Prezentacja efektów prac zrealizowanych przez IBPRS-PIB w latach 2021 – 2023 na rzecz MRiRW

Miejsce: Warszawa

Uprzejmie informuję, że w dniach 7-8 grudnia 2023 r. organizowana jest konferencja pt: „Prezentacja efektów prac zrealizowanych przez IBPRS-PIB w latach 2021 – 2023 na rzecz MRiRW”. Wydarzenie odbędzie się w siedzibie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie ul. Rakowiecka 36.


 Program konferencji:

Dzień 1  07.12.2023

   10:30-11:00 – Optymalizacja przetwarzania płodów rolnych w celu racjonalnego gospodarowania energią oraz obniżenia emisji gazów cieplarniach – dr inż. Magdalena Wróbel – Jędrzejewska (Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS-PIB)

·         11:00-11:20 – przerwa kawowa

·         11:20-11:45 – Analiza śladu węglowego dla wybranych produktów rolno-spożywczych wytwarzanych przez krajowy przemysł  – dr inż. Magdalena Wróbel – Jędrzejewska (Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS-PIB)

·         11:45-12:10 – Technologia otrzymywania soków owocowych o obniżonej zawartości cukru – mgr inż. Magdalena Cywińska-Antonik (Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych IBPRS-PIB)

·         12:10-12:35 – Wsparcie transferu wiedzy z zakresu produkcji i sprzedaży produktów spożywczych  dla rolników działających w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego – dr hab. inż. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS-PIB (Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB)

·         12:35-13:10 – lunch

·         13:10-13:35 – Określenie kierunków przetwórstwa żywności w gospodarstwach rolnych. Produkcja wysokobiałkowych produktów spożywczych z nasion grochu – dr inż. Elżbieta Wojtowicz (Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych IBPRS-PIB)

·         13:35-14:10 – Jakość owoców mrożonych kontekście zapewnienia standardów rynkowych i wymagań jakościowych żywności – dr inż. Joanna Markowska (Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS-PIB)

·         14:10-14:40 – Kalkulator do prawidłowego komponowania receptur słodzonych przetworów owocowych – dr inż. Sylwia Skąpska (Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych IBPRS-PIB)

·         14:20-14:50 – Opracowanie dedykowanych technologii przetwórstwa żywności pochodzenia zwierzęcego na terenach podgórskich, w tym wytwarzania wyrobów szlachetnych – dr hab. inż. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS-PIB (Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB)

·         14:50-15:20 – dyskusja i zakończenie spotkania

Dzień 2 08.12.2023

·         10:00-10:30 – Rozpoczęcie spotkania

·         10:30-11:15 – Aktualna sytuacja na rynku zbóż – Mirosław Marciniak (InfoGrain)

·         11:15-11:45 – Wartość technologiczna ziarna pszenicy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)

·         11:45-12:05 – przerwa kawowa

·         12:05-12:30 – Zanieczyszczenie ziarna zbóż z tegorocznych zbiorów przez mikotoksyny – dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS-PIB (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)

·         12:30-12:55 – Wartość technologiczna ziarna żyta z krajowych zbiorów – dr inż. Sylwia Stępniewska, (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)

·         12:55-13:20 – Analiza ryzyka występowania chemicznych zanieczyszczeń w ziarnie zbóż – dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)

·         13:20-13:50 – lunch

·         13:50-14:15 – Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów wybranych krajów UE. Aktualna dyskusja na poziomie unijnym dotycząca wymagań w zakresie substancji skażających w ziarnie zbóż – mgr inż. Aleksandra Boniecka  (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)

·         14:15-14:50 – Wartość technologiczna ziarna pszenżyta, jęczmienia, owsa i kukurydzy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska, dr inż. Sylwia Stępniewska, mgr inż. Agnieszka Salamon, mgr inż. Aleksandra Boniecka (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)

·         14:50-15:10 – Wsparcie działań w obszarze badań i innowacji w rolnictwie na forum międzynarodowym – mgr Agata Wierzbińska (Dział Koordynacji Badań, Informacji Naukowej i Marketingu)

·         15:10-15:40 – dyskusja i zakończenie spotkania


Uwaga: udział w Konferencji jest bezpłatny. Warunkiem uczestnictwa jest przesłanie formularza zgłoszenia -pobierz

 Odwołanie udziału w konferencji (przy uczestnictwie stacjonarnym) po 5.12.2023 r. skutkuje wystawieniem faktury na kwotę 100 zł+VAT.