
UE Organic Awards to konkurs, który wyróżnia najlepsze inicjatywy w dziedzinie rolnictwa ekologicznego.
Zgłoszenia są przyjmowane w różnych kategoriach skierowanych zarówno dla rolników, przedsiębiorstw, organizacji pozarządowych jak i lokalnych inicjatyw wspierających zrównoważony rozwój.
Nabór zgłoszeń konkursowych do tegorocznej, czwartej edycji trwa do 27 kwietnia 2025 r.
Kategorie i nagrody
Konkurs obejmuje 7 nagród w 6 różnych kategoriach.
- Kategoria 1: Najlepsza ekologiczna rolniczka i najlepszy ekologiczny rolnik
- Ta nagroda dla dwóch osób jest przyznawana przez COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe.
- Kategoria 2: Najlepszy ekologiczny region
- Nagroda przyznawana przez Europejski Komitet Regionów.
- Kategoria 3: Najlepsze ekologiczne miasto
- Nagroda przyznawana przez Europejski Komitet Regionów.
- Kategoria 4: Najlepsze przetwórstwo żywności ekologicznej
- Nagroda ta jest organizowana przez Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny.
- Kategoria 5: Najlepszy sprzedawca żywności ekologicznej
- Nagroda jest przyznawana przez Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny.
- Kategoria 6: Najlepsza restauracja/usługa gastronomiczna oferująca żywność ekologiczną
- Celem tej nagrody jest wyróżnienie restauracji/usług gastronomicznych (samodzielnych lub będących częścią hotelu) i/lub usług gastronomicznych (catering lub stołówka) proponujących w swoim menu certyfikowane produkty ekologiczne. Nagroda jest organizowana przez Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny.
Zgłoszenia konkursowe
Wszystkie informacje na temat tego, jak się zgłosić do udziału w konkursie w jednej z kategorii, są podane na stronie organizatorów. Zawiera ona linki do formularzy zgłoszeniowych online w poszczególnych kategoriach. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 27 kwietnia 2025 r. o godz. 23:59:59.
Nagrody te mają charakter niefinansowy i zostaną wręczone 23 września 2025 r., w Dniu Rolnictwa Ekologicznego w UE.
Po więcej informacji na temat konkursu zapraszamy na stronę jego organizatorów.