AlgaSol.Feed
Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokobiałkowej paszy z biomasy mikroglonów
Realizacja operacji ma charakter badawczo-rozwojowy.
Przyjęta metodologia badawcza jest adekwatna do zdefiniowanego problemu. Wszystkie etapy operacji charakteryzują się logicznym układem i są przygotowane zgodnie z wytycznymi obowiązującymi dla tego typu prac. Przewidziano wyznaczenie zależności pomiędzy parametrami uprawy a ilością pozyskiwanej biomasy mikroglonów, z analizą jej parametrów istotnych dla substratów przeznaczonych na cele paszowe, oraz przygotowanie konsorcjum szczepów o dużej produktywności i optymalnych właściwościach w odniesieniu do prowadzenia uprawy dostosowanej do lokalnych warunków.
Zakres zaplanowanych badań powinien umożliwić uzyskanie założonego w projekcie gotowego do zastosowania produktu w postaci wysokobiałkowej paszy o wartości dodanej biorąc pod uwagę inne niż białko cenne składniki zawarte w komórkach mikroglonów.
Uwzględniono niezbędne w takich pracach przygotowanie projektu linii technologicznej do produkcji biomasy i budowę prototypowej instalacji hybrydowej o budowie modułowej umożliwiającej uprawę mikroalg, zbiór biomasy i jej suszenie oraz konfekcjonowanie, wyposażonej w niezbędne układy kontrolno-pomiarowe. Zgodnie z wymogami przypisanymi pracom rozwojowym w przedstawionym projekcie zaplanowano przeprowadzenie testów linii pilotażowej w warunkach rzeczywistych. Pozwoli to nie tylko na walidację przyjętych celów i założeń, ale również umożliwi ewentualne techniczne udoskonalenie procesu produkcji.
Cel nadrzędny: Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokobiałkowej paszy z biomasy mikroalg możliwej do wdrożenia w dowolnym gospodarstwie, bez ograniczeń terytorialnych.
Cele szczegółowe:
- selekcja mikroalg o korzystnych parametrach fizykochemicznych oraz optymalizacja warunków uprawy;
- produkcja paszy;
- analiza nakładów energii związanych z pracą linii technologicznej.
Osiągnięcie celu będzie możliwe dzięki połączeniu innowacyjnej technologii z procesami biochemicznymi. Rezultaty operacji przyczynią się do poprawy wyników ekonomicznych gospodarstwa rolnego poprzez uzyskanie niezależności w dostępie do wartościowych składników pokarmowych.
Działania podejmowane w ramach projektu
Etapy:
- Przygotowanie stanowiska badawczego oraz optymalizacja warunków produkcji biomasy mikroalg.
- Selekcja mikroglonów na podstawie analizy parametrów jakościowych dla paszy. III. Przygotowanie projektu prototypu linii technologicznej.
- Budowa prototypu linii technologicznej.
- Kalibrowanie elementów składowych prototypu.
- Ocena funkcjonowania poszczególnych modułów prototypu linii technologicznej w praktyce: wydajność, produktywność, stabilność parametrów jakościowych paszy, nakłady energetyczne.
Zaplanowano rozpowszechnienie wyników badań. Pilotażowa skala projektu umożliwia zweryfikowanie zaplanowanej innowacji.
Główne korzyści z realizacji projektu
Samowystarczalność żywieniowa:
- Gospodarstwa będą mogły samodzielnie produkować wysokiej jakości paszę, zmniejszając zależność od zewnętrznych dostawców.
Oszczędności kosztowe:
- Własna produkcja paszy może obniżyć koszty żywienia zwierząt.
Adaptowalność do różnych regionów:
- Technologia umożliwi stosowanie szczepów mikroglonów dostosowanych do warunków lokalnych, co zwiększa efektywność produkcji.
Zwiększenie wartości odżywczej paszy:
- Pasza z mikroglonów będzie bogata w białko, co przyczyni się do lepszego zdrowia i wydajności zwierząt.
Redukcja wpływu na środowisko:
- Używanie biomasy mikroglonów jest bardziej ekologiczne niż tradycyjne metody produkcji pasz.
Streszczenie praktyki
Rezultatem operacji będzie opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokobiałkowej paszy z wykorzystaniem biomasy mikroalg.
- Rezultaty operacji można podzielić na innowacje w poszczególnych kategoriach: innowacja produktowa i technologiczna, nowa metoda organizacji, rozwój rynków lokalnych (nie dotyczy krótkich łańcuchów dostaw żywności).
- Konkretnym efektem działań podejmowanych w ramach operacji będzie wdrożenie instalacji do produkcji wysokobiałkowej paszy w gospodarstwach rolnych zajmujących się produkcją zwierzęcą lub w gospodarstwach, które chciałyby uzyskiwać dodatkowy dochód z produkcji takich pasz np. na potrzeby okolicznych gospodarstw.
- Konkretnym produktem opracowanej metody będzie pasza o wysokiej zawartości białka, o wysokim współczynniku strawności, nie zawierająca żadnych szkodliwych i toksycznych składników, a ze względu na łatwość produkcji substratu do jej wytworzenia, możliwa do wyprodukowania w warunkach dowolnego gospodarstwa rolnego, stanowiąca realną alternatywę dla paszy z soi.
W wyniku realizacji operacji powstaną opracowania i publikacje naukowe, prezentujące wyniki przeprowadzonych badań. Zaplanowano także rozpowszechnienie wyników prowadzonych prac w tym zakresie na seminariach, konferencjach naukowych, jak również w ramach zajęć dydaktycznych dla studentów.
Dodatkowe informacje
Potrzeba realizacji operacji jest uzasadniona wynikami badań naukowych dotyczących stosowania biomasy mikroalg jako paszy o wysokiej wartości biologicznej. Obecnie głównym substratem do przygotowania mieszanek paszowych jest śruta sojowa. Jest to w większości materiał genetycznie modyfikowany, stąd potrzeba poszukiwania surowców alternatywnych, które mogą pochodzić z lokalnej produkcji i odnosić się do aktualnego zapotrzebowania.
- W badaniach wykazano, że wprowadzenie biomasy mikroalg do paszy tradycyjnej może pozytywnie wpłynąć na wzrost i zdrowie zwierząt. Nawet niewielka ilość mikroalg w paszy obniża poziomu cholesterolu, poprawia odpowiedź immunologiczną ich organizmów, zwiększa odporność na choroby wirusowe i bakteryjne. Włączenie mikroalg do diety powodowało zmiany w składzie kwasów tłuszczowych oraz poprawiało właściwości odżywcze i zdrowotne mleka u przeżuwaczy, a to może mieć istotny wpływ na zdrowie konsumentów. U krów odnotowano nie tylko poprawę jakości mleka, ale i wydajność jego produkcji.
- Wyniki badań wskazują, że zastosowanie mikroalg w żywieniu przeżuwaczy może znacząco obniżyć emisję metanu. Taka pasza poprawia również jakość mięsa trzody chlewnej. Mikroalgi wpływają korzystnie na parametry wzrostu drobiu oraz poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) w żółtku jaj. Pasza na bazie alg zwiększa wydajność rozrodczą i pomaga kontrolować masę ciała zwierząt. Możliwe jest pozyskanie biomasy alg o paszowym przeznaczeniu w ilościach przekraczających plon dla soi nawet kilkukrotnie. Na terenie RP rozwiązania proponowane w ramach projektu nie były do tej pory przedmiotem badań na taką skalę.