Baza Grup Operacyjnych EPI

Szczęśliwy Kurczak Premium w Ziołowym Standardzie

Opracowanie i wdrożenie kompleksowego systemu odchowu brojlera kurzego w warunkach przemysłowych z uwzględnieniem innowacyjnych produktów fitobiotycznych i nowoczesnych elementów technologicznych

Tytuł projektu: opracowanie i wdrożenie kompleksowego systemu odchowu brojlera kurzego w warunkach przemysłowych z uwzględnieniem innowacyjnych produktów fitobiotycznych i nowoczesnych elementów technologicznych pozwalających na prowadzenie produkcji zwierzęcej zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa. Opracowanie tego rodzaju innowacyjnego systemu odchowu pozwoli na uzyskanie brojlera kurzego tzw. "Szczęśliwego Kurczaka Premium w Ziołowym Standardzie", który dostarcza unikalnego surowca w postaci mięsa o podwyższonych walorach jakościowych.

Nadrzędnym celem przedsięwzięcia jest opracowanie kompleksowego programu odchowu brojlera kurzego z zastosowaniem innowacyjnych rozwiązań technologiczych wpływających na poprawę parametrów produkcyjnych i dobrostanu stada oraz opracowanie dedykowanego programu fitobiotycznego (dodatki podawane w paszy i wodzie do picia) w chowie brojlera.

System ten ma pozwolić na odchów brojlera w warunkach przemysłowych, charakteryzującego się lepszymi parametrami produkcyjnymi i ogólną zdrowotnością zwierząt, co znajdzie przełożenie na możliwości pozyskania mięsa o dużo lepszych parametrach fizykochemicznych (m.in. obniżonej kaloryczności, niższym procentowym udziale tłuszczu, tkanki łącznej, wyższym procentowym udziale białka), mikrobiologicznych (redukcja ogólnej liczby drobnoustrojów, mniejsza liczba konfiskat związanych z wyraźnymi zmianami chorobowymi wynikającym z procesów chorobowych), itp.


Opisane powyżej zagadnienia projektowe stanowią odpowiedź na aktualne potrzeby rynku produkcji drobiarskiej nie tylko w kraju, ale i na rynkach zagranicznych. Ponadto opracowanie skutecznego programu odchowu pozwalającego na redukcję antybiotyków (i/lub chów w systemie NAE) pośrednio przyczynią się do ochrony terapeutycznych właściwości antybiotyków i zmniejszenia lekoporoności, które są kluczowym tematem medycyny ludzkiej i weterynarii. Należy podkreślić, że zarówno wyliczenie śladu węglowego, jak i kompleksowe rozwiązania technologiczne  i żywieniowe (wymienniki ciepła, dodatki paszowe pozwalające na redukcję FCR, gazów NH3, CO2) stanowią innowacyjne rozwiązania w zakresie zrównoważonej produkcji, które  coraz częściej są dostrzegane i oczekiwane przez konsumentów.

Działania podejmowane w ramach projektu

Celami pośrednimi będą:

  1. Stworzenie i przetestowanie nowego produktu fitobiotycznego, stanowiącego potencjalną alternatywę dla antybiotyków w chowie przemysłowym brojlera lub zredukować ich zużycie.
  2. Opracowanie dedykowanego programu fitobiotycznego w oparciu o nowy produkt i nowe zastosowania już istniejących produktów fitobiotycznych, drożdżowych i zasiedlenia kompetecyjnego.
  3. Opracowanie i wdrożenie kompleksowych rozwiązań technicznych na przemysłowej fermie drobiu, mających na celu poprawę wybranych parametrów odchowu brojlera kurzego i ograniczenie wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko.
  4. Wyliczenie śladu węglowego.
  5. Opracowanie standardu jakości dla produktu końcowego.
  6. Opracowanie skutecznych działań marketingowych związanych z promocją mięsa drobiowego, zdrowego trybu żywienia, zastosowania produktów fitobiotycznych w chowie i hodowli zwierząt, poprawienia wizerunku chowu przemysłowego w Polsce i Europie, itp.

Główne korzyści z realizacji projektu

Opracowanie kompleksowego programu odchowu w oparciu o innowacyjne produkty fitobiotyczne i specjalne technologie pozwoli na:

  • poprawę wybranych parametrów produkcyjnych,
  • redukcję oddziaływania produkcji tego typu na środowisko naturalne,
  • poprawę wybranych parametrów jakościowych mięsa pozyskanego z brojlera pochodzącego z tego rodzaju chowu,
  • możliwość redukcji zużycia antybiotyków w trakcie chowu lub prowadzenie chowu NAE bez pogorszenia parametrów produkcyjnych i jakościowych,
  • poprawę dobrostanu zwierząt,
  • rzetelne wyliczenie śladu węglowego dla konkretnego produktu końcowego,
  • opracowanie dedykowanego systemu jakości,
  • otrzymanie produktu premium (mięso z kurczaka brojlera) zgodnie z najnowszymi wymaganiami klienta indywidualnego i zbiorowego (HoReCa itp.).