznia 2025 w godz. 12:00-13:00 CET – zarejestruj się
RisingFoodStars
RisingFoodStars to program skierowany do wczesnych scaleupów, które już mają własne grono klientów i gotowy produkt oraz chcą z sukcesem zdobywać kolejne rynki.
Jak wynika z badań, jedynie w mniej niż 5% europejskich startupów z obszaru agri-tech zatrudnienie przekracza 50 pracowników. Odpowiedzią na ten fakt jest RisingFoodStars, gdzie uczestnicy otrzymują zindywidualizowane i wysoce specjalistyczne wsparcie w zakresie rozwoju biznesu i jego ekspansji na rynki zagraniczne.
Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie: Scale | EIT Food Entrepreneurs.
Webinarium informacyjne odbędzie się 22 stycznia 2025 w godz. 12:00-12:45 CET – zarejestruj się
Celem EIT Food jest przyspieszanie innowacji, odblokowywanie potencjału w przedsiębiorstwach i na uniwersytetach oraz tworzenie i skalowanie startupów rolno-spożywczych, aby wprowadzać na rynek nowe technologie i produkty i budować w ten sposób nowoczesny, zrównoważony system żywnościowy. W tym celu EIT Food od lat prowadzi różne projekty mające na celu wsparcie innowatorów oraz startupów z sektora food & agro.
EIT Food to największa na świecie społeczność zajmująca się innowacjami w branży spożywczej, wspierana przez niezależny organ Unii Europejskiej – Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), który powstał w 2008 r. w celu pobudzania innowacji i przedsiębiorczości w Europie.
Więcej informacji o programach wsparcia startupów: EIT Food Entrepreneurs.
Źródło: Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE, NCBR