
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny w naszej diecie pojawiać się kilka razy dziennie. To wysokie zapotrzebowanie wynika przede wszystkim z ich wartości odżywczej i z zawartości substancji aktywnych, które wykazują charakter prozdrowotny.
Liczne badania naukowe dowodzą, że spożywanie warzyw i owoców wywiera korzystny wpływ na zdrowie człowieka, stanowiąc doskonałą profilaktykę, a nawet wspomagając leczenie różnych chorób, takich jak miażdżyca, choroby układu krążenia, cukrzyca czy nowotwory.
Praktyka pokazuje jednak, że większa grupa społeczeństwa rzadko wypełnia to zalecenie. W ostatnich latach zmienił się model spożywania posiłków. Konsument znacznie częściej sięga po produkty wygodne, gotowe do spożycia i łatwe do konsumpcji w miejscu pracy czy w drodze.
Grupa Operacyjna "Odżywcze koktajle na miarę Twoich potrzeb", w skład której wchodzą: przedsiębiorca, rolnik, jednostka naukowa - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz firma doradcza- IQon Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, opracowuje nowatorską linię butelkowanych koktajli warzywno-owocowych, w której sam klient będzie wpływał na smak. Jest to doskonała propozycja dla osób zabieganych, a dbających o zdrowie, a także rozwiązanie dla osób nieprzyzwyczajonych do spożywania warzyw w czystej postaci np. dzieci.
Priorytetem koktajli będzie wysoka jakość prozdrowotna.
Celem projektu realizowanego w ramach działania M16 "Współpraca", objętego PROW 2014-2020 przez grupę jest opracowanie receptur i procesu produkcji naturalnych koktajli warzywno – owocowych, dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów.
W rezultacie powstanie 8 produktów (receptur) koktajli warzywno – owocowych, technologia produkcji (pilotażowa linia technologiczna) oraz innowacyjny serwis internetowy umożliwiający konsumentom dokonywanie spersonalizowanych zakupów.
Kluczowymi działaniami realizowanymi w ramach projektu są:
- Przygotowanie środowiska badawczego dla opracowania innowacyjnego serwisu internetowego.
- Inwestycje w infrastrukturę umożliwiającą realizację projektu.
- Wytypowanie najlepszych gatunków roślin do tworzenia koktajli warzywno-owocowych.
- Określenie najkorzystniejszego sposobu zabezpieczania materiału roślinnego
- Tworzenie receptur koktajli spersonalizowanych- opracowanie co najmniej 8 koktajli o różnym zakresie działania, przewidzianym dla różnych grup odbiorców.
- Przechowywanie koktajli i ewaluacja procesów wytwórczych — dobranie metod utrwalania produktu oraz ocena jakości, oraz ewaluacja procesów wytwórczych.
Projekt realizowany jest w województwie małopolskim do 31 grudnia 2024 r., a jego całkowity budżet wynosi 3 440 945,62 zł .
Więcej informacji o projekcie udostępnionych jest w naszej bazie Grup Operacyjnych EPI (otwórz) oraz na stronie projektu (otwórz).
Wyraź swoje preferencje i oczekiwania wobec koktajli warzywnych i owocowych
Zachęcamy do wzięcia udziału w badaniu ankietowym prowadzonym przez Grupę Operacyjną w ramach niniejszego projektu. Twoja opinia jest niezwykle cenna i pomoże w doskonaleniu opracowywanych produktów.