Odżywcze koktajle na miarę Twoich potrzeb
Opracowanie receptur i procesu produkcji naturalnych koktajli warzywno-owocowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny w naszej diecie pojawiać się kilka razy dziennie. To wysokie zapotrzebowanie wynika przede wszystkim z ich wartości odżywczej i z zawartości substancji aktywnych, które wykazują charakter prozdrowotny.
- Liczne badania naukowe dowodzą, że spożywanie warzyw i owoców wywiera korzystny wpływ na zdrowie człowieka, stanowiąc doskonałą profilaktykę, a nawet wspomagając leczenie różnych chorób, takich jak miażdżyca, choroby układu krążenia, cukrzyca czy nowotwory.
- Niestety praktyka pokazuje, że większa grupa społeczeństwa rzadko wypełnia to zalecenie. W ostatnich latach zmienił się model spożywania posiłków. Konsument znacznie częściej sięga po produkty wygodne, gotowe do spożycia i łatwe do konsumpcji w miejscu pracy czy w drodze.
Pomysł stworzenia nowatorskiej linii butelkowanych koktajli warzywno-owocowych, w której sam klient będzie wpływał na smak jest doskonałą propozycją dla osób zabieganych, a dbających o zdrowie. Jest to także rozwiązanie dla osób nieprzyzwyczajonych do spożywania warzyw w czystej postaci np. dzieci.
- Priorytetem koktajli będzie wysoka jakość prozdrowotna. Badania naukowe dowodzą, że zamrażanie szokowe oraz liofilizacja stanowią najlepsze rozwiązania w zakresie przetwarzania żywności wysokojakościowej.
Głównym celem operacji będzie opracowanie receptur i procesu produkcji naturalnych koktajli warzywno-owocowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów. Cel zostanie zrealizowany poprzez przeprowadzenie prac badawczych oraz realizację niezbędnych inwestycji.
Celami szczegółowymi będą:
- Innowacyjny produkt — powstanie co najmniej 8 produktów (receptur), - koktajli warzywno owocowych, które pozwolą konsumentowi skomponować swój własny koktajl zgodnie z preferencjami smakowymi za pomocą opracowanej w ramach projektu platformy IT.
- Innowacja technologiczna — polegająca na stworzeniu pilotażowej linii do produkcji innowacyjnych produktów.
Działania podejmowane w ramach projektu
Kluczowe działania:
- Przygotowanie środowiska badawczego dla opracowania innowacyjnego serwisu internetowego.
- Inwestycje w infrastrukturę umożliwiającą realizację projektu.
- Wytypowanie najlepszych gatunków roślin do tworzenia koktajli warzywno-owocowych.
- Określenie najkorzystniejszego sposobu zabezpieczania materiału roślinnego
- Tworzenie receptur koktajli spersonalizowanych- opracowanie co najmniej 8 koktajli o różnym zakresie działania, przewidzianym dla różnych grup odbiorców.
- Przechowywanie koktajli i ewaluacja procesów wytwórczych — dobranie metod utrwalania produktu oraz ocena jakości, oraz ewaluacja procesów wytwórczych.
Główne korzyści z realizacji projektu
- Otrzymanie co najmniej 8 produktów (receptur koktajli warzywno-owocowych), charakteryzujących się wysoką jakością prozdrowotną.
- Otrzymanie inteligentnej platformy umożliwiającej spersonalizowaną sprzedaż koktajli. Możliwość dostosowania koktajli do własnych potrzeb.
- Skrócenie łańcucha dostaw oraz transparentność w zakresie składu produktów i pochodzenia poszczególnych elementów.
Streszczenie praktyki
Głównym celem operacji będzie opracowanie receptur i procesu produkcji naturalnych koktajli warzywno-owocowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów, a następnie wdrożenie rezultatów projektu w przedsiębiorstwie Wnioskodawcy.
Cel zostanie zrealizowany poprzez przeprowadzenie prac badawczych oraz realizację niezbędnych inwestycji infrastrukturalnych w celu stworzenia linii do badania produktu i technologii produkcji, oraz serwisu internetowego umożliwiającego dostosowanie koktajli do osobistych potrzeb.
Szczegółowymi rezultatami projektu będzie:
- co najmniej 8 produktów (receptur), składających się m.in. z następujących warzyw i owoców: jarmuż, cukinia, szpinak, burak liściowy, pietruszka, jabłka, gruszki. Receptury będą autorskie i będą rezultatem szerokiego rozeznania przeglądu literatury dotyczącej wartości odżywczej i leczniczej warzyw, owoców i dodatków funkcjonalnych. Pod uwagę będzie brana nie tylko wartość odżywcza poszczególnych produktów, ale także ich potencjał antyoksydacyjny.
- Cały proces wytwarzania koktajlu będzie tak przebiegał, by ograniczyć straty składników prozdrowotnych.
Zaplanowane min. 8 produktów będzie wpisywało się w następujące grupy:
- Warzywa homogenizowane
- Owoce homogenizowane
- Soki owocowe jednoskładnikowe i wieloskładnikowe
- Soki warzywne jednoskładnikowe i wieloskładnikowe
- Warzywa suszone
- Owoce suszone
2. innowacja technologiczna — polegająca na stworzeniu pilotażowej linii do produkcji innowacyjnych produktów.