Baza Grup Operacyjnych EPI

Wołowina Klasy Premium

Innowacyjne metody chowu bydła mięsnego na opas na Przedgórzu Sudeckim w celu wytworzenia wołowiny o unikalnych właściwościach i wprowadzenie jej na rynek

Przyczyny powstania projektu:

  • niesatysfakcjonująca jakość wołowiny w Polsce;
  • niski poziom spożycia wołowiny wysokojakościowej;
  • potrzeba produkcji wołowiny wysokojakościowej;
  • prowadzenie wieloletnich badań naukowych w obszarze właściwej hodowli zwierząt;

Cel główny projektu:

  • wzrost rentowności gospodarstw rolnych zajmujących się hodowlą bydła mięsnego prowadzącej do trwałego i zrównoważonego rozwoju sektora wołowiny.

Cele szczegółowe projektu:

  • osiągnięcie  odpowiedniej wagi zwierząt w wieku 18-22 miesiąca życia;
  • uzyskanie mięsa o unikalnych właściwościach;
  • dokonanie oceny wpływu zastosowanych dawek pokarmowych na wybrane wyróżniki jakości kulinarnej i przerobowej otrzymanego mięsa wołowego;
  • opracowanie dawek pokarmowych dostosowanych do potrzeb poszczególnych grup żywieniowych z wykorzystaniem pasz o zmniejszonej emisyjności oraz określenie ich wpływu na wyniki opasowe, rzeźne oraz jakość mięsa.

Zadania realizowane w projekcie:

  1. Opracowanie strategii sprzedaży
  2. Model i optymalizacja produkcyjności pasz na trwałych użytkach zielonych [dalej: TUZ] w ekstensywnym chowie bydła mięsnego
  3. Utrzymanie zwierząt w prawidłowej kondycji i rozwoju somatycznym 
  4. Modelowanie i monitoring żywienia bydła mięsnego w kontekście poprawy walorów jakościowych wołowiny konsumpcyjnej
  5. Działania promocyjne
  6. Udostępnianie zasobów gospodarstw hodowlanych
  7. Zarządzanie projektem

Przedmiotowy projekt jest operacją realizowaną w 3 gospodarstwach na terenach gmin:, Międzylesie, Radków oraz Bystrzyca Kłodzka

Działania podejmowane w ramach projektu

Najważniejsze działania podejmowane w projekcie:

  • wykonanie zakupów inwestycyjnych,
  • wykonanie zakupów pozwalających prowadzenie zaplanowanych badań,
  • prowadzenie badań,
  • przeprowadzenie analizy danych zastanych w zakresie rynków dla produktów wiodących: mięso wołowe, owcze, sery, wina oraz rynku e-commerce,
  • opracowanie strategii sprzedaży,
  • monitoring i ewaluacja strategii sprzedażowej,
  • przygotowanie wytycznych do opracowania narzędzi badawczych,
  • realizacja badań ilościowych i jakościowych,
  • przeprowadzenie badań focusowych
  • dokonanie oceny siedliskowej i użytkowej  - opracowanie map i wyznaczenie poletek badawczych;
  • określenie składu gatunkowego, produkcji biomasy oraz wartości paszowej i użytkowej zielonek po zastosowaniu biostymulacji roślin - modele produkcji pasz
  • ewidencjonowanie zwierząt z gospodarstw wchodząc w skład GO
  • przeprowadzenie monitoringu poprawności żyw. w poszcz. gr. żywieniowych
  • przeprowadzenie monitoringu dobrostanu zwierząt w okresie pastwiskowym i alkierzowym
  • przeprowadzenie analizy wartości pokarmowej pasz objętościowych oraz treściwych wykorzystywanych. w żywieniu bydła opasowego;
  • przeprowadzenie oceny efektywności żywienia zwierząt na cechy opasowe;
  • ułatwianie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich - organizacja dwóch konferencji;
  • udostępnienie zwierząt do karmienia, terenów uprawnych do badań, infrastruktury zabudowań gospodarskich;
  • przeprowadzenie procedury zakupów urządzeń i maszyn;
  • zarządzanie i rozliczanie projektu zgodnie z Umową Konsorcjum  Grupy Operacyjnej "Wołowina klasy Premium".

Główne korzyści z realizacji projektu

Przewidywane rezultaty projektu:

  • obniżenie kosztów produkcji pasz objętościowych w żywieniu zwierząt;
  • redukcja zużycia zasobów naturalnych;
  • zachowanie bioróżnorodności TUZ w produkcji pasz z ziołami łąkowymi;
  • ochrona dobrostanu zwierząt i zdrowia człowieka;
  • wykreowanie nowego produktu - wołowe mięso klasy PREMIUM o pożądanej jakości kulinarnej i przerobowej;
  • opracowanie strategii sprzedaży;
  • produkt - wołowe mięso klasy PREMIUM o pożądanej jakości kulinarnej i przerobowej

Streszczenie praktyki

Główne korzyści wynikające z zastosowania wszystkich przewidywanych rezultatów:

  • wymiana wiedzy, doświadczeń i najnowszej wiedzy badawczej pomiędzy wszystkimi członkami konsorcjum;
  • rozpowszechnienie i wdrożenie rezultatów w kolejnych gospodarstwach na terenie Polski, w tym przede wszystkim Dolnego Śląska;
  • wprowadzenie rezultatów projektu do praktyki hodowlanej;
  • renowacja użytków zielonych co zmniejszy zanieczyszczenie wód podziemnych, osłabi procesy erozyjne, obniży zmniejszanie się degradacji warstwy próchnicznej, wpłynie na zwiększenie pochłaniania CO2, zwiększenie wilgotności, łagodzenie amplitudy temperatur, akumulację wody w darni.
  • poprawa różnorodności biologicznej oraz doprowadzenie do większego pokrycia gleby roślinami (poprzez planowane nawożenie dolistnie aminokwasami L-alfa, sterolami,  glikolipidami, mikroskładnikami łąk. Będzie miało to pozytywny wpływ na ochronę środowiska naturalnego;
  • polepszenie jakości wód gruntowych ze względu na mniejszą rozpuszczalność w wodzie składników nawozów organicznych (poprzez zmniejszenie nawożenia mineralnego na rzecz nawozów organicznych),
  • zmniejszenia emisji spalin do powietrza ze środków transportu oraz zużycia energii, surowców energetycznych i surowców naturalnych.

Dodatkowe informacje

Czynnikami ułatwiającymi wdrażanie przez producentów rolnych, a także jednostki naukowo-badawcze uzyskanych w projekcie rezulatów będzie upowszechnienie tychże rezultatów przez członków Grupy Operacyjnej: Wołowina Klasy Premium. Informacje w sieci za pośrednictwem strony internetowej projektu oraz w bazie danych SIR (sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich), jak również podczas konferencji promujących podejmowane w ramach projektu działania i osiągnięte rezultaty (w tym m.in. podczas regionalnych i centralnych szczytów grup operacyjnych EPI)