|

Betamasło o właściwościach prozdrowotnych

Masło jest produktem kontrowersyjnym ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysoką twardość w niskich temperaturach, co skutkuje obniżoną smarownością. Z drugiej strony masło jest naturalnym bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K. Światowy rynek produkcji masła jest bardzo duży i wciąż przewiduje się dalszy jest wzrost.

Coraz bardziej świadomi konsumenci poszukują nowych produktów, kładąc duży nacisk na produkty prozdrowotne i funkcjonalne. W przypadku masła biorą pod uwagę w głównej mierze podwyższone ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzują się obecne w tłuszczu mlecznym sprzężone dieny kwasu linolowego, które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe oraz przeciwzapalne. Istotną funkcjonalną charakterystyką masła, na którą uwagę zwracają konsumenci, jest również jego twardość, która wpływa na łatwość smarowania.

Zastosowanie innowacyjnej technologii frakcjonowania tłuszczu mlecznego z zastosowaniem CO2 pozwoli uzyskać frakcję olein bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe, która będzie mogła zostać zwrócona do wcześniejszych etapów produkcji masła. W ten sposób uzyskane masło będzie charakteryzowało się nie tylko doskonałym składem o prozdrowotnych właściwościach, tak pożądanych przez konsumentów, ale również obniżoną twardością, co bezpośrednio przełoży się na poprawioną smarowność i łatwość stosowania.


Grupa Operacyjna EPI "BetaMasło", w ramach realizowanego projektu z działania M16 "Współpraca" objętego PROW 2014-2020,  pracuje nad wdrożeniem innowacji produktowej w postaci betamasła — masła o podwyższonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i ulepszonych walorach funkcjonalnych, m.in. w zakresie smarowności. Współpraca pomiędzy jednostkami zaangażowanymi w grupie operacyjnej (GO), a także realizacji prac badawczo-rozwojowych i wdrożenie ich wyników w praktyce gospodarczej, pozwoli uzyskać produkt finalny w postaci betamasła o unikalnych cechach prozdrowotnych i funkcjonalnych.

Działania podejmowane w ramach projektu

Zrealizowane zostaną następujące działania:

  1. Opracowanie metod analizy mikrobiologicznej identyfikacji mikroorganizmów oraz kinetyki starzenia mleka, śmietanki bezwodnego tłuszczu mlecznego i masła.
  2. Opracowanie metod analizy profili kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, badania właściwości reologicznych oraz makrostrulturalnych produktu.
  3. Zakup i instalacja maszyny oraz kalibracja modułów i parametrów zgodnie z uzyskanymi wynikami badań.
  4. Zakup i instalacja rozwiązania cyfrowego u Rolnika.
  5. Opracowanie projektów technologicznych oraz nadzór techniczno-inżynieryjny.

Główne korzyści z realizacji projektu

Zastosowanie innowacyjnej technologii frakcjonowania tłuszczu mlecznego z zastosowaniem CO2, które jest przedmiotem prac B+R w niniejszym projekcie, pozwoli uzyskać frakcję olein bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe, która będzie mogła zostać zawrócona do wcześniejszych etapów produkcji masła. W ten sposób uzyskane masło będzie charakteryzowało się nie tylko doskonałym składem prozdrowotnych właściwościach, tak pożądanych przez konsumentów, ale również obniżoną twardością, co bezpośrednio przełoży się na poprawioną smarowność i łatwość stosowania.

Ponadto realizacja projektu pozwoli na:

  • efektywne wykorzystanie zasobów — zmniejszenie strat inwersyjnych kuleczek tłuszczowych,
  • zmniejszenie zużycia wody i produkcji ścieków oraz redukcję zużycia środków chemicznych do dezynfekcji — możliwe dzięki wprowadzeniu zmian w procesie krystalizacji tłuszczu oraz skrócenie jego czasu, a także automatyzacji i robotyzacji procesu produkcyjnego,
  • zwiększenie możliwości magazynowania i obniżanie śladu węglowego — dzięki możliwości dłuższego magazynowania nadmiarowego bezwodnego tłuszczu mlecznego w beczkach o pojemności 200 l, nawet przez kilkanaście miesięcy.

Więcej informacji o projekcie udostępnionych jest w naszej bazie polskich Grup Operacyjnych EPI - otwórz