Zdrowe Korzeniowe
Opracowanie i wdrożenie metody organizacji produkcji i znacznie udoskonalonej technologii przechowywania buraków ćwikłowych w gospodarstwie rolnym oraz stworzenie interaktywnej platformy cyfrowej jako rozwiązania cyfrowego do zastosowania u rolnika
Celem głównym (nadrzędnym) operacji jest opracowanie metody organizacji produkcji i technologii przechowywania warzyw korzeniowych w gospodarstwie rolnym.
- Cele szczegółowe operacji to: metoda ograniczenia strat mechanicznych w warzywach okopowych (buraku ćwikłowym) powstających podczas ich załadunku na przyczepy z kombajnu oraz technologia przechowywania warzyw okopowych w komorach z kontrolowaną atmosferą z zastosowaniem ozonowania warzyw przed procesem przechowywania.
- W wyniku realizacji operacji powstanie także cyfrowe rozwiązanie, które będzie zastosowane w rolnictwie. Będzie to platforma informatyczna pozwalająca w pełni kontrolować warunki panujące w przechowalni, w której będą przechowywane warzywa okopowe.
- Aplikacja pozwoli na odczyt np. na smartfonie rolnika wszystkich parametrów, wpływających na jakość przechowywanych warzyw.
- Dzięki aplikacji możliwym będzie wysyłanie ostrzeżeń w formie alertów do rolnika w sytuacji, gdy dojdzie do nagłego pogorszenia parametrów panujących w przechowalni.
Kontekst operacji odnosi się do oczekiwań rynkowych konsumentów. Rynek wymaga dostaw warzyw o najwyższej jakości, przechowywanych z zachowaniem wartości odżywczych przez cały rok. Zastosowanie techniki ograniczania strat mechanicznych podczas załadunku i transportu oraz opracowanie technologii przechowywania buraków w komorach o kontrolowanej atmosferze i wykorzystanie procesu ozonowania pozwoli na dostarczanie na rynek przez rolników, którzy zastosują wypracowane w trakcie realizacji operacji rozwiązania warzyw o najwyższej jakości. Zarówno do przetwórstwa jak i na rynek świeży.
Działania podejmowane w ramach projektu
Etap 1: Czas trwania - 7 miesięcy. Budowa przechowalni, gdzie będzie opracowywana i wdrażana znacznie udoskonalona technologia przechowywania warzyw korzeniowych (na przykładzie buraka ćwikłowego). W związku z założeniami, iż warzywa będą po zbiorze podlegały kolejno następującym procesom: transportu, sortowania, osuszania, ozonowania (określoną dawką przez pewien okres czasu), a następnie przechowywania w kontrolowanej atmosferze i temperaturze, przechowalnia będzie wykonana w technologii gazoszczelnej ULO.
Etap 2: Czas trwania 3 miesiące. Zakup elementów składających się na opracowanie metody organizacji produkcji minimalizującej straty i uszkodzenia mechaniczne warzyw podczas załadunku i transportu warzyw korzeniowych w gospodarstwie rolnym. Będą nim dwie przyczepy rolnicze. Posłużą one do sprawnego i szybkiego transportu zebranych buraków z pól oddalonych od gospodarstwa do przechowalni. Z racji mechanicznego zbioru buraków (za pomocą wydajnego kombajnu) potrzebne są 2 sztuki przyczep o odpowiedniej ładowności. Z powodu ciężkich warunków terenowych panujących jesienią na polach do ich ciągnięcia zaplanowano zakup ciągnika rolniczego o odpowiedniej mocy.
Główne korzyści z realizacji projektu
Głównym rezultatem realizacji projektu jest opracowanie i wdrożenie:
- znacznie udoskonalonej metody organizacji zbioru buraków, która pozwoli na zmniejszenie mechanicznych uszkodzeń ładowanych na przyczepy buraków - spodziewane efekty - redukcja strat w zbiorach i transporcie, poprzez zastosowanie pasowej konstrukcji minimalizującej mechaniczne uszkodzenia bulw buraka,
- znacznie udoskonalonej technologii przechowywania buraków (warzyw korzeniowych) w przechowalni z kontrolowaną atmosferą w oparciu o proces ozonowania warzyw - spodziewane efekty - opracowanie optymalnych parametrów (temperatury, składu atmosfery, wartości dawek ozonu oraz czasu ozonowania) przechowywania warzyw korzeniowych na przykładzie buraka w komorach przechowalniczych,
- kolejnym zakładanym efektem operacji jest opracowanie i wdrożenie cyfrowego rozwiązania, które znajdzie swoje wykorzystanie w rolnictwie w postaci systemu zdalnego kontrolowania, monitoringu i ewentualnej zmiany warunków panujących w komorach przechowalni, a także systemu (platformy cyfrowej) pozwalającej na ostrzeganie przed nagłym ich pogorszeniem, niezaplanowanymi zmianami itp. Rozwiązanie to będzie dostępne do użytkowania np. na smartfonie - spodziewane rezultaty - opracowanie rozwiązania cyfrowego dla rolnika, dzięki któremu będzie miał możliwość monitorowania i regulacji warunków w komorach przechowalniczych.
Streszczenie praktyki
Oczekiwanymi wynikami operacji są planowane do osiągnięcia:
- znacznie udoskonalona metoda organizacji produkcji buraka czerwonego. Polega ona na zastosowaniu własnej konstrukcji pasowej, minimalizującej mechaniczne uszkodzenia buraków podczas ich załadunku na środki transportu (przyczepy rolnicze),
- znacznie udoskonalona metoda przechowywania buraków w komorach przechowalniczych. Dobranie optymalnych parametrów temperatury, wilgotności, stężenia ozonu w komorach.
Dodatkowe informacje
Efektem zaplanowanych prac badawczych będzie ulepszona technologia przechowywania warzyw korzeniowych, a także metoda organizacji produkcji w taki sposób, aby zminimalizować poziom mechanicznych uszkodzeń warzyw podczas ich załadunku i transportu do gospodarstw. Pozwoli to wprowadzić na rynek warzywa o podniesionej zdrowotności oraz jakości. Jakość ta będzie oferowana zarówno jako warzywa sprzedawane na rynku świeżym, a także w formie przetworzonej jako wyroby branży przetwórczej.