|

Współpraca producentów rolnych. Zapoznaj się z broszurą!

Współpraca lokalna odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu nowoczesnego, zrównoważonego i innowacyjnego rolnictwa. Dzięki zaangażowaniu społeczności, dzieleniu się doświadczeniem oraz łączeniu zasobów i potencjału, możliwe jest budowanie silnych więzi społecznych i ekonomicznych, które przekładają się na trwały rozwój obszarów wiejskich. Inicjatywy oparte na partnerstwie i wspólnym działaniu nie tylko wzmacniają lokalną tożsamość, ale również sprzyjają tworzeniu nowych możliwości gospodarczych, w tym w sektorach takich na przykład turystyka, gastronomia, przetwórstwo czy sprzedaż bezpośrednia.


Zachęcamy do zapoznania się z broszurą „Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich”, zawierającą treści prezentacji wygłoszonych podczas konferencji, zorganizowanej 10 kwietnia 2025 r. w Poznaniu przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu. Materiał stanowi kompendium dobrych praktyk, przykładów skutecznych działań i innowacyjnych rozwiązań podejmowanych przez rolników, przedsiębiorców oraz organizacje lokalne. Broszura ukazuje, jak różnorodne formy współpracy – od krótkich łańcuchów dostaw po grupy operacyjne realizujące projekty badawczo-wdrożeniowe – mogą stać się motorem rozwoju polskiej wsi.

Pobierz broszurę [strona CDR w Brwinowie]


W broszurze uwzględniono m.in. następujące tematy:

  1. Współpraca podstawą przemian na obszarach wiejskich.
  2. Smaki powiatu poznańskiego – współpraca kulinarna regionu.
  3. Przedsiębiorcza kobieta na wsi.
  4. Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy – jak powstał Wielkopolski Szlak Winnic.
  5. „Mała Współpraca” – Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności.
  6. Leśny Klub Kolacyjny.
  7. Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności – Skarbiec Lubuskich Smaków; Gospodarstwo Rolne Malinówka; Pola Smaku.
  8. Innowacje w zasięgu każdego gospodarstwa – Działanie „Współpraca”.
  9. Grupa Operacyjna EPI – BETA 4.0 – Innowacyjna technologia wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych.
  10. Grupa Operacyjna EPI – Vebeer – Warzywa w produkcji funkcjonalnych nisko- i bezalkoholowych napojów piwnych na bazie wytłoczyn warzywnych będących produktem ubocznym w procesie wytwarzania napojów.