Baza Grup Operacyjnych EPI

Zrównoważona Produkcja Wołowiny

Opracowanie i wdrożenie innowacji związanych z technologiami "Rolnictwa Precyzyjnego" i "Precyzyjnej produkcji zwierzęcej" w obszarze produkcji wołowiny zrównoważonej zgodnej ze strategią "od pola do stołu"

Głównym celem operacji jest opracowanie i wdrożenie do praktyki grupy operacyjnej bardzo nowatorskich rozwiązań w obszarze rolnictwa precyzyjnego (PA) oraz precyzyjnej produkcji zwierzęcej (PLF). Ponadto celem operacji jest uzyskanie efektu synergii w łańcuchu produkcji wołowiny wysokiej jakości zgodnie ze strategią "od pola do stołu" (FF), która dla uzyskania efektu zrównoważenia łączyłaby zarówno nowoczesne technologie w PA jak i PLF. Holistyczne ujęcie wszystkich czynników w łańcuchu produkcji wołowiny zrównoważonej jest nowatorskim rozwiązaniem na skalę krajową.


Głównym problemem stanowiącym asumpt do rozwiązania tego wyzwania przez utworzoną grupę operacyjną jest identyfikacja braku synergii w łańcuchu zrównoważonej produkcji wołowiny wysokiej jakości zgodnie ze strategią "od pola do stołu" z wykorzystaniem rozwiązań zarówno w obszarze precyzyjnego rolnictwa jak i precyzyjnej produkcji zwierzęcej. W rezultacie efektywność produkcji zrównoważonej wołowiny zgodnie ze wskazaną wyżej strategią jest niesatysfakcjonująca ekonomicznie.

Zrównoważona produkcja wołowiny wymaga zarówno rozwiązań w obszarze produkcji polowej, gdzie produkowane są pasze objętościowe jak i znakomita część pasz treściwych (zboża), będących z punktu widzenia zarówno jakości jak i efektywności ekonomicznej kluczowa dla osiągnięcia celów końcowych tj. kulinarnej wołowiny wyprodukowanej w systemie zrównoważonym, a także w obszarze produkcji zwierzęcej.

Działania podejmowane w ramach projektu

  1. Opracowanie innowacyjnych rozwiązań w obszarze produkcji i zbioru pasz z wykorzystaniem rozwiązań w obszarze rolnictwa precyzyjnego.
  2. Opracowanie prototypu stacji do pomiarów masy ciała wraz z infrastrukturą towarzyszącą, która umożliwia wielokrotny pomiar masy ciała zwierząt w trakcie poboru wody, ilości pobranej wody, częstość odwiedzin stanowiska do pojenia. Drugim prototypem będzie moduł inteligentnego systemu do monitoringu żywienia bydła.
  3. Testowanie opracowanych rozwiązań w gospodarstwie należącym do grupy operacyjnej.
  4. Ocena efektywności ekonomicznej wdrożenia opracowanego rozwiązania.

Główne korzyści z realizacji projektu

Główną korzyścią z wdrożenia efektów niniejszej operacji w gospodarstwach będzie poprawa efektywności dotyczącej metod odchowu i żywienia cieląt, dzięki którym poprawie ulegną zarówno parametry technologiczne (tempo wzrostu, średnia w badaniach >1000g), zdrowotne (zmniejszona zachorowalność (<25%) i śmiertelność (<4%), zmniejszenie stosowania antybiotyków (o 20%), a w rezultacie ekonomiczne (obniżenie kosztów produkcji (>15%).