Baza dobrych praktyk

Wyszukiwanie zaawansowane
Obszar realizacji projektu:
Wyczyść filtry
Agroliga - Ewa i Dariusz Pastusiak
Ewa i Dariusz Pastusiak

Ewa i Dariusz Pastusiak prowadzą gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji roślinnej. Przy pomocy środków unijnych wybudowali budynek magazynowy — hale blaszane służące przede wszystkim do przechowywania ziarna w celu późniejszej sprzedaży.

Agroliga - Beata i Robert Janowscy
Beata i Robert Janowscy

Gospodarstwo państwa Beaty i Roberta Janowskich jest w całości nastawione na przetwórstwo mleka na sery oraz sprzedaż tradycyjną i internetową. Utrzymują stado krów mlecznych. Uprawiają zboża oraz inne rośliny tworzące bazę paszową dla tych zwierząt.

Pracownia Stroju Regionalnego – Galeria Regionalna
Sabina Jurasz

Celem operacji było przeciwdziałanie wykluczeniu zawodowemu osoby z grupy defaworyzowanej poprzez podjęcie zarobkowej działalności gospodarczej w zakresie wykonywania poszczególnych elementów strojów regionalnych Górali Żywieckich, a także indywidualnych zamówień na ubiory inspirowane folklorem. Projekt jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na tego rodzaju usługi, a także stanowi ogólnodostępny obiekt turystyczny, skupiający sympatyków stroju regionalnego Górali Żywieckich.

Promocja ekologii na terenie Północnej Jury poprzez edukacyjne warsztaty tworzenia ogrodów w słoiku, leśnych obrazów z mchu a także produkcja filmu, zakup i dystrybucja wśród mieszkańców mieszanek dzikich kwiatów
Stowarzyszenie „Partnerstwo Północnej Jury”

Realizacja projektu promującego działania ekologiczne na obszarze Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” polegała na przeprowadzeniu 9 dwugodzinnych warsztatów zakładania ogrodów w szkle oraz 9 dwugodzinnych warsztatów w zakresie tworzenia leśnych obrazów z mchu. Zajęcia odbyły się na obszarze wszystkich partnerskich gmin Stowarzyszenia PPJ, łącznie udział w nich wzięło 270 uczestników. W ramach projektu zakupiono i rozdystrybuowano wśród mieszkańców mieszanki polskich nasion, rodzimych dzikich kwiatów celem tworzenia przyjaznych miejsc dla pszczół w postaci łąk kwietnych. Dodatkowo wyprodukowano krótkometrażowy 11 minutowy film promocyjny.

Grupa Operacyjna Podlaskie Dobre Smaki
GO Podlaske Dobre Smaki

„Podlaskie Dobre Smaki” to grupa producentów rolnych, która zajmuje się produkcją pierwotną oraz przetwórstwem. Tworzą krótki łańcuch dostaw żywności wysokiej jakości poprzez wspólną sprzedaż prowadzoną pod jedną marką. W ofercie Grupy znajdują się: zioła lecznicze świeże i suszone, miody z własnej pasieki, warzywa i owoce – świeże oraz przetworzone.

Przyzagrodowa Produkcja Sera SEROWNIA KUCHARY
Gospodarstwo Rolne Ilona Michalak

W Serowarni Kuchary prowadzona jest przyzagrodowa produkcja sera, oparta na bazie wytwarzanego w gospodarstwie mleka oraz sprzedaż wyrobów mlecznych prosto od producenta. Gdy oprócz samej hodowli krów wprowadzono przetwórstwo, to dochody w gospodarstwie rolnym znacznie wzrosły, a sprzedawane produkty cieszą się bardzo dobrą opinią, zdobywaja nagrody w różnych konkursach.

Rozwój działalności przez innowacyjną, całodobową i bezpieczną formę sprzedaży naturalnych produktów lokalnych
Apple Valley Karolina Dębska - Zeidler

Instalacja owocomatu stworzyła nieograniczoną możliwość dostępu do świeżych lokalnych produktów, jakim są owoce i ich przetwory, również w sytuacji kryzysowej. Impulsem do realizacji projektu była pandemia, podczas której sklep firmowy z owocami i przetworami z sadu rodziny Dębskich był zamknięty.

Organizacja 4 przedsięwzięć edukacyjnych (eventów) podnoszących kompetencje mieszkańców
Fundacja Po Zdrowie Do Natury

Fundacja Po Zdrowie Do Natury zorganizowała przedsięwzięcie