Baza Grup Operacyjnych EPI

Iść w stronę zdrowia

Unikatowa receptura i znacznie udoskonalona technologia jako elementy kształujące jakość prozdrowotną i sensoryczną pasty wielowarzywnej do aplikacji w codziennej diecie.

Realizacja operacji wpłynie pozytywnie na jakość odżywiania się ludzi w całym kraju i na świecie, a także na zdrowie, które jest nadrzędnym dobrem.

  • Rezultatem planowanej operacji jest osiągnięcie mniejszej liczby zachorowań na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, czy choroby nerek oraz pozytywny wpływ na jakość środowiska poprzez zastosowanie ozonu w procesie technologicznym.
  • Ozonowanie jako etap procesu technologicznego przyczyni się do łagodzenia zmian klimatu poprzez przeciwdziałanie zubożenia warstwy ozonowej, ponieważ nadmiar ozonu, jaki zostanie wytworzony w celu ozonowania produktu, będzie odprowadzany wylotem z hali produkcyjnej do atmosfery.
  • Operacja jest skierowana przede wszystkim do niewielkich gospodarstw rolnych, w tym ekologicznych oraz działających w oparciu o zasady integrowanej produkcji.  Uprawa produktów rolnych według preferencji konsumenta powinna sprzyjać rozwojowi produkcji ekologicznej oraz integrowanej,  które to metody, przyczyniają się do ochrony środowiska oraz łagodzenia zmian klimatu.  

Głównym celem jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnego prozdrowotnego produktu, który w swoim składzie nie będzie zawierał soli. Zmiana jakościowa będzie polegała na całkowitym wyeliminowaniu soli z produktu, a zastąpieniu jej nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, które wykazują właściwości prozdrowotne. Dzięki swoim właściwościom nieaktywne drożdże dają poczucie słoności, choć produkt nie będzie jej zawierała w swoim składzie.

Realizacja operacji wpłynie na jakość odżywiania się ludzi w całym kraju i na świecie, a także na zdrowie, które jest nadrzędnym dobrem

Działania podejmowane w ramach projektu

Głównym działaniem jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnego prozdrowotnego produktu, który w swoim składzie nie będzie zawierał soli. Zmiana jakościowa będzie polegała na całkowitym wyeliminowaniu soli z produktu, a zastąpieniu jej nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, które wykazują właściwości prozdrowotne.

  • W swoim składzie zawierają szeroką gamę witamin z grupy B oraz wysoką zawartość białka.
  • Są produktem bezglutenowym.
  • Nie oddziaływają negatywnie na organizm człowieka.
  • Posiadają smak orzechowo - parmezanowy, co również pozytywnie wpływa na walory smakowe produktu.
  • Dzięki swoim właściwościom nieaktywne drożdże dają poczucie słoności, choć produkt jej nie będzie zawierał w swoim składzie.

Do realizacji operacji niezbędnym jest także rolnik, jako wytwórca wysokiej jakości warzyw, dostarczający je do zakładu przetwórczego. Bardzo ważnym na etapie produkcji warzyw jest świadomość potrzeby produkowania ich w oparciu o bardzo wysokie normy jakościowe, z poszanowaniem środowiska naturalnego, nowoczesnych technologii oraz z ograniczeniem stosowania środków ochrony roślin, nawozów i innych składników zewnętrznych.

Główne korzyści z realizacji projektu

Efektem działań podejmowanych w ramach operacji jest opracowanie i wdrożenie prozdrowotnego produktu, a w następstwie zmniejszenie ryzyka zachorowań na choroby układu krążenia, nerek, serca dotyczących Konsumentów spożywających pastę warzywną z dodatkiem płatków drożdżowych nieaktywnych zamiast soli.

  • Rezultaty operacji przyczynią się także do ochrony środowiska  naturalnego oraz łagodzenia zmian klimatu poprzez zastosowanie etapu technologicznego, jaki planujemy zastosować, czyli ozonowanie, z racji tego, że nadmiar wytworzonego ozonu planujemy odprowadzać do atmosfery.
  • Odprowadzony w ten sposób ozon, rozłoży się bardzo szybko do tlenu i zwiększy zawartość tego gazu w powietrzu. Rezultatem planowanej operacji jest osiągniecie mniejszej liczby zachorowań na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, czy choroby nerek oraz pozytywny wpływ na jakość środowiska poprzez zastosowanie ozonu w procesie technologicznym.    

Streszczenie praktyki

Oczekiwanym wynikiem operacji jest opracowanie receptury oraz procesu technologicznego do wyprodukowania pasty warzywnej bez soli, a następnie  ich wdrożenie.

Efektem działań podejmowanych w ramach operacji jest opracowanie i wdrożenie prozdrowotnego produktu, a w następstwie zmniejszenie ryzyka zachorowań na choroby układu krążenia, nerek, serca dotyczących Konsumentów spożywających pastę warzywną z dodatkiem płatków drożdżowych nieaktywnych zamiast soli.

Rezultaty operacji przyczynią się także do ochrony środowiska naturalnego oraz łagodzenia zmian klimatu poprzez zastosowanie etapu technologicznego, jaki planujemy zastosować, czyli ozonowanie, z racji tego, że nadmiar wytworzonego ozonu planujemy odprowadzać do atmosfery. Odprowadzony w ten sposób ozon, rozłoży się bardzo szybko do tlenu i zwiększy zawartość tego gazu w powietrzu.

Dodatkowe informacje

Jednym z głównych aspektów ułatwiających uzyskanie wyniku jest poszukiwanie przez Konsumentów żywności zdrowej i bezpiecznej, która pozytywnie wpłynie na ich zdrowie i życie. Realizacja operacji wpłynie pozytywnie na jakość odżywiania się ludzi w całym kraju i na świecie, a także na zdrowie, które jest nadrzędnym dobrem.

Rezultatem planowanej operacji jest osiągnięcie mniejszej liczby zachorowań na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, czy choroby nerek. Coraz częściej spotykamy się także z chęcią dbania o środowisko i naturę, która otacza nas jako Konsumentów żywności. Planowana operacja będzie miała pozytywny wpływ na jakość środowiska poprzez zastosowanie ozonu w procesie technologicznym. Rezultaty operacji przyczynią się także do ochrony środowiska  naturalnego oraz łagodzenia zmian klimatu poprzez zastosowanie etapu technologicznego, jaki planujemy zastosować, czyli ozonowanie, z racji tego, że nadmiar wytworzonego ozonu planujemy odprowadzać do atmosfery. Odprowadzony w ten sposób ozon, rozłoży się bardzo szybko do tlenu i zwiększy zawartość tego gazu w powietrzu.


Firma kładzie duży nacisk na produkcję żywności zdrowej i bezpiecznej oraz szuka rozwiązań, które wpływają korzystnie na zdrowie. Staramy się wyeliminować składniki, które zwiększają ryzyko zachorowań. Jednym z takich składników jest sól. Alternatywą dla soli są płatki drożdżowe nieaktywne, które będą składnikiem  pasty warzywnej całkowicie eliminującym użycie soli. Szukając rozwiązań innowacyjnych w swojej dotychczasowej technologii firma planuje wykorzystanie ozonu. Dotychczas ozon nie był wykorzystywany w produkcji przetworów warzywnych. Ozon ma właściwości odkażające, a także jest bezpieczny zarówno dla środowiska, jak i również dla ludzi. W naszych założeniach uznano, że można wykorzystać ozon do zwiększenia bezpieczeństwa produktu, dlatego też planuje się wdrożyć ozonowanie w technologii utrwalania pasty warzywnej. Wyeliminuje to prawdopodobieństwo wystąpienia drobnoustrojów jeszcze przed etapem sterylizacji, a co za tym idzie zwiększy bezpieczeństwo produktu dla Konsumenta.