|

Webinarium FOLOU Twinning Regions: ograniczanie strat żywności

Zapraszamy do udziału w webinarium Twinning Regions poświęconym tematyce wykrywania i ograniczania strat żywności w sektorze produkcji pierwotnej, organizowanym w ramach projektu FOLOU, które odbędzie się we wtorek 29 października w godzinach 10.00 – 12.00.  

Do kogo skierowane jest webinarium?

  • Do regionalnych władz publicznych,
  • Do rybaków, rolników i ich stowarzyszeń,
  • Do ośrodków naukowych i instytutów badawczych zajmujących się rolnictwem i rybołówstwem.

Jakie tematy będą poruszane na webinarium?

  • Na czym dokładnie polega program Twinning Regions?
  • Jak skonstruowano program?
  • Dlaczego dołączenie do programu jest korzystne dla regionów?
  • Jakiego rodzaju działań można się spodziewać, jeśli zostanie się wybranym jako Twinning Region FOLOU?

W ramach webinarium można wybrać udział w dyskusji na temat jednego z trzech kluczowych modułów programu:

  1. Krajowy rejestr strat żywności
  2. Technologie szacowania i pomiaru
  3. Protokół kwantyfikacji strat żywności

Chęć udziału w spotkaniu można zgłosić poprzez formularz zgłoszeniowy. Po wypełnieniu formularza dostaną Państwo informację o tym, jak dołączyć do webinarium.

Więcej informacji na temat wydarzenia znajdą Państwo w broszurze oraz na stronie programu Twinning Regions.

Czym jest FOLOU?

FOLOU to projekt, finansowany z UE w ramach programu Horyzont Europa, który pragnie przyczynić się do transformacji systemów żywnościowych UE, poprzez wprowadzenie niezbędnych mechanizmów między innymi do pomiaru i szacowania strat żywności na etapie produkcji pierwotnej, obejmujących rolnictwo, akwakulturę i rybołówstwo, monitorowania i raportowania strat żywności w państwach członkowskich UE i na poziomie europejskim, czy do oceny skali i wpływu strat żywności oraz identyfikacji ich kluczowych czynników.

Marnowanie żywności negatywnie wpływa na społeczeństwo, prowadząc do degradacji środowiska, wzrostu emisji gazów cieplarnianych oraz nasilających się skutków zmian klimatycznych. Stanowi również problem dla rolników i władz publicznych, które muszą radzić sobie z powstałymi odpadami. Aby sprostać temu wyzwaniu, FOLOU ma na celu:

  • przetestowanie i zatwierdzenie protokołu pomiarowego i technologii szacowania strat żywności na etapie produkcji pierwotnej, obejmujących sektory rolnictwa, akwakultury i rybołówstwa,
  • monitorowanie i raportowanie strat żywności w państwach członkowskich i na poziomie europejskim poprzez opracowywanie krajowego rejestru rozliczania strat żywności,
  • ocenienie wielkości i wpływu strat żywności oraz zidentyfikowanie ich bezpośrednich i pośrednich czynników.

W celu ocenienia wpływu różnych praktyk rolniczych na generowanie strat żywności oraz oszacowania ich ilości w zależności od charakterystyki każdego systemu produkcji, FOLOU bierze pod uwagę cechy wyróżniające 3 systemy rolnicze:

  • Konwencjonalne – oparte na intensywnej produkcji, ukierunkowane na maksymalizację rynku,
  • Ekologiczne – opierające się na procesach ekologicznych i bioróżnorodności,
  • Integrowane – wykorzystujące w zrównoważony sposób postęp techniczny i biologiczny.

Czym jest program Twinning Regions?

Twinning Regions (TWRP) to 24-miesięczna inicjatywa w ramach projektu FOLOU, stworzona w celu przeciwdziałania problemowi marnotrawstwa żywności w sektorze produkcji pierwotnej. Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej oszacowało, że w 2020 r. utracono około 25 milionów ton żywności, co przekłada się na 57 kg na osobę rocznie. Program zapewnia wsparcie techniczne uczestnikom w zakresie ilościowego określania strat żywności w 5 kluczowych grupach produktów spożywczych, zapewniając jednocześnie możliwość nauki i dzielenia się wiedzą.

Na jakich grupach produktów spożywczych skupia się projekt?

  • Warzywa i owoce,
  • Zboża i rośliny strączkowe,
  • Rośliny okopowe i oleiste,
  • Ryby,
  • Mięso i nabiał.

Dzięki TWRP, partnerzy FOLOU będą mogli współpracować z podmiotami spoza konsorcjum projektu, w celu weryfikacji i wdrożenia metod określania strat żywności. Udział w programie umożliwi FOLOU Twinning Regions umocnienie swojego wielopodmiotowego i angażującego podejścia do rozwiązywania problemów związanych z marnotrawstwem żywności.