Baza Grup Operacyjnych EPI

Zdrowy Cielak

Opracowanie innowacyjnego sposobu żywienia cielaków poprawiającego efektywność produkcji.

Celem działań jest wdrożenie nowego sposobu żywienia cielaków poprawiającego dobrostan zwierząt hodowanych oraz ograniczającego metanogenezę w gospodarstwie rolnym.

Efekt ten będzie związany z wprowadzeniem do paszy objętościowej probiotycznych szczepów drobnoustrojów zdolnych do biosyntezy SCFA (w tym kwasu masłowego i propionowego) oraz linolenowego. Nowy sposób postępowania dotyczyć będzie zarówno cieląt, jak i młodego bydła. 


Obowiązująca w UE strategia „Od pola do stołu” jako element Zielonego Ładu uwzględnia wyzwania związane ze zrównoważonymi systemami żywnościowymi i podkreśla znaczenie związków między zdrowiem społeczeństwa i zdrowiem planety. Z kolei raport z 2021 r. sporządzony w ramach Programu Ochrony Środowiska ONZ stwierdza, że emisje gazów cieplarnianych od zwierząt gospodarskich (m.in. z przewodu pokarmowego) stanowi około jednej trzeciej emisji metanu. Istnieje więc ciągła potrzeba rozwijania agrotechnologii sprzyjających jednocześnie ochronie środowiska naturalnego i klimatu, jak również poprawie efektywności produkcji rolnej. W potrzeby te wpisuję się strategia zwiększenia stopnia wykorzystania składników odżywczych pasz oraz poprawy dobrostanu zwierząt.

Celom tym sprzyja wdrażanie nowoczesnych systemów żywienia, do których zalicza się TMR (Total Mixed Ration). Żywienie takie, zapewnia podanie wszystkich składników żywieniowych w jednej dawce w odpowiednim czasie. System tradycyjny żywienia bydła mlecznego nie daje kontroli nad jednorodnością struktury dawki pokarmowej, jest czasochłonny i wymaga dużych nakładów siły roboczej. Hodowca w tradycyjnym systemie żywienia staje przed wyzwaniem odpowiedniego dopasowania ilości pasz do zapotrzebowania zwierząt, bardzo często potrzeby produkcyjne przewyższają podaż paszy, wpływa to negatywnie na dodatni bilans energetyczny, co wiąże się ze stratą ekonomiczną gospodarstwa.

Działania podejmowane w ramach projektu

W wyniku przeprowadzonych badań będziemy chcieli potwierdzić skuteczność zastosowania szczepów drobnoustrojów, w tym również szczepów probiotycznych, w żywieniu bydła. Poprawę odporności na zakażenia patogenami wywołującymi biegunki oraz na poprawę przyrostów masy ciała i wykorzystania pasz u cieląt.

W żywieniu dorosłych cieląt (jałówek) skuteczność w zapobieganiu dysfunkcjom metabolicznym żwacza oraz w poprawie zdrowotności i wydajności wysokoprodukcyjnych krów mlecznych. Chcemy również wykazać, że wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów będą skuteczne w obniżaniu emisji metanu. 

Streszczenie praktyki

Stworzona zostanie strona internetowa projektu, na której przedstawiane będą informacje o przebiegu prac rozwojowych realizowanych przez konsorcjantów, a po ich zakończeniu efekty.

  • Planowane jest sporządzenie raportów, publikacji naukowych opisujących osiągnięte rezultaty.
  • Opracowane innowacyjne rozwiązania zostaną sprawdzone i wdrożone w gospodarstwie rolnym.
  • Opisana zostanie szczegółowo innowacyjna pasza dla cielaków, sposób jej produkcji, przechowywania i dawkowania, w podziale na poszczególne grupy hodowlane bydła mlecznego. Wiedza ta zostanie przedstawiona zainteresowanym odbiorcom docelowym operacji – producentom rolnym zajmującym się hodowlą bydła.
  • Wsparcie udzielane będzie ze strony konsorcjantów – Katedry Biotechnologii Środowiskowej Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej oraz Gospodarstwa Rolnego prowadzących badania w projekcie.
  • Plany realizacji projektu spotkały się z przychylnością producentów rolnych, którzy oczekują na efekty zaplanowany badań. Realizacja operacji pozwoli wypracować efekty dające wymierne korzyści rolnikom. Długofalowym celem grupy jest szerokie upowszechnienie zaproponowanego sposobu żywienia cielaków w gospodarstwach rolnych.