Baza Grup Operacyjnych EPI
Lista grup
Opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur nieśnych i produkcji jaj kurzych z wykorzystaniem inteligentnych technologii automatycznego pomiaru warunków mikroklimatycznych, dozoru termowizyjnego zwierząt i ściółki – dobrostanu niosek, poprzez opracowanie technologii "inteligentnego kurnika" uwzględniającej aspekty ochrony środowiska
Opracowanie innowacyjnej technologii fermowego chowu indyków rzeźnych, bez antybiotyków i z podwyższonym dobrostanem, która zostanie jednocześnie zweryfikowana w warunkach fermowych z uwzględnieniem aspektów ekonomicznych.
Opracowanie innowacyjnej technologii analizy składu chemicznego mleka oraz sensorów gazów fermentacyjnych (metan, dwutlenek węgla) online w połączeniu z automatycznym mikrodozowaniem dodatków paszowych w robotach udojowych w celu ograniczenia emisji amoniaku, metanu oraz dwutlenku węgla do środowiska naturalnego.
Opracowanie innowacji produktowych w zakresie stosowania składników roślinnych o aktywności proteolitycznej i dużej zawartości olejków eterycznych przy żywieniu zwierząt oraz stosowania ich w mieszankach paszowych.
Produkcja najwyższej jakości indyków z wykorzystaniem mieszanek paszowych pełnoporcjowych opartych o zakiszane surowce paszowe o naturalnej wilgotności.
Opracowanie innowacyjnej metody współdziałania technologii chłodzenia i oczyszczania powietrza chlewni
Opracowanie i wdrożenie innowacyjnych rozwiązań w zakresie hodowli koni czystej krwi arabskiej będących narzędziami służącymi do zwiększenia konkurencyjności i efektywności hodowli
Celem realizowanego projektu będzie utworzenie innowacyjnego systemu selekcji bydła polskiego czerwonego (PR) obejmującego: chów przyszłych buhajków, kontrolę pochodzenia na podstawie DNA, identyfikację i potwierdzenie rasy PR testem genetycznym.
Opracowanie i wdrożenie udoskonalonego miodu naturalnego, uzyskiwanego w oparciu o specjalnie kształtowane pożytki i bez użycia chemicznych metod ochrony.