Baza Grup Operacyjnych EPI

Grupa Operacyjna Produkty Uboczne

Zrównoważona produkcja wołowiny kulinarnej z oparciu o uboczne produkty powstałe przy produkcji alkoholu i skrobi z wykorzystaniem innowacyjnych, niskonakładowych metod ich konserwacji i dystrybucji.

Głównym celem operacji będzie poprawa efektywności opasu bydła mięsnego w polskich gospodarstwach poprzez opracowanie technologii wytwarzania (innowacja technologiczna) oraz innowacyjnych pasz (innowacja produktowa), zarówno w postaci gotowych TMR-ów, jak i ubocznych produktów tj. mokry placek, dedykowanych dla bydła opasowego oraz testowanie pilotażowej linii do produkcji i konserwacji i konfekcjonowania tych pasz.


Realizacja operacji uzasadniona jest zarówno wynikami badań jak również potrzebami rolników i potrzebami rynkowymi. Produktem ubocznym przy produkcji pszenicy czy kukurydzy na wysokowartościowy alkohol, czy skrobię jest mokra masa podestylacyjna tzw. mokre placki. W literaturze przedmiotu istnieją wyniki badań potwierdzające możliwości zastosowania tzw. „mokrych placków” w żywieniu bydła mięsnego (Klopfenstein i inn., 2007). Podobne doniesienia obejmują wyniki badań Harper Adams Agricultural College w Anglii, gdzie potwierdzono możliwości zastosowania mokrych placków w żywieniu bydła. Autorzy zgodnie przedstawiają, że podaż produktów ubocznych przerobu zbóż i kukurydzy wzrośnie dramatycznie wraz z rozwojem przemysłu etanolowego.

Działania podejmowane w ramach projektu

Operacja została podzielona na 2 główne zadania, które będą realizowane w trakcie realizacji całej operacji.

  • Pierwsze zadania związane z żywieniem bydła będzie realizowało bezpośrednio cel szczegółowy nr 1. W ramach zadania zostaną przeprowadzone badania naukowe związane z opracowaniem innowacyjnej receptury pasz bazujących na produktach ubocznych, po fermentacji etanolowej, zarówno w postaci gotowego TMR jak i tzw. mokrego placka.
  • Drugie zadanie związane z opracowaniem i wdrożeniem pilotażowej linii produkcji, konserwacji i konfekcjonowania pasz bazujących na produktach ubocznych.

Główne korzyści z realizacji projektu

W ramach planowanej operacji przewiduje się wprowadzenie szeregu innowacji produktowych i technologicznych mających na celu poprawę efektywności opasu bydła mięsnego, poprawę dobrostanu zwierząt w fazie produkcji oraz w fazie ubojowej, poprawę wskaźników produkcyjnych - dobowe przyrosty, wykorzystanie paszy z produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego, wdrożenie prototypu linii technologicznej do konserwacji i konfekcjonowania takich pasz.

W zakresie żywienia zostanie wdrożona innowacja produktowa dotycząca opracowania 3 innowacyjnej paszy dla bydła bazujących na produktach ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego, w tym pulpie po fermentacji etanalowej, wdrożony zostanie nowa technologia w postaci innowacyjnego systemów technologicznego do konserwacji i konfekcjonowania takich pasz lokalnie

Streszczenie praktyki

Projekt przyczyni się do poprawienia efektywności polskiej produkcji bydła opasowego, w tym również dobrostanu zwierząt.

  • Wdrożenie wypracowanych w projekcie rozwiązań przyczyni się do uzyskania modelu ekonomicznego żywienia bydła opasowego, pozwalającego zredukować koszty, wykorzystać produkty uboczne oraz zachować lub poprawić efektywność przyrostową pojedynczych sztuk. 
  • Wypracowanie sprawnego modelu ekonomicznego przyczyni się do poprawy produktywności i konkurencyjności sektora wołowiny, poprzez wprowadzenie elementów obiegu zamkniętego.
  • Zarządzanie racjonalnym stosowaniem pasz i uzyskanie lepszego wskaźnika konwersji kg paszy na kg przyrostu masy tuszy przyczyni się do lepszego wykorzystania tych zasobów naturalnych, jakimi dysponują grunty rolne w gospodarstwie rolnym i obniżenia kosztu wyprodukowania kg tuszy.