|

Wszystko, co musisz wiedzieć o miodzie i innych darach z ula

Dary z ula, czyli produkty produkty pszczele - już od wieków są cenione za swoje właściwości regenerujące i prozdrowotne. Stanowią istotny element diety człowieka, a także znajdują coraz szersze zastosowanie przy wspomaganiu leczenia różnych schorzeń ludzi i zwierząt.

Zainteresowanie apiterapeutycznymi właściwościami miodu, pyłku/pierzgi, propolisu, mleczka oraz jadu pszczelego widoczne jest zarówno wśród naukowców, lekarzy, farmaceutów, kosmetologów, dietetyków jak i konsumentów na całym świecie. Naukowcy kontynuują badania ww. dobroczynnych substancji wciąż odkrywając kolejne składniki chemiczne w nich zawarte, które mogą mieć zbawienne działanie w profilaktyce oraz wspieraniu leczenia coraz większej ilości chorób.

Szersza wiedza na temat właściwości fizykochemicznych i biologicznych oraz sposobów bezpiecznego wykorzystania produktów pszczelich w apiterapii pozwala uniknąć wielu niepożądanych efektów i zyskać większe zaufanie do leczenia darami natury. Produkty pszczele prawidłowo stosowane mogą być bardzo skuteczną, naturalna terapią zwłaszcza dla osób, które nie mogą być poddane leczeniu lekami syntetycznymi. Rola miodu, pyłku, propolisu, jadu czy mleczka pszczelego nie ogranicza się tylko do domowego zastosowania.


Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą publikacją pn. "Dary z ula", opracowaną przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.  W publikacji scharakteryzowano poszczególne produkty pszczele (miód, pyłek/pierzga, propolis, mleczko pszczele, jad pszczeli, wosk) zbierane i przetwarzane lub wytwarzane przez pszczoły miodne (Apis mellifera), w tym wskazano ich właściwości fizykochemiczne i zastosowanie.

PLIKI DO POBRANIA