|

Rewolucja rolnictwa regeneratywnego - przewodnik dla rolników

Rewolucja Rolnictwa Regeneratywnego to projekt prowadzony przez EIT Food. EIT Food jest największą na świecie i najbardziej dynamiczną społecznością zajmującą się innowacjami w branży spożywczej. Przyspiesza innowacje, aby zbudować przyszłościowy system żywnościowy, który produkuje zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich. 

Celem projektu jest wspieranie rolników z całej Europy w konwersji na rolnictwo regeneratywne oraz promowanie zrównoważonych praktyk rolniczych, które nie tylko korzystnie wpływają na jakość gleby, ale także przyczyniają się do produkowania żywności o wyższej wartości odżywczej.


Rolnictwo regeneratywne ma wiele definicji. W EIT Food rozumiane jest jako system zasad i praktyk rolniczych, w tym:

  • minimalizacja uprawy i utrzymywanie pokrytej gleby,
  • stosowanie holistycznego zarządzania w celu zwiększenia plonów i regeneracji gleby i różnorodności biologicznej,
  • obrotowe uprawy i integrowanie zwierząt gospodarskich w celu łączenia roślin i zwierząt w jednym ekosystemie,
  • poprawa retencji i dystrybucji wody poprzez projekty hydrologiczne,
  • wzmocnienie odporności systemu rolno-spożywczego poprzez wspieranie rolników, ich rodzin i obszarów.

W ramach projektu  EIT Food, Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra, wydała "Przewodnik rolnictwa regeneratywnego dla rolników" na temat innowacyjnych metod rolnictwa regeneratywnego oraz zrównoważonych praktyk dla zdrowej gleby i wydajnych upraw.

Pobierz przewodnik [wersja polskojęzyczna]

Przewodnik skierowany jest do:

  • Dla rolników poszukujących praktycznych wskazówek dotyczących przejścia na rolnictwo regeneratywne.
  • Dla doradców rolnych pragnących poszerzyć swoją wiedzę w zakresie zrównoważonych praktyk rolniczych.
  • Dla studentów rolnictwa i osób związanych z edukacją w tej dziedzinie, którzy chcą pogłębiać swoją wiedzę o innowacyjnych metodach w rolnictwie.
  • Dla specjalistów i badaczy w dziedzinie rolnictwa szukających aktualnych informacji o rolnictwie regeneratywnym i jego wpływie na środowisko oraz produkcję żywności.

Zachęcamy do lektury!


Źródło: EIT Food