Baza Grup Operacyjnych EPI

Ekologiczny Żywy Roślinny Izotonik Wzbogacany Polifenolami

Opracowanie nowej technologii produkcji ziół oraz zasadniczo ulepszonych produktów, w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół

Celem operacji jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roślin zielarskich pod osłonami oraz stworzenie nowego produktu o właściwościach prozdrowotnych będącego mieszanką soków z warzyw wzbogaconych ziołami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolą określić skład wyrobu (między innymi wpływ surowców zielarskich na produkt) i udowodnić jego znakomite cechy charakterystyczne.


Potrzeba realizacji operacji narodziła się pomiędzy konsorcjantami w związku z:

  • poszukiwaniem efektywniejszych sposobów uprawy roślin zielarskich pod osłonami, które skutkować będą udoskonaleniem charakteru roślin,
  • poszukiwaniem nowego rynku zbytu dla ziół i pomysłem na opracowanie nowego produktu — mieszanki soków warzywnych wzbogacanych ziołami z ich wyjątkowymi właściwościami.

Spółka Swedeponic Polska sprzedająca zioła doniczkowe pod marką "Baziółka" jest wiodącym w Polsce producentem ziół. Rosnące koszty energii skłoniły do poszukiwania rozwiązań podnoszących efektywność uprawy, przy jednoczesnym poprawieniu charakteru gotowego wyrobu przede wszystkim w obszarze trwałości (lepszy shelf life), żywotności, a także zasobności ziół w olejki eteryczne, które stanowią o ich dobroczynnym charakterze.

Współpraca z firmą Bacillus stała się podstawą do projektu opracowania i wdrożenia zupełnie nowego produktu — mieszanki soków warzywnych wzbogacanych ziołami, których receptury i przede wszystkim korzystny wpływ prozdrowotny określą naukowcy z Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydziału Nauk o Zdrowiu Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Jednym z istotnych rezultatów operacji będzie wdrożenie innowacji w obszarze uprawy ziół i przetwórstwa rolno-spożywczego.

Działania podejmowane w ramach projektu

Projekt grupy zakłada opracowanie i wdrożenie innowacji w kilku obszarach; jest to projekt wielowątkowy, będący efektem współpracy rolnika uprawiającego rośliny zielarskie, przetwórcy rolno-spożywczego (przedsiębiorstwo MSP) oraz jednostki naukowej.

Na koniec 2024 roku grupa operacyjna planuje wdrożyć znacząco udoskonalony sposób uprawy roślin zielarskich pod osłonami, z wykorzystaniem diod elektroluminescencyjnych LED, który będzie miał wpływ na osiągane efekty prowadzonej działalności rolniczej. Udoskonalony surowiec przyczyni się do opracowania składu i wdrożenia do produkcji innowacyjnego soku warzywnego z dodatkiem ziół.

Streszczenie praktyki

Planowane jest uzyskanie poprawy właściwości ziół w zakresie: trwałości, żywotności, zasobności w olejki eteryczne.

  • Wdrożone zostanie rozwiązanie zapewniające niższe zapotrzebowanie na energię dzięki zastosowaniu nowych lamp.
  • Zbadany zostanie wpływ lamp na zioła, opracowane zostaną szczegółowe wytyczne dla ustawienia i eksploatacji instalacji.
  • Określone zostaną optymalne parametry, funkcjonalności i charakter innowacyjnego oświetlenia zmieniająca sposób uprawy roślin zielarskich pod osłonami.
  • Opracowany zostanie innowacyjny wyrób (skład; wpływ surowców zielarskich na produkt): ekologiczny żywy roślinny izotonik wzbogacany polifenolami).