Hordeum Instant
Wzrost konkurencyjności polskiego rolnictwa poprzez promocję i optymalizację upraw czarnego jęczmienia ze wskazaniem możliwości jego wykorzystania w produkcji innowacyjnych produktów zbożowych typu instant
Celem głównym jest wzrost konkurencyjności polskiego rolnictwa poprzez promocję i optymalizację upraw czarnego jęczmienia ze wskazaniem możliwości jego wykorzystania w produkcji innowacyjnych produktów zbożowych typu instant - Hordeum Instant. Rezultatem będzie opracowanie konwencjonalnej technologii uprawy unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej barwie ziarna i uzyskanie z niego mąki z możliwością zaadoptowana do wytwarzania mieszanek mąk cennych w produkcji żywności funkcjonalnej, w tym do produkcji produktów typu instant .
Aktualnie obserwuje się wzrost zainteresowania genotypami zbóż pierwotnych, które mają małe wymagania glebowe i wodne, mogą wykazywać większą tolerancję na suszę i są w małym stopniu porażane przez choroby czy atakowane przez szkodniki. Odmiany znajdujące się już w uprawie wymagają mniejszych nakładów na środki ochrony roślin, mają w ziarnie mniej pozostałości pestycydów, przy czym są bardzo dobrym źródłem białka, błonnika, żelaza, tiaminy i innych witamin z grupy B. Bazując na dotychczasowej wiedzy stwierdza się, że mogą mieć potencjał technologiczny również w zakresie opracowania wyrobów zbożowych typu instant. Unikatowym surowcem, nie badanym do tej pory pod kątem przydatności technologicznej do tego typu produktów jest jęczmień czarny – stąd potrzeba realizacji niniejszej operacji.
Działania podejmowane w ramach projektu
Planowany jest następujący zakres prac:
- Optymalizacja uprawy czarnego jęczmienia.
- Ocena towaroznawcza ziarna jęczmienia.
- Optymalizacja technologii wytwarzania mieszanek mącznych z udziałem ziarna jęczmienia czarnego.
- Opracowanie promocyjnej książki dla dzieci na temat zdrowego żywienia (w tym wartości prozdrowotnej czarnego jęczmienia), w której wykorzystane będą ilustracje i teksty wyłonione jako zwycięskie w ramach konkursów szkolnych szkół podstawowych.
W ramach operacji zaplanowane zostały prace rozwojowe, które będą dotyczyły dwóch obszarów: uprawy jęczmienia czarnego i procesu pozyskania mąki, ocenę jej właściwości i optymalizację wykorzystania gospodarczego, w tym przydatności do wyrobu produktów typu instant
Główne korzyści z realizacji projektu
Planowane jest opracowanie konwencjonalnej, prośrodowiskowej technologii uprawy i uzyskanie ziarna unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej okrywie owocowo-nasiennej, o podwyższonej wartości prozdrowotnej, przydatnego do produkcji mąki. Technologie te w praktyczny sposób przyczynią się do wdrożenia zasad zrównoważonego rozwoju w produkcji rolniczej. Pozyskane ziarno z czarnego jęczmienia wykorzystane zostanie do wytworzenia nowych mieszanek mącznych, o wysokiej wartości prozdrowotnej, które ocenione będą pod kątem przydatności do przetworzenia na nowe produkty zbożowe, w tym typu instant.
Opracowana zostanie promocyjna książka dla dzieci na temat zdrowego żywienia, na którą będą składać się ilustracje i teksty wyłonione jako zwycięskie w ramach konkursów szkolnych szkół podstawowych. Konkursy będą obejmowały tematykę związaną ze znaczeniem zbóż w diecie i zdrowiu. Dzięki temu realizacja operacji przyczyni się do zwiększenia świadomości i promocji zasad prawidłowego odżywiania.
Streszczenie praktyki
Planowane jest opracowanie:
- Nowej prośrodowiskowej technologii konwencjonalnej uprawy unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej okrywie owocowo-nasiennej i uzyskanie ziarna o wysokiej wartości prozdrowotnej, przydatnego do produkcji mąki.
- Nowej mieszanki mącznej z udziałem czarnego jęczmienia, zoptymalizowanej pod kątem przydatności do produkcji nowych, wzbogaconych wyrobów zbożowych, w tym typu instant.
- Promocyjnej książki dla dzieci na temat zdrowego żywienia, na którą będą składać się ilustracje i teksty wyłonione jako zwycięskie w ramach konkursów szkolnych szkół podstawowych. Konkursy będą obejmowały tematykę związaną ze znaczeniem zbóż w diecie i zdrowiu.
Dodatkowe informacje
Wraz ze zmianą warunków środowiskowych obserwuje się problem związany wydajnością upraw i adaptacją roślin do ocieplającego się klimatu. Problemy związane z uprawą roślin dotyczą również aspektów środowiskowych, w tym utraty materii organicznej, bioróżnorodności, czy aspektów związanych z nadmiarem stosowania składników biogennych w nawozach, które zanieczyszczają wody gruntowe. Z drugiej strony zboża wykorzystuje się do produkcji mąk, a te powinny charakteryzować się wysoką wartością odżywczą i prozdrowotną, i być przydatne do wszechstronnego wykorzystania, w tym do wytwarzania produktów typu instant. Świadomość powyższych problemów i wyzwań daje realną podstawę realizacji planowanej operacji, w wyniku której opracowana zostanie prośrodowiskowa technologia uprawy unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej barwie ziarna i uzyskanie z niego mąki z możliwością zaadoptowana do wytwarzania mieszanek mąk cennych w produkcji żywności funkcjonalnej, w tym do produkcji produktów typu instant.