Baza Grup Operacyjnych EPI
Lista grup
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest wzmocnienie konkurencyjności rzemieślniczych miodosytni poprzez wdrożenie innowacyjnych technologii, metod organizacji i produkcji dzięki stworzeniu unikalnego System Detekcji Mikroorganizmów (SDM), zapewniającego stałe i efektywne monitorowanie bezpieczeństwa mikrobiologicznego procesów na każdym etapie produkcji miodów pitnych.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji in vitro wysokiej jakości materiału nasadzeniowego śnieżycy letniej z przeznaczeniem dla przemysłu farmaceutycznego i ogrodniczego
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest wytworzenie innowacji technologicznych i organizacyjnych związanych z precyzyjnym wgłębnym nawożeniem fosforem oraz stosowaniem zmiennej dawki wysiewu materiału siewnego, które poprawią wyniki gospodarstw w zakresie opłacalności produkcji, ochrony środowiska oraz łagodzenia skutków zmian klimatu.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacji technologicznej w obszarze zarządzania jakością produktów rolnych oraz wprowadzania bezpiecznych produktów rolnych do sprzedaży.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest podniesienie jakości musujących wyrobów winiarskich (wino musujące) produkowanych z upraw lokalnych, przeznaczonych do spożycia w kraju.
Opracowanie i wdrożenie nowej metody organizacji oraz technologii opasu bydła mięsnego, służąca poprawie zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zapewni uzyskanie mięsa o niespotykanej dotąd wysokiej jakości i wartości odżywczej.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest stworzenie narzędzia cyfrowego dla rolników pozwalającego na nieinwazyjne, zdalne wykrywanie niedoborów fosforu i azotu na
wczesnym etapie wzrostu oraz zapobieganie ich skutkom.
Opracowanie innowacyjnej technologii uprawy pszenicy i rzepaku ozimych, z użyciem bakteryjnego preparatu promującego wzrost roślin (Plant-Growth Promoting Bacteria, PGPB) o zdolności udostępniania azotu atmosferycznego i produkcji substancji wspomagających wzrost i odporność roślin.
Opracowanie i wdrożenie technologii zero tillage z żywą ściółką dla rzepaku ozimego i pszenicy, wprowadzenie lepszych zdrowotnie roślin.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest zorganizowanie gospodarstwa rolnego produkującego wino oraz cydry na bazie własnej produkcji, chronionej przed patogenami przy użyciu środków ochrony roślin wytworzonych bezpośrednio w gospodarstwie.