|

Kooperatywy spożywcze w UE. Lekcje dla Polski

fresh vegetables in eco cotton bags on table top view

„Kooperatywy spożywcze w UE. Lekcje dla Polski” to publikacja, która naświetla perspektywę kooperatyw spożywczych — zarówno od strony historycznej, jak i współczesnych wyzwań. Inspirujące spostrzeżenia zawarte w raporcie powstały na podstawie gruntownych badań przeprowadzonych w czterech krajach Unii Europejskiej - na Węgrzech, w Czechach, we Włoszech i Hiszpanii w 2022 roku.

Kooperatywy spożywcze odgrywają kluczową rolę w ekonomii współczesnej Europy. Są zazwyczaj nieformalnymi, oddolnymi inicjatywami, które służą lokalnym społecznościom w pozyskiwaniu wysokiej jakości produktów rolnych i żywnościowych bezpośrednio od producentów. Działalność kooperatyw ma kluczowe znaczenie z punktu widzenia społecznego, ekologicznego i ekonomicznego, idealnie wpisując się w cele Europejskiej Strategii Zielonego Ładu oraz Strategii „Od pola do stołu”.

Jednym z kluczowych celów opracowania raportu było zapoznanie się z modelami działania kooperatyw w różnych krajach Europy. Zrozumienie, jak funkcjonują stowarzyszenia spożywcze w wybranych lokalizacjach, stanowi podstawę do przemyślenia sytuacji polskich kooperatyw i opracowania strategii rozwoju sektora.

W Polsce, kooperatywy spożywcze skupiają przede wszystkim rolników ekologicznych i drobnych przetwórców korzystających z lokalnych produktów. Odbiorcom, znającym osobiście swoich dostawców, umożliwiają podejmowanie świadomych decyzji zakupowych i budowanie stałej, opartej na wzajemnym zaufaniu relacji na osi producent-konsument.

Raport, będący efektem obrad grupy przedstawicielskiej kooperatyw z całej Polski, zwraca uwagę na kwestie formalno-prawne dotyczące działalności kooperatyw w naszym kraju. Znajdują się w nim inspirujące rekomendacje dotyczące dalszego rozwoju sektora, które mają służyć usprawnieniu funkcjonowania tego modelu dystrybucji w Polsce.

Kooperatywy — raport

Publikacja została opracowana w ramach projektu "Polskie kooperatywy spożywcze – ścieżki rozwoju" realizowanego przez Fundację Kooperatywy Grochowskiej we współpracy z Fundacją im. Heinricha Bölla w Warszawie oraz EIT Food. Jego lektura to doskonała okazja do zgłębienia wiedzy na temat kooperatyzmu spożywczego i zrozumienia, jak ta forma współpracy może przyczynić się do realizacji celów zrównoważonej produkcji żywności.