Baza Grup Operacyjnych EPI
Lista grup
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii uprawy buraka cukrowego dostosowanej do założeń "Zielonego Ładu" - ograniczenie zużycia pestycydów, zmniejszenie ryzyka wystąpienia pozostałości śor.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest opracowanie i wdrożenie do praktyki grupy operacyjnej nowatorskich rozwiązań w postaci mobilnych urządzeń do hydroponicznej produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich z zamiarem zwiększenia efektywności żywienia tych zwierząt gospodarskich.
Opracowanie i wdrożenie do praktyki grupy operacyjnej bardzo nowatorskich rozwiązań w obszarze rolnictwa precyzyjnego (PA) oraz precyzyjnej produkcji zwierzęcej (PLF).
Optymalizacja ekologicznych warunków uprawy owocników soplówki jeżowatej o wysokich parametrach użytkowych, optymalizacja procesu przygotowania suszu z owocników oraz wytworzenia produktów na bazie suszu i mikrokapsułkowanych wytłoków z aronii.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kukurydzy, ukierunkowanej na zwiększenie plonów ziarna i biomasy, ochronę przed szkodnikami i fitopatogenami oraz zwiększenie opłacalności ekonomicznej produkcji.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest wdrożenie nowego sposobu żywienia cielaków poprawiającego dobrostan zwierząt hodowanych oraz ograniczającego metanogenezę w gospodarstwie rolnym.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest opracowanie i wdrożenie ulepszonych metod kontroli rozwoju ozimin: pszenicy i rzepaku przy użyciu precyzyjnie dawkowanych regulatorów wzrostu, celem zredukowania strat związanych z nierównomiernym rozwojem łanu.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest poprawa dobrostanu zwierząt z wykorzystaniem szybkich przesiewowych badań pod kątem detekcji podwyższonej temperatury zwierząt oraz procesów termicznych w rolnictwie.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest wytworzenie innowacji produktowych, technologicznych oraz organizacyjnych w celu redukcji zużycia zboża i importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej GMO w celu zwiększenie poziomu konkurencyjności i innowacyjności produkcji trzody chlewnej w Polsce.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest wytworzenie ulepszonych innowacji organizacyjnych oraz technologicznych w zakresie badań roślin, oraz przekładania wyników na precyzję wykorzystania nawozów i optymalizację środowiska rozwoju roślin.