Wołowina Klasy Premium
Innowacyjne metody chowu bydła mięsnego na opas na Przedgórzu Sudeckim w celu wytworzenia wołowiny o unikalnych właściwościach i wprowadzenie jej na rynek
Przyczyny powstania projektu:
- niesatysfakcjonująca jakość wołowiny w Polsce;
- niski poziom spożycia wołowiny wysokojakościowej;
- potrzeba produkcji wołowiny wysokojakościowej;
- prowadzenie wieloletnich badań naukowych w obszarze właściwej hodowli zwierząt;
Cel główny projektu:
- wzrost rentowności gospodarstw rolnych zajmujących się hodowlą bydła mięsnego prowadzącej do trwałego i zrównoważonego rozwoju sektora wołowiny.
Cele szczegółowe projektu:
- osiągnięcie odpowiedniej wagi zwierząt w wieku 18-22 miesiąca życia;
- uzyskanie mięsa o unikalnych właściwościach;
- dokonanie oceny wpływu zastosowanych dawek pokarmowych na wybrane wyróżniki jakości kulinarnej i przerobowej otrzymanego mięsa wołowego;
- opracowanie dawek pokarmowych dostosowanych do potrzeb poszczególnych grup żywieniowych z wykorzystaniem pasz o zmniejszonej emisyjności oraz określenie ich wpływu na wyniki opasowe, rzeźne oraz jakość mięsa.
Zadania realizowane w projekcie:
- Opracowanie strategii sprzedaży
- Model i optymalizacja produkcyjności pasz na trwałych użytkach zielonych [dalej: TUZ] w ekstensywnym chowie bydła mięsnego
- Utrzymanie zwierząt w prawidłowej kondycji i rozwoju somatycznym
- Modelowanie i monitoring żywienia bydła mięsnego w kontekście poprawy walorów jakościowych wołowiny konsumpcyjnej
- Działania promocyjne
- Udostępnianie zasobów gospodarstw hodowlanych
- Zarządzanie projektem
Przedmiotowy projekt jest operacją realizowaną w 3 gospodarstwach na terenach gmin:, Międzylesie, Radków oraz Bystrzyca Kłodzka
Działania podejmowane w ramach projektu
Najważniejsze działania podejmowane w projekcie:
- wykonanie zakupów inwestycyjnych,
- wykonanie zakupów pozwalających prowadzenie zaplanowanych badań,
- prowadzenie badań,
- przeprowadzenie analizy danych zastanych w zakresie rynków dla produktów wiodących: mięso wołowe, owcze, sery, wina oraz rynku e-commerce,
- opracowanie strategii sprzedaży,
- monitoring i ewaluacja strategii sprzedażowej,
- przygotowanie wytycznych do opracowania narzędzi badawczych,
- realizacja badań ilościowych i jakościowych,
- przeprowadzenie badań focusowych
- dokonanie oceny siedliskowej i użytkowej - opracowanie map i wyznaczenie poletek badawczych;
- określenie składu gatunkowego, produkcji biomasy oraz wartości paszowej i użytkowej zielonek po zastosowaniu biostymulacji roślin - modele produkcji pasz
- ewidencjonowanie zwierząt z gospodarstw wchodząc w skład GO
- przeprowadzenie monitoringu poprawności żyw. w poszcz. gr. żywieniowych
- przeprowadzenie monitoringu dobrostanu zwierząt w okresie pastwiskowym i alkierzowym
- przeprowadzenie analizy wartości pokarmowej pasz objętościowych oraz treściwych wykorzystywanych. w żywieniu bydła opasowego;
- przeprowadzenie oceny efektywności żywienia zwierząt na cechy opasowe;
- ułatwianie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich - organizacja dwóch konferencji;
- udostępnienie zwierząt do karmienia, terenów uprawnych do badań, infrastruktury zabudowań gospodarskich;
- przeprowadzenie procedury zakupów urządzeń i maszyn;
- zarządzanie i rozliczanie projektu zgodnie z Umową Konsorcjum Grupy Operacyjnej "Wołowina klasy Premium".
Główne korzyści z realizacji projektu
Przewidywane rezultaty projektu:
- obniżenie kosztów produkcji pasz objętościowych w żywieniu zwierząt;
- redukcja zużycia zasobów naturalnych;
- zachowanie bioróżnorodności TUZ w produkcji pasz z ziołami łąkowymi;
- ochrona dobrostanu zwierząt i zdrowia człowieka;
- wykreowanie nowego produktu - wołowe mięso klasy PREMIUM o pożądanej jakości kulinarnej i przerobowej;
- opracowanie strategii sprzedaży;
- produkt - wołowe mięso klasy PREMIUM o pożądanej jakości kulinarnej i przerobowej
Streszczenie praktyki
Główne korzyści wynikające z zastosowania wszystkich przewidywanych rezultatów:
- wymiana wiedzy, doświadczeń i najnowszej wiedzy badawczej pomiędzy wszystkimi członkami konsorcjum;
- rozpowszechnienie i wdrożenie rezultatów w kolejnych gospodarstwach na terenie Polski, w tym przede wszystkim Dolnego Śląska;
- wprowadzenie rezultatów projektu do praktyki hodowlanej;
- renowacja użytków zielonych co zmniejszy zanieczyszczenie wód podziemnych, osłabi procesy erozyjne, obniży zmniejszanie się degradacji warstwy próchnicznej, wpłynie na zwiększenie pochłaniania CO2, zwiększenie wilgotności, łagodzenie amplitudy temperatur, akumulację wody w darni.
- poprawa różnorodności biologicznej oraz doprowadzenie do większego pokrycia gleby roślinami (poprzez planowane nawożenie dolistnie aminokwasami L-alfa, sterolami, glikolipidami, mikroskładnikami łąk. Będzie miało to pozytywny wpływ na ochronę środowiska naturalnego;
- polepszenie jakości wód gruntowych ze względu na mniejszą rozpuszczalność w wodzie składników nawozów organicznych (poprzez zmniejszenie nawożenia mineralnego na rzecz nawozów organicznych),
- zmniejszenia emisji spalin do powietrza ze środków transportu oraz zużycia energii, surowców energetycznych i surowców naturalnych.
Dodatkowe informacje
Czynnikami ułatwiającymi wdrażanie przez producentów rolnych, a także jednostki naukowo-badawcze uzyskanych w projekcie rezulatów będzie upowszechnienie tychże rezultatów przez członków Grupy Operacyjnej: Wołowina Klasy Premium. Informacje w sieci za pośrednictwem strony internetowej projektu oraz w bazie danych SIR (sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich), jak również podczas konferencji promujących podejmowane w ramach projektu działania i osiągnięte rezultaty (w tym m.in. podczas regionalnych i centralnych szczytów grup operacyjnych EPI)