Baza Grup Operacyjnych EPI

Fermenfeed

Innowacje w redukcji zużycia zbóż i importowanej śruty sojowej w żywieniu zwierząt

Celem operacji jest wytworzenie innowacji produktowych, technologicznych oraz organizacyjnych w celu redukcji zużycia zboża i importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej GMO w celu zwiększenie poziomu konkurencyjności i innowacyjności produkcji trzody chlewnej w Polsce.

Zostaną opracowane innowacje produktowe w zakresie nowych, dokładnie przebadanych mieszanek paszowych ze zwiększonym udziałem odpadów z sektora spożywczego oraz fermentowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej, innowacje technologiczne w zakresie wykorzystania w żywieniu na sucho surowców wykorzystywanych dotychczas w żywieniu na mokro, w celu spopularyzowania ich w małych gospodarstwach, innowacje organizacyjne łączącej najnowsze osiągnięcie rolnictwa precyzyjnego i Internet of Things w zakresie produkcji trzody chlewnej.


Planowana operacja bardzo mocno wpisuje się w założenia Wspólnej Polityki Rolnej w zakresie rozwiązań konkurencyjnych, niskoemisyjnych oraz przyjaznych dla klimatu i odpornych na jego zmianę poprzez skupianie się na wytworzeniu innowacji związanych ze stosowaniem aktywnych proteolitycznie dodatków paszowych przy żywieniu zwierząt, oraz stosowaniem ich w mieszankach paszowych.

  • Zastosowanie do produkcji mieszanek paszowych dodatku w postaci fermentowanej śruty sojowej oraz fermentowanej śruty rzepakowej z dodatkiem produktów ubocznych z sektora spożywczego może bardzo korzystnie wpłynąć na ich przyswajalność i przynieść korzyści ekonomiczne.
  • Wyniki badań mogą przyczynić się do znacznego wzrostu konkurencyjności i rentowności gospodarstw rolnych poprzez lepsze wykorzystanie białka w paszach, za czym idzie redukowanie kosztów jego zakupu, co przy obecnych cenach pasz białkowych stanowi wysoki procent kosztów poniesionych w produkcji zwierzęcej.
  • Ograniczenie wykorzystania zasobów jest jednym z głównych wyzwań stojących przed europejskimi producentami żywności.
  • Dostępność do wyników badań pozwoli na wypromowanie stosowania alternatyw w żywieniu zwierząt, co spowoduje ograniczenie składników wysokobiałkowych w mieszankach dla zwierząt, co za tym idzie możliwość w ograniczeniu stosowania importowanej soi w żywieniu, która generuje wysokie koszty produkcji.

Działania podejmowane w ramach projektu

Zakładana operacja zostanie zrealizowana w 4 etapach. Każdy z członków konsorcjum będzie prowadził szereg działań prowadzących do wytworzenia innowacji na skutek prac badawczo-rozwojowych.

W ramach projektu zostaną przeprowadzone konsultacje w zakresie technologii produkcji dodatku paszowego, mieszanek paszowych, metodologii prowadzenia badań i produkcji trzody chlewnej, a następnie analiza uzyskanych danych. W ramach projektu prowadzona będzie produkcja rolna w ramach układu badawczego jak również spotkania konsorcjalne w celu nadzoru współpracy.

Główne korzyści z realizacji projektu

Rezultatem operacji ma być wdrożenie ulepszonych innowacji w zakresie produktu, technologii i metod organizacji.

Są to innowacje w zakresie: 

  • Innowacji produktowej – zbadanie poziomu skuteczności stosowania produktów ubocznych z sektora spożywczego oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej, co pozwoli na ustalenie dawki adekwatnej do ich zastosowania w mieszankach paszowych bądź jako dodatek do nich, przy uwzględnieniu przesłanek ekonomicznych. Wyniki badań mogą przyczynić się do znacznego wzrostu konkurencyjności i rentowności gospodarstw rolnych poprzez lepsze wykorzystanie białka w paszach, za czym idzie redukowanie kosztów jego zakupu, co przy obecnych cenach pasz białkowych stanowi wysoki procent kosztów poniesionych w produkcji zwierzęcej. Zbadanie wpływu stosowanych surowców oraz dodatków paszowych może pozwolić na znaczące ograniczenie zużycia krajowych zasobów zbóż oraz importowanej śruty sojowej i rzepakowej. 
  • Ulepszonej Innowacji technologicznej - wytworzenie ulepszonej technologii w zakresie przetwarzania ubocznych produktów z branży spożywczej oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej. W ramach innowacji przebada się czy przytoczone surowce paszowe mogą technicznie odpowiadać swoim odpowiednikom w żywieniu na sucho – zostanie stwierdzona częstotliwość zawieszania się paszy, jej skłonność do psucia, czy stabilność tych surowców paszowych w zależności od warunków przechowywania i warunków pogodowych na przestrzeni różnych sezonów. Przebadana zostanie też skuteczność śrutowników paszowych przeznaczonych do zboża w odniesieniu do produktów ubocznych pochodzących z sektora spożywczego.  
  • Innowacja organizacyjna - stworzenie ulepszonego rozwiązania w zakresie monitoringu i pomiarów aktywności trzody chlewnej. W ramach innowacji organizacyjnej w zakresie produkcji trzody chlewnej planowane jest wdrożenie systemu do monitoringu trzody chlewnej. Rozwiązanie to zostanie wykorzystane do utworzenia informatycznej analizy behawioru zwierząt gospodarskich w zakresie takim jak temperatura, częstotliwość spożywania pokarmu, ruchliwość oraz czas spożywania pokarmu. Na podstawie ej innowacji będzie można sprawdzić, czy pasza bardziej kaloryczna, np. zawierająca czipsy, sprawia że świnie spędzają mniej czasu przy karmniku ze względu na to, że szybciej się najedzą. 

