Baza Grup Operacyjnych EPI

Redukcja GHG w chowie drobiu i produkcji jaj

Przyjazna dla klimatu technologia produkcji wysokiej jakości jaj i mięsa drobiowego w oparciu o innowacyjne metody redukcji emisji szkodliwych gazów z fermy do środowiska

Celem operacji jest:

  • opracowanie założeń, wdrożenie oraz praktyczna weryfikacja przyjaznej dla klimatu technologii produkcji wysokiej jakości jaj spożywczych i mięsa drobiowego w oparciu o zastosowanie innowacyjnej metody redukującej emisję szkodliwych gazów z fermy do środowiska w czasie procesu produkcyjnego.

Główne korzyści z realizacji projektu

  1. Wytworzenie nowego standardu jakości i biobezpieczeństwa produktu spożywczego.
  2. Wdrożenie przyjaznej dla klimatu nowej technologii produkcji wysokiej jakości jaj spożywczych i mięsa drobiowego w oparciu o innowacyjne metody redukcji emisji szkodliwych gazów z fermy do środowiska.
  3. Dostosowanie się do celów określonych w strategii europejskiej,
  4. Zwiększenie konkurencyjności polskich hodowców drobiu i producentów jaj na rynku polskim i europejskim.
  5. Powszechnie dostępny katalog metod redukcji GHG w produkcji mięsa drobiowego (kurczęta brojlery) oraz produkcji jaj spożywczych.