Baza Grup Operacyjnych EPI

Owoce 4.0

Podniesienie jakości porzeczki czarnej poprzez mniejsze wykorzystanie środków ochrony roślin w procesie uprawy dzięki zastosowaniu technologii selektywnego oprysku

Celem operacji jest opracowanie i wdrożenie technologii automatycznej identyfikacji występowania szkodników na plantacji porzeczki oraz punktowego oprysku selektywnym preparatem, co ma przełożenie na mniejsze nasycenie owoców porzeczki szkodliwymi dla zdrowia środkami ochrony roślin.


Od 1 stycznia 2014 roku, wszyscy profesjonalni użytkownicy środków ochrony roślin mają obowiązek stosowania zasad integrowanej ochrony roślin zgodnie z postanowieniami art. 14 Dyrektywy parlamentu Europejskiego i Rady Europy 2009/128/WE oraz Rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady Europy Nr 1107/2009 z dnia 21.10.2009. Podstawą zintegrowanego systemu ochrony roślin jest maksymalne wykorzystanie metod niechemicznych, które powinny być uzupełniane stosowaniem pestycydów wówczas, gdy oczekiwane straty ekonomiczne powodowane przez agrofagi  będą wyższe niż koszt zabiegu. Zgodnie z ogólnymi zasadami integrowanej ochrony roślin określonymi w załączniku III do Dyrektywy 2009/128/WE należy metody nie chemiczne (biologiczne, fizyczne, hodowlane) przekładać nad chemiczne. W obliczu radykalnie zaostrzającej się polityki ochrony środowiska i zmieniających się zasad dotyczących ochrony chemicznej roślin na rzecz ekologizacji rolnictwa i wzrostu poszanowania przyrody, Komisja Europejska przedstawiła wieloletni plan działania na rzecz zrównoważonej gospodarki UE. Ogłoszony "Europejski Zielony Ład" wzmocniony został strategią "od pola do stołu" oraz "Strategią UE na rzecz różnorodności biologicznej do 2030 r. przywracanie natury do naszego życia".

Działania podejmowane w ramach projektu

Realizacja 6 etapów:

  1. Przygotowanie sprzętu oraz zespołu do prac badawczych.
  2. Badania laboratoryjne oraz pierwsze konstrukcje prototypu.
  3. Opracowanie projektu technicznego prototypów dla dwóch urządzeń.
  4. Budowa prototypu.
  5. Przeprowadzenie badań na plantacjach.
  6. Weryfikacja skuteczności technologii i promocja projektu.

Główne korzyści z realizacji projektu

Ograniczenie ilości stosowanego oprysku:

  • Oszczędność na zakupie preparatu chemicznego.
  • Oszczędność zużywanej do oprysku wody.
  • Oszczędność opryskiwacza wynikająca z krótkiego, tylko punktowego rozpylania.
  • Mniejsze oddziaływanie preparatami chemicznymi na środowisko.

Streszczenie praktyki

Spodziewanym rezultatem operacji będzie opracowanie nowej technologii poprawiającej jakość owoców porzeczki, która umożliwi znaczną redukcję środków ochrony roślin.

Efekty działań podejmowanych w ramach operacji:

  • Opracowanie technologii dedykowanej plantacji porzeczki - inteligentne urządzenie do monitorowania real-time oraz on-line upraw krzewów czarnej porzeczki.
  • Poprawienie jakości owoców porzeczki poprzez znaczną redukcję zawartości środków ochrony roślin.
  • Zorganizowanie konferencji podsumowującej rezultaty projektu.
  • Zorganizowanie konferencji branżowej dla producentów porzeczki połączonej z wizytą terenową na plantacji.

Dodatkowe informacje

Obserwujemy bardzo duże zainteresowanie planowanym wynikiem prac wśród  użytkowników końcowych - sadowników, jak również użytkowników pośrednich - producentów opryskiwaczy. Planowane jest wdrożenie uzyskanego wyniku po zakończeniu realizacji projektu na szerszą skalę (nie tylko do zastosowania na plantacji porzeczki). Prowadzone działania zmierzać będą do objęcia ochroną patentową opracowanych rozwiązań. Będziemy dbali o prowadzenie działań promocyjnych wśród producentów owoców i producentów opryskiwaczy sadowniczych. Chcemy zwiększać rozpoznawalność projektu "Owoce 4.0" również poza granicami Polski.