Koalicja Żywa Ziemia zaprasza do udziału webinarium poświęconym głównym wnioskom i rekomendacjom dotyczącym wprowadzania żywności ekologicznej do szkół i przedszkoli.
W wielu krajach Uni Europejskiej dzieci w szkołach jedzą zdrową, ekologiczną żywność, podczas gdy w Polsce nadal dominują produkty pełne chemii. Podczas webinarium ekspertki i eksperci przedstawią, jak możemy to zmienić. Przedstawione zostaną również realne bariery hamujące wprowadzenie ekologicznego jedzenia do polskich placówek oraz sprawdzone rozwiązania, które pomogły je przełamać w innych państwach europejskich.
"Żywność ekologiczna znacząco ogranicza ryzyko szkodliwych pozostałości chemicznych w diecie dzieci" - podkreślają eksperci.
Termin i miejsce webinarium
Webinarium odbędzie się w dniu 24 kwietnia w godz. 10.00 – 13.00, online.
Program
I. Rozwiązania dotyczące wprowadzania żywności ekologicznej do szkół i przedszkoli przyjęte w państwach Unii Europejskiej.
- Dr inż. Urszula Sołtysiak (Polska Izba Żywności Ekologicznej)
- Ewa Sufin (Strefa Zieleni)
II. Możliwości i zainteresowania samorządów wprowadzeniem żywności ekologicznej do zamówień publicznych w szkołach i przedszkolach na podst. wybranych studiów przypadków w Polsce oraz badania ilościowego przeprowadzonego wśród samorządów.
- Prof. Renata Kazimierczak (SGGW)
- Dr inż. Agata Szczebyło (WWF)
III. Aspekty ekonomiczne zw. z wprowadzeniem kryterium wyboru żywności ekologicznej do zamówień publicznych dotyczących wyżywienia w szkołach i przedszkolach.
- Prof. Sylwia Żakowska-Biemans (SGGW)
IV. Wpływ żywności ekologicznej na zdrowie człowieka.
- Prof. Ewelina Hallmann (SGGW)
- Prof. Dominika Średnicka-Tober (SGGW)
V. Analiza przepisów prawnych w zakresie wyżywienia w polskich szkołach i przedszkolach i wskazanie barier prawnych dotyczących wprowadzenia żywności ekologicznej do polskich szkół i przedszkoli.
- Mec. Aleksandra Bieniek (Kancelaria Adwokacko-Radcowska Moyers)
- Mec. Magdalena Świąder (Kancelaria Adwokacko-Radcowska Moyers)
VI. Debata z udziałem prelegentek oraz sesja pytań i odpowiedzi
Więcej informacji dostępnych jest na Facebooku — otwórz.