Krzemowe ziarno
Innowacyjna technologia produkcji kukurydzy na ziarno
Zastosowanie w praktyce opracowanej innowacyjnej technologii produkcji kukurydzy na ziarno zapewnia stabilizację produkcji ziarna kukurydzy wykorzystywanego zarówno w celach spożywczych, jak też i na paszę. Po pozytywnym zweryfikowaniu technologii w praktyce można będzie ją zastosować także w innym kierunku produkcji kukurydzy - na zielonkę do produkcji kiszonki lub do produkcji biogazu.
Opracowanie i wdrożenie udoskonalonej technologii produkcji kukurydzy na ziarno ze szczególnym uwzględnieniem nawożenia doglebowego i aplikacji dolistnej krzemu. Zwiększenie produkcji ziarna kukurydzy w gospodarstwie przy pełnym i ograniczonym o połowę nawożeniu NPK.
- Obecnie kukurydza na ziarno w gospodarstwie uprawiana jest na powierzchni 30 ha, a średnie plony wynoszą 7 t/ha.
- Wprowadzenie badanej technologii nawożenia i aplikacji dolistnej krzemu przyczyni się przy pełnym nawożeniu NPK do wzrostu plonu ziarna (o wilgotności 14%) o 0,3 t/ha, to daje to dodatkowe 9 t ziarna. Natomiast w skali kraju przyrost zbiorów wyniósłby 450 tys. ton (przy areale 1,5 mln ha).
Oczekiwane jest także uzyskanie wzrostu plonów ziarna w wysokości 0,5 t/ha przy obniżonej o połowę dawce NPK. Wiąże się to z możliwością ograniczenia nawożenia NPK o połowę poprzez wprowadzenie nawozu doglebowego SiGS i dolistnego Barrier Si-Ca.
Cele szczegółowe to:
- poprawa jakości ziarna (mniejsza zawartość mikotoksyn, większa gęstość);
- wzrost biomasy roślin (świeżej i suchej masy);
- poprawa właściwości gleby;
- poprawa parametrów fizjologicznych roślin (wskaźnik LAI, absorpcji PAR, wskaźnika NDVI);
- ograniczenie porażenia roślin przez choroby i żerowanie szkodników.
Działania podejmowane w ramach projektu
W gospodarstwie zostanie zastosowany nawóz zawierający krzem produkowany w Norwegii oraz nawóz dolistny Barrier Si-Ca w celu uzyskania wiarygodnych i przydatnych dla praktyki rolniczej niezbędne jest przeprowadzenie badań na polach wielkoobszarowych.
- Wymaga to zakupu nowoczesnego i wydajnego sprzętu przez rolnika. Nie można wykonywać badań zużytymi maszynami, zabronione jest mieszanie przebadanych nasion z innymi, ponieważ nie wiadomo jak zareaguje nawóz jeszcze do tej pory niestosowany.
- Przygotowanie stanowiska pod kukurydzę na ziarno.
- Pobranie wiosną próbek gleby przed założeniem doświadczenia.
- Uprawa przedsiewna i siew kukurydzy.
- Stosowanie dolistne nawozu Barrier Si-Ca.
- Pomiar parametrów fizjologicznych: wskaźnika NDVI, LAI, SPAD i absorpcji PAR.
- Ocena porażenia roślin przez choroby i szkodniki w końcowym etapie wegetacji.
- Pomiary podczas zbioru: obsada roślin, plon ogólny świeżej i suchej masy, wilgotność ziarna, plon ziarna (14% H20), liczba kolb na roślinie, liczba ziarniaków w kolbie, plon ziarna z kolby (14%H2O).
- Plon ziarna oceniony zostanie poprzez pobranie prób roślin w określonych częściach pola.
Główne korzyści z realizacji projektu
Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji kukurydzy wykorzystującej nawożenie doglebowe krzemem i aplikację dolistną tym pierwiastkiem powinno przyczynić się do ograniczenia nawożenia NPK, poprawy kondycji i zdrowotności roślin, a w efekcie wzrostu plonu i jakości ziarna kukurydzy. Zastosowane w technologii produkty (nawóz doglebowy SIGS oraz nawóz dolistny Barrier Si-Ca) są bezpieczne dla środowiska naturalnego.
Streszczenie praktyki
Zastosowanie w praktyce technologii produkcji kukurydzy na ziarno zapewni stabilizację produkcji ziarna kukurydzy wykorzystywanego zarówno w celach spożywczych, jak też i na paszę. Zastosowaną technologię można będzie można zastosować także w kierunku produkcji kukurydzy - na zielonkę do produkcji kiszonki lub do produkcji biogazu.
Nawożenie doglebowe i aplikacja dolistna krzemu zwiększają odporność roślin na czynniki abiotyczne, w tym suszę, oraz zmniejszają uszkodzenia powodowane przez szkodniki, których rozwojowi sprzyja ocieplanie klimatu. Przez zastosowanie nawozu krzemowego doglebowo, który jest niedostępny w UE, samodzielnie lub w kombinacji z aplikacją dolistną tego pierwiastka uzyska się poprawę kondycji roślin, większą odporność na niesprzyjające warunki środowiska, choroby i szkodniki a w efekcie na wielkość i jakość plonu ziarna kukurydzy w warunkach pełnego i o połowę ograniczonego nawożenia NPK. Zastosowane w technologii produkty są bezpieczne dla środowiska naturalnego.
Dodatkowe informacje
W badaniach coraz więcej uwagi poświęca się krzemowi (Si).To pierwiastek korzystny, który nie jest zaliczany ani do makro-, ani do mikroelementów. Jego stosowanie, zarówno doglebowo, jak i dolistne ogranicza wpływ szkodliwych czynników biotycznych i abiotycznych. Potwierdzają to wyniki badań przeprowadzane w wielu krajach w bardzo różnych uprawach. Zaproponowany do zastosowania nawóz doglebowy SiGS pochodzący z Norwegii nie jest obecnie wprowadzony na rynek. W 2021 r. pierwsze badania w Polsce z jego stosowaniem w uprawie buraka cukrowego przeprowadził Artyszak (Artyszak i Hansen 2022). Uzyskane wyniki były bardzo interesujące. W 2022 r. doświadczenie to jest rozbudowane i kontynuowane.