Baza Grup Operacyjnych EPI
Lista grup
Usprawnienie procesu produkcji, podniesienie jakości produkowanego towaru oraz prowadzenie krótkiego łańcucha dostaw produktów poprzez zakup i wykorzystanie specjalistycznych maszyn i urządzeń.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest poprawa efektywności uprawy rośliny leczniczej Różeńca górskiego (Rhodiola rosea L.). poprzez zastosowanie biotechnologicznej metody mikroklonalnego rozmnażania rzadkich gatunków roślin a także znacznie udoskonalonej technologii cięcia i suszenia surowca.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest podniesienie jakości wytwarzanych produktów poprzez zakup i wykorzystanie specjalistycznych maszyn i urządzeń służących do usprawnienia procesu produkcji.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest podniesienie jakości produkowanych owoców i warzyw oraz usprawnienie produkcji poprzez rozbudowę parku maszynowego.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjną projektu jest opracowanie technologii suszenia na zimno szyszek chmielowych pozwalającej na wdrożenie na rynek czystej szyszki chmielowej klasy premium.
Celem realizowanego przez Grupę Operacyjna projektu jest opracowanie i wdrożenie technologii produkcji in vitro wysokiej jakości materiału nasadzeniowego rabarbaru o czerwonych ogonkach.
Plon paszy o lepszej jakości pokarmowej większej wartości użytkowej tzn. korzystniejszym składzie botanicznym runi, generującym większa wartość pokarmową i wyższy plon uzyskany z plantacji na TUZ.
Opracowanie i wdrożenie systemu oczyszczania wody w oparciu o innowacyjne technologie filtracji wody wraz z wprowadzeniem biologicznych stymulatorów i biologicznych środków ochrony roślin w obiegu zamkniętym na plantacji żurawiny z wykorzystaniem innowacyjnego systemu wspierania decyzji w uprawie żurawiny wielkoowocowej metodą „na mokro”.
Opracowanie i wdrożenie innowacyjnych na skalę światową modeli wspomagania ochrony roślin, zwiększania zawartości związków bioaktywnych w owocach maliny oraz obniżenie kosztów produkcji poprzez zmiany technologiczne i optymalizację organizacji pracy przy zbiorze.
Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej na skalę światową metody poprawy stanu mikrobiologicznego owoców żurawiny wielkoowocowej, w tym trwałości przechowalniczej poprzez zastosowanie procesu ozonowania łączonego z irradiacją promieniowaniem UV.