Innowacyjne Technologie Rolnicze (ITR)
Udoskonalenie technologii produkcji białkowych surowców roślinnych poprzez zastosowanie preparatu usprawniającego biologiczne wiązanie azotu atmosferycznego (BIOBIAŁKO)
Cel operacji:
Opracowanie udoskonalonej technologii produkcji nasion soi, grochu i bobiku poprzez usprawnienie procesu biologicznej redukcji azotu atmosferycznego, w wyniku stosowania innowacyjnego preparatu zwiększającego wymianę sygnałów informacji między bakteriami symbiotycznymi i roślinami strączkowymi.
Zadania wykonywanie w ramach operacji:
W ramach realizacji ww. celu zostaną przeprowadzone, ściśle według opracowanych instrukcji, na polach 12 rolników, LODR w Końskowoli i IUNG-PIB w Puławach następujące eksperymenty polowe:
- Poprawa wielkości i jakości plonu nasion bobiku poprzez zastosowanie w formie zaprawy innowacyjnego preparatu polepszającego symbiotyczne wiązanie azotu atmosferycznego.
- Poprawa wielkości i jakości plonu nasion bobiku poprzez zastosowanie w formie oprysku innowacyjnego preparatu polepszającego symbiotyczne wiązanie azotu atmosferycznego.
- Poprawa wielkości i jakości plonu nasion grochu siewnego poprzez zastosowanie w formie zaprawy innowacyjnego preparatu polepszającego symbiotyczne wiązanie azotu atmosferycznego.
- Poprawa wielkości i jakości plonu nasion grochu poprzez zastosowanie w formie oprysku innowacyjnego preparatu polepszającego symbiotyczne wiązanie azotu atmosferycznego.
- Poprawa wielkości i jakości plonu nasion soi poprzez zastosowanie w formie zaprawy innowacyjnego preparatu polepszającego symbiotyczne wiązanie azotu atmosferycznego.
- Poprawa wielkości i jakości plonu nasion soi poprzez zastosowanie w formie oprysku innowacyjnego preparatu polepszającego symbiotyczne wiązanie azotu atmosferycznego.
Efekty:
Efektem przeprowadzonej operacji polegającej na zastosowaniu udoskonalonej technologii produkcji nasion bobiku, grochu i soi będzie uzyskanie większej ilości lepszego jakościowo produktu w postaci nasion ww. gatunków roślin strączkowych. Uzyskanie wyższych plonów zwiększy opłacalność uprawy tych roślin, a lokalizacja zasiewów u wielu rolników będzie stanowiła zachętę do ich uprawy.
Główne korzyści z realizacji projektu
Produkcyjne:
- Zwiększenie poziomu plonowania, poprawa jakości paszowej nasion (m.in. większa zawartość białka i poprawa składu aminokwasowego), jakości siewnej (lepsza zdolność kiełkowania ze względu na lepsze wykształcenie nasion w strąku - nasiona większe, dorodne lepiej kiełkują i wyżej plonują).
- Zwiększenie wartości towarowej (lepszy zbyt dorodnych nasion).
Środowiskowe:
- Brak konieczności lub stosowanie jedynie małych (startowych) dawek nawożenia azotem mineralnym w wyniku zapewnienia warunków do prawidłowego wiązania azotu atmosferycznego. Nie obciążanie środowiska substancjami chemicznymi i ograniczenie wymywania N do wód gruntowych. Azot związany symbiotycznie nie obciąża środowiska przyrodniczego tak jak azot mineralny wprowadzany do gleby, bowiem jego zaletą jest większa odporność na wymywanie w głąb profilu glebowego.
- Usprawnienie symbiotycznego wiązania N polepszy chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne właściwości gleby.
- Działanie to zmniejsza także oddziaływanie rolnictwa na zmiany klimatyczne. Zastąpienie nawozów mineralnych azotem „biologicznym” ogranicza emisję CO2 do atmosfery.
- Rośliny strączkowe dzięki zdolności do biologicznej redukcji azotu atmosferycznego nie tylko same zaopatrują się w azot oraz pozostawiają znaczne ilości dla roślin następczych. Dlatego uprawiane po nich rośliny wymagają mniejszego nawożenia azotem.
Ekonomiczne:
- Zwiększenie wielkości plonu nasion polepszy opłacalność produkcji ww. gatunków roślin strączkowych.
- Pozostawienie w glebie większych ilości azotu związanego biologicznie zmniejszy dawki nawożenia dla roślin następczych (najczęściej zbóż). Mając na uwadze wysokie i ciągle rosnące ceny nawozów azotowych, działanie to znacznie zmniejszy koszt uprawy tych roślin.