Podczerwień w rolnictwie
Niskotemperaturowe suszenie i modyfikacja jakości zbóż z wykorzystaniem technologii promieniowania podczerwonego HEATING Infrared.
Realizacja operacji przyczyni się do:
- efektywnego wykorzystania zasobów,
- rentowności gospodarczej i produktywności,
- konkurencyjności wysoka jakość ziarna,
- niskoemisyjności oraz przyjazności dla klimatu, oraz odporności na jego zmianę wykorzystanie energii elektrycznej do procesu suszenia.
Technologia suszenia niskotemperaturowego z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego pozwoli na oszczędzanie pozyskanych już ziaren poprzez podnoszenie ich jakości, usuwanie grzybów i pleśni. Wdrożenie technologii pozwoli na redukcję zużycia energii w porównaniu do konwencjonalnych metod, co wpływa na redukcję kosztów.
Planowana do wdrożenia technologia jest technologią zeroemisyjną, brak emisji CO2 dzięki zasilaniu elektrycznemu. Redukcja grzybów i pleśni oraz będących efektem ich oddziaływania mykotoksyn z ziarna pszenicy i kukurydzy dzięki promieniowaniu podczerwonemu przełoży się na wyższą jakość ziarna.
Działania podejmowane w ramach projektu
Opracowanie i wdrożenie nowej technologii. Suszarni niskotemperaturowej na podczerwień. Otrzymywanie po procesie suszenia wysokiej jakości ziarna pszenicy i kukurydzy. Redukcja poziomu występowania pleśni, grzybów. Zachowanie wysokiej wartości zboża.
Główne korzyści z realizacji projektu
Wdrożenie innowacyjnej technologii pozwalającej na suszenie zbóż w podczerwieni przełoży się na ochronę środowiska naturalnego poprzez:
- Redukcję energii wykorzystywanej w procesie suszenia dzięki następującym aspektom:
- suszenie w podczerwieni, w porównaniu z tradycyjnym suszeniem konwekcyjnym, ma znacznie niższe jednostkowe zużycie energii na jednostkę masy odparowanej wilgoci,
- proces odbywa się tylko w jednym cyklu suszenia,
- odejście od gazu i oleju na rzecz energii elektrycznej.
- Redukcję emisji CO2 do atmosfery.
- Redukcja grzybów, pleśni, oraz będących ich efektem mykotoksyn z ziarna pszenicy i kukurydzy dzięki promieniowaniu podczerwonemu, co przełoży się na wzrost bezpieczeństwa spożywanej żywności.
Streszczenie praktyki
Wdrożenia technologii podczerwieni HEATING na skalę przemysłową będzie interesującym rozwiązaniem dla rolników i przedsiębiorców końcowych związanych z przetwarzaniem kukurydzy i pszenicy.
Rozwiązania te pozwolą przede wszystkim na otrzymanie wysokiej jakości produktu wysuszonego przy bardzo małym zużyciu energii w krótkim czasie. Zaproponowane przez nas urządzenia zasilane są tylko energią elektryczną, więc są zeroemisyjne.
Proponowana suszarnia ma małe gabaryty i co najważniejsze nie potrzebuje pozwoleń na budowę,
Dodatkowe informacje
Operacja przyczyni się do realizacji czwartego celu EPI na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa: tworzenie pomostów między najnowszą wiedzą badawczą i technologią a rolnikami, społecznościami wiejskimi, przedsiębiorcami, organizacjami pozarządowymi i usługami doradczymi. Grupa Operacyjna "Podczerwień w rolnictwie" została zawiązana w celu realizacji operacji mającej na celu podniesienie jakości i bezpieczeństwa spożycia pszenicy i kukurydzy (zachowanie wartości odżywczych i mikrolementów przy jednoczesnej eliminacji mykotoksyn z ziarna).
Grupa Operacyjna poprzez swoją strukturę ma również na celu tworzenie pomostów między najnowszą wiedzą badawczą i technologią w zakresie produkcji roślin zbożowych a rolnikami, jednostką naukową i podmiotami doradczymi.