Główną korzyścią wynikającą z realizacji operacji będzie udoskonalenie w stosowaniu produktów ubocznych z sektora spożywczego oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej w mieszankach paszowych, co może przynieść korzyści ekonomiczne i środowiskowe.

Streszczenie praktyki

Wytworzenie ulepszonych mieszanek paszowych wraz z zastosowaniem produktów ubocznych z sektora spożywczego jako surowca zastępującego zboże wraz z dodatkiem fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej w celu zastąpienia poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej.

  • Planowana operacja zakłada opracowanie i wdrożenie ulepszonego produktów – mieszanki paszowej ze zredukowaną ilością poekstrakcyjnej śruty sojowej z genetycznie modyfikowanych roślin na rzecz fermentowanej śruty rzepakowej i sojowej oraz mieszanki paszowej o zredukowanej ilości zbóż na rzecz uprzednio przygotowanych ubocznych produktów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego do żywienia na sucho. Produkty te sprawdzone empirycznie, jeśli okażą się skuteczne, mogą zostać z sukcesem wdrożone przez duże, polskie paszarnie w ramach transferu wiedzy i innowacji do wykorzystania u rolnika oraz innych uczestników łańcucha produkcyjnego.
  • Produkty te mogą pozytywnie wpływać na florę jelitową świń, pobudzać rozwój kosmków jelitowych oraz jednocześnie ograniczać negatywne aspekty środowiskowe i klimatyczne żywienia zwierząt. Co więcej, może okazać się, że ulepszone sposoby żywienia świń są mniej zależne od zawirowań pogodowych związanych ze zmianami klimatu.
  • Dodatkowo, nowe receptury paszowe mogą okazać się znacząco wydajniejsze ekonomicznie, co jest szczególnie ważne w okresie, w którym Afrykański Pomór Świń powoduje silną, negatywną presję cenową dla rozdrobnionych producentów trzody chlewnej w Polsce.
  • W ramach planowanych działań zostanie przeprowadzone empiryczne sprawdzenie wartości użytkowej określonych mieszanek paszowych zawierających wyżej wymienione komponenty i ich wpływu na efektywność techniczną i ekonomiczną produkcji trzody chlewnej.

Zakłada się, że użycie w jednej mieszance paszowej produktów ubocznych, które mogą podlegać łatwemu psuciu wraz z produktami, które wspierają trawienie i posiadają pozytywny wpływa na aktywność mikrobiologiczną, może mieć bardzo pozytywny wpływ na efektywność ekonomiczną i technologiczną zastosowanych mieszanek paszowych do żywienia zwierząt.

Dodatkowe informacje

Ulepszanie innowacji w zakresie dodatków paszowych są niezbędne nie tylko w Polsce, ale również na terenie Całej Unii Europejskiej. Innowacje w zakresie żywienia zwierząt, są łatwe do powielania o ile się sprawdzają i bazują na realnych wynikach badań i niosą za sobą realne korzyści ekonomiczne dla producentów zwierząt.

  • W wyniku planowanej operacji powstaną rezultaty, które posiadają cechy umożliwiające ich adaptację do innych celów, niebędących przedmiotem operacji. Wypracowane innowacje mogą z sukcesem zostać poddane testom w żywieniu innych monogastrycznych zwierząt gospodarskich. Wypracowane innowacje produktowe i organizacyjne mogą zostać zastosowane przez mieszalnie pasz, producentów dodatków paszowych oraz przede wszystkim rolników – zarówno tych produkujących na małą skalę jak i na skalę przemysłową. 
  • Badania nad zastosowaniem ubocznych i odpadowych produktów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu trzody chlewnej mogą również mieć adaptację w innych działaniach i być istotną informacją na temat wartości pokarmowej tych surowców. Może to zwiększyć zainteresowanie wykorzystaniem ubocznych i odpadowych produktów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego do innych celów.
  • Badania nad wykorzystaniem materiałów paszowych opartych na ubocznych produktach pochodzenia spożywczego oraz ograniczeniu importowanej soi mogą być bardzo przydatne w celach niebędących przedmiotem operacji, takich jak: żywienie kurcząt rzeźnych, żywienie drobiu nieśnego, żywienie indyków, żywienie krów mlecznych, żywienie bydła mięsnego, ekspertyzy dotyczące kalkulacji ekonomicznych różnych sposobów ograniczania gazów cieplarnianych w Unii Europejskiej, usprawnienie podejmowania decyzji w zakresie żywienia zwierząt czy indywidualnego monitoringu innych zwierząt, takich jak bydło mięsne czy bydło mleczne.
  • Co więcej, rozwiązania z zakresu IT i IoT mogą swobodnie zostać zaimplementowane do tworzenia modeli behawiorystycznych trzody chlewnej, które mogą być szeroko wykorzystywane chociażby w przypadku rozwiązań przedwcześnie sygnalizujących o możliwości wystąpienia Afrykańskiego Pomoru Świń w stadzie.