Baza Grup Operacyjnych EPI

Tenebrio molitor

Innowacyjna technologia przetwarzania larw mącznika młynarka i wprowadzanie na rynek bezpiecznych produktów pochodzenia owadziego

Celem jest wprowadzenie innowacyjnych produktów na rynek RP: białka owadziego (PAP owadzi) odtłuszczonego i o niskiej zawartości chityny (low fat. low chitin): tłuszczu owadziego (oleju) zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe i chityny, uzyskanych za pomocą innowacyjnego procesu przetwarzania biomasy larw mącznika młynarka poprzez połączone techniki obróbki mechanicznej i ekstrakcji rozpuszczalnikowej opartego o indywidualną metodę przetwarzania surowca.
Efektem będzie zakład przetwórczy z prototypową linią technologiczną do przetwarzania mącznika młynarka oraz opracowana indywidualna metoda hodowlana, a także indywidualna metoda przetwarzania biomasy larw owadów mącznika młynarka.


Potrzeba realizacji projektu jest uzasadniona badaniami naukowymi dotyczącymi hodowli i zastosowań mącznika młynarka w przemyśle rolno-spożywczym, jako optymalnego białka. Owady mogą zapewnić zrównoważoną dla środowiska produkcję pasz dla zwierząt i żywności dla ludzi. W ostatnich latach przemysł paszowy w Polsce i Europie musi importować bogate w białko surowce, takie jak soja lub mączki rybne.  Z tego powodu rozpoczęto intensywne poszukiwania alternatyw źródeł białka. Owady mogą stanowić istotne źródło wysokiej jakości białka i innych składników odżywczych. 

Hodowla owadów w Polsce może rozwinąć się w zupełnie nową formę działalności rolniczej co może dać szanse na przekwalifikowanie rolników, których gospodarstwa zostały dotknięte afrykańskim pomorem świń (African Swine Fever - ASF) czy grypą ptaków (Al - Avian influenza). Stworzy to również możliwość powstawanie nowych miejsc pracy, rozwoju innowacyjnej przedsiębiorczości oraz zwiększenia produkcji żywności i pasz. Zoptymalizowana hodowla owadów na cele paszowe i żywnościowe może mieć mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne niż hodowla trzody chlewnej czy bydła.

Według wewnętrznego badania IPIFF (International Platform for Insects as food and Feed - Międzynarodowej Platformy Owadów Żywności i Pasz), prognozuje się, że branża owadzia będzie mogła osiągnąć znaczny wzrost produkcji w kilka lat, nawet do 1,2 mln ton do 2025 i 3 miliony do 2030.

Działania podejmowane w ramach projektu

Wybudowanie budynku produkcyjnego wraz z prototypową linią technologiczną do przetwarzania larw owadów mącznika młynarka, opracowanie indywidualnej metody hodowlanej mącznika młynarka oraz wykonanie badań laboratoryjnych w celu optymalizacji surowca i wysokiej jakości uzyskanych produktów, efektem czego będzie wprowadzanie na rynek 3 innowacyjnych produktów w postaci:

  • białka owadziego (PAP owadzi),
  • tłuszczu owadziego (olej),
  • chityny.

Główne korzyści z realizacji projektu

Realizowana w ramach projektu inwestycja (zakład przetwórczy z linią technologiczną do przetwarzania mącznika młynarka) doprowadzi do podniesienia rentowności produkcji wraz ze wzrostem jakości larw mącznika młynarka, a tym samym wzrostu konkurencyjności.

  • Zastosowanie innowacyjnej metody przetwarzania larw pozwoli na optymalizację surowca i wysoką jakość uzyskanych produktów.
  • Dobór optymalnych warunków środowiskowych oraz metod żywienia i rodzaju podawanej karmy, spowoduje, że wyhodowane larwy będą stanowiły surowiec, z którego uzyska się wysokiej jakości produkty o optymalnych parametrach odżywczych.
  • Przeprowadzone badania laboratoryjne spowodują dobór parametrów zapewniających bezpieczeństwo produktu, który będzie poddany kontroli Inspekcji Weterynaryjnej i jako bezpieczny trafi do odbiorców.

Oczekuje się, że na końcowy wynik projektu będą składały się takie wartości jak: wzrost popytu na wytworzone produkty.

Dodatkowe informacje

Hodowla owadów jadalnych ma duży potencjał rozwojowy. Wg raportu ONZ konsumpcja owadów może być pomocna w walce z głodem na świecie. Jest ona istotnym elementem uzupełniania niedoborów białka paszowego w krajach o niskim areale upraw roślin wysokobiałkowych, a owady mogą zapewnić zrównoważoną i przyjazną dla środowiska produkcję żywności dla ludzi oraz pasz dla zwierząt. Białko pozyskane z wybranych gatunków owadów zostało zatwierdzone w krajach UE i może być wykorzystywane do produkcji paszy dla ryb, zwierząt towarzyszących, drobiu i świń.

Rynek produkcji owadów stale rośnie, a ekonomiści prognozują wzrost światowej produkcji do około 1200000 w 2025 r. Ze względu na cykl rozwojowy, łatwość hodowli i wartość odżywczą produktów końcowych za jednego z najbardziej atrakcyjnych owadów w hodowli uważany jest mącznik młynarek wpisany przez Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa Żywności (EFSA) do katalogu "nowej żywności" jako bogatego źródła białka, tłuszczu i błonnika.