Baza Grup Operacyjnych EPI

Lokalnie i funkcjonalnie

Lokalnie i funkcjonalnie. Produkcja innowacyjnych produktów soków funkcjonalnych produkowanych bezpośrednio na gospodarstwach rolnych bezpośrednio po zbiorach

Operacja ta pozwala na wprowadzenie przez rolnika nowego innowacyjnego produktu z dużym potencjałem sprzedażowym. Uczelnia stworzy receptury najlepszych smakowo produktów a Ośrodek Doradztwa Rolniczego będzie promował produkt na organizowanych przez siebie imprezach. Dzięki stworzeniu mobilnej linii produkcyjnej prodykt będzie najwyższej jakości, ponieważ zostanie wyprodukowany od razu po zbiorach bez potrzeby przechowywania. Rolnik będzie miał do dyspozycji konieczny sprzęt i receptury do stworzenia gotowego produktu.


Celem operacji jest wzrost konkurencyjności i rentowności ekologicznych gospodarstw z województwa pomorskiego. Oczekiwanym rezultatem jest wyprodukowanie bezpośrednio na gospodarstwie soków funkcjonalnych o innowacyjnej recepturze i wprowadzenie ich na rynek.

Działania podejmowane w ramach projektu

Stworzenie mobilnej linii  produkcyjnej, która będzie używana w trakcie zbiorów na gospodarstwach rolnych. Opracowanie receptur napojów soków funkcjonalnych tak, aby rolnik potrafił je sam odtworzyć. 

Główne korzyści z realizacji projektu

Dzięki produkcji bezpośrednio na gospodarstwie przetwórstwo może zacząć się bezpośrednio po zbiorach dzięki czemu składniki są świeże i nie tracą substancji odżywczych, a otrzymany produkt jest najwyższej możliwej jakości. Dzięki recepturom i procesom opracowanym przez Uniwersytet żywność ta będzie bezpieczna a jej funkcjonalność potwierdzona badaniami.

Streszczenie praktyki

Nowa organizacja polega na wykorzystaniu jednej mobilnej linii produkcyjnej, każde z gospodarstw w inny terminie przewidział zbiory i przetwórstwo na swoim gospodarstwie dlatego wspólnie mogą korzystać z profesjonalnego sprzętu. Wynikiem końcowym będą także wyprodukowane soki funkcjonalne według receptur i procesu technologicznego opracowanego przez Uniwersytet.