Baza Grup Operacyjnych EPI

Mleko A2 (MA-2)

Opracowanie innowacyjnych produktów i technologii pozyskiwania, produkcji i przetwórstwa mleka typu A2 w nowym kompleksie hodowlano-wdrożeniowym

Spodziewanym rezultatem będzie opracowanie 3 innowacyjnych produktów z mleka A2 u Konsorcjanta Dariusza Góralczyka (3 innowacje produktowe) oraz innowacyjnej technologii sera A2 o cechach produktu funkcjonalnego, wynikających z zastosowania wyłącznie mleka A2, a dodatkowo także podwyższonej zawartości Ca w porównaniu do twarogu oraz korzystnej zawartości składników bioaktywnych (innowacja technologiczna).

  • Rozwiązania te zapewnią powstanie nowych produktów o wyższej jakości zdrowotnej odpowiadającej na potrzeby konsumentów (niewywołujące objawów nietolerancji laktozy oraz alergii na β-k), o podwyższonej zawartości Ca oraz o wartości dodanej wynikającej z obecności korzystnych substancji bioaktywnych. Rezultatem o charakterze innowacji będzie także sposób zorganizowania działania gospodarstwa mlecznego w kierunku pozyskiwania wyselekcjonowanego mleka A2 i jego przetwórstwa.
  • W ramach działań inform.-popularyzat. planuje się promowanie produkcji mleka A2 i jego produktów oraz korzyści zdrowotnych ich spożywania przez wygłaszanie referatów, opracowanie materiałów wdrożeniowych, przeprowadzenie szkoleń i prezentacji powstałych innowacji, zorganizowanie konferencji podsumowującej efekty operacji oraz stronę www. Przyczyni się to do rozwoju bazy wiedzy na obszarach wiejskich i będzie odpowiedzią na potrzebę podniesienia wiedzy producentów bydła mlecznego i konsumentów z tego zakresu. Rezultaty operacji planuje się upowszechnić w postaci publikacji naukowych dotyczących mleka A2.

Zaproponowane produkty mogą być stosowane u małych, lokalnych przetwórców mleka, ale też w przemyśle mleczarskim. Szczególnie zainteresowani mogą być hodowcy krów mlecznych nastawieni na przetwórstwo.                       


Głównym celem operacji jest opracowanie 3 nowych, innowacyjnych produktów tj. mleka spożywczego pasteryzowanego, mleka fermentowanego i sera kwasowo-podpuszczkowego dojrzewającego lub niedojrzewającego uzyskanych z mleka A2 (dalej jako, mleko A2, mleko fermentowane A2 i ser A2) o korzystnych cechach prozdrowotnych oraz opracowanie innowacyjnej technologii otrzymywania sera kwasowo-podpuszczkowego dojrzewającego lub nie- z mleka A2.

  • Wykorzystanie zaproponowanych, innowacyjnych rozwiązań produktowych i rozwiązania technologicznego, wpłynie pozytywnie na poprawę jakości mleka i produktów mlecznych. W rezultacie nastąpi poprawa konkurencyjności, promocję na rynkach lokalnych i krótkie cykle dostaw, grupy producentów oraz organizacja międzybranżowe.          

Działania podejmowane w ramach projektu

Zainicjowanie konsorcjum, współdziała w zakresie wdrażania nowoczesnych produktów oraz technologii stworząc platformę, która stanowi pewien wzorzec dla innych podmiotów i organizacji. Celami szczegółowymi operacji będą: 

  1. opracowanie innowacyjnego mleka A2, 
  2. opracowanie innowacyjnego mleka fermentowanego A2,
  3. opracowanie technologii otrzymywania innowacyjnego sera A2 o cechach produktu funkcjonalnego/prozdrowotnego, opartej w pewnym stopniu na technologii tradycyjnego twarogu, ale z modyfikacjami polegającymi na: zastosowaniu dodatkowych kultur bakterii mlekowych, w tym probiotyków, dodatku podpuszczki, wyższego końcowego pH skrzepu przed krojeniem, zastosowaniu wyższej temperatury dogrzewania gęstwy serowej. 
  4. opracowanie innowacyjnego sera A2, o cechach produktu funkcjonalnego/prozdrowotnego, wynikających z zastosowania wyłącznie mleka A2, a dodatkowo także podwyższonej zawartości wapnia w porównaniu do twarogu oraz korzystnej zawartości składników bioaktywnych. Produkt tego typu na rynku nie jest dostępny.
  5. Zaplanowano również działania upowszechnieniowe poprzez pokazy, prezentacje, szkolenia seminaria i konferencje będą oddziaływać nie tylko na pojedynczych rolników, ale także na organizacje rolników, instytucje pozarządowe działające na terenach wiejskich, będą integrować środowiska wiejskie i pobudzać do podobnych działań.

Interdyscyplinarność podmiotów tworzących konsorcjum stwarza możliwość wzajemnego inspirowania podmiotów je tworzących. Przyczyni się do komercjalizacji nowo powstałych produktów oraz technologii.  

Główne korzyści z realizacji projektu

Spodziewanym rezultatem będzie opracowanie 3 innowacyjnych produktów z mleka A2 u Konsorcjanta Dariusza Góralczyka (3 innowacje produktowe) oraz innowacyjnej technologii sera A2 o cechach produktu funkcjonalnego, wynikających z zastosowania wyłącznie mleka A2, a dodatkowo także podwyższonej zawartości Ca w porównaniu do twarogu oraz korzystnej zawartości składników bioaktywnych (innowacja technologiczna).

  • Rozwiązania te zapewnią powstanie nowych produktów o wyższej jakości zdrowotnej odpowiadającej na potrzeby konsumentów (niewywołujące objawów nietolerancji laktozy oraz alergii na β-k), o podwyższonej zawartości Ca oraz o wartości dodanej wynikającej z obecności korzystnych substancji bioaktywnych. Rezultatem o charakterze innowacji będzie także sposób zorganizowania działania gospodarstwa mlecznego w kierunku pozyskiwania wyselekcjonowanego mleka A2 i jego przetwórstwa.
  • W ramach działań inform.-popularyzat. planuje się promowanie produkcji mleka A2 i jego produktów oraz korzyści zdrowotnych ich spożywania przez wygłaszanie referatów, opracowanie materiałów wdrożeniowych, przeprowadzenie szkoleń i prezentacji powstałych innowacji, zorganizowanie konferencji podsumowującej efekty operacji oraz stronę www. Przyczyni się to do rozwoju bazy wiedzy na obszarach wiejskich i będzie odpowiedzią na potrzebę podniesienia wiedzy producentów bydła mlecznego i konsumentów z tego zakresu. Rezultaty operacji planuje się upowszechnić w postaci publikacji naukowych dotyczących mleka A2.
  • Zaproponowane produkty mogą być stosowane u małych, lokalnych przetwórców mleka, ale też w przemyśle mleczarskim. Szczególnie zainteresowani mogą być hodowcy krów mlecznych nastawieni na przetwórstwo.

Oddziaływanie operacji będzie szczególnie widoczne w rejonach Polski wschodniej (podlaskie). Niemniej jednak oddziaływanie tej operacji będzie miało zasięg ogólnokrajowy oraz europejski, zwłaszcza w krajach, w których hoduje się bydło mleczne.  

Streszczenie praktyki

Operacja przyczyni się do wsparcia rolnictwa w szczególności produkcji mleka, który stanowi 15% wartości produkcji rolniczej w kraju. Jednocześnie w udziale eksportowym produkty mleczarskie są bardzo ważną pozycję, gdyż Polska ma duże nadwyżki w handlu produktami mleczarskimi. Mleko A2 i produkty z niego otrzymane mogą się przyczynić do promocji polskich produktów mleczarskich i poprawić rentowność produkcji mleka jak i jego przetwórstwa. Produkty z mleka A2 dają możliwość eksportu do krajów ościennych, gdzie nie ma takich produktów. Jednocześnie operacja wpisuje się w kierunek rolnictwa ekologicznego, gdyż oparta jest o wariant genetyczny A2A2 występujący u krów ras pierwotnych. Produkcja mleka A2 jest cenną szansą dla producentów mleka, a także szansą wspierania lokalnych gospodarek i zachowania bioróżnorodności.