Baza Grup Operacyjnych EPI

Polskie Konsorcjum Badań Nad Burakiem Cukrowym

Burak Cukrowy Od Pola Do Stołu

Udoskonalona technologia uprawy buraka cukrowego przyczyni się do zwiększenia plonowania, poprawy jego jakości i bezpieczeństwa, dostosowania technologii uprawy do założeń "Zielonego Ładu", a także do wycofywania z użytku kolejnych substancji aktywnych do zwalczania chwościka buraka.


Potrzeba realizacji operacji wynika ze zwiększającego się odsetka plonów buraka cukrowego porażonego przez chwościka buraka oraz rosnący nacisk na ochronę środowiska. Koniecznym jest znalezienie technologii uprawy i ochrony plonów przed chorobą, która będzie skuteczna, a jednocześnie będzie wpisywała się w nurt "Zielonego Ładu" oraz strategii "Od pola do stołu", których założeniem jest zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin, redukcję stosowanych nawozów oraz zwiększenie powierzchni gruntów rolnych UE na cele rolnictwa ekologicznego.

Działania podejmowane w ramach projektu

Zaplanowano ocenę zagrożeń upraw buraków cukrowych w różnych regionach kraju, opracowanie wytycznych dla nowej technologii, przebadanie preparatu mikrobiologicznego na różnych odmianach, wytworzenie i opracowanie wytycznych do produkcji preparatu na skalę przemysłową, testy w szklarni i na polu.

Streszczenie praktyki

Zgodnie z wynikami przeprowadzonych badań element udoskonalonej technologii uprawy buraka cukrowego wykazał dużą skuteczność zwalczania chwościka buraka w badaniach szklarniowych i laboratoryjnych. Wskazane są dalsze badania technologii uprawy buraka cukrowego z łącznym stosowaniem preparatu mikrobiologicznego z innymi substancjami czynnymi herbicydów.


Oczekiwanym rezultatem będzie innowacyjna technologia uprawy buraka cukrowego dostosowana do założeń "Zielonego  Ładu" - ograniczenie zużycia pestycydów, zmniejszenie ryzyka wystąpienia pozostałości śor. Ponadto opracowane zostaną wytyczne dla rolników do stosowania technologii, która będzie dostosowana do wymogów UE i stworzenie systemu wspomagania decyzji dla rolników - na stronie www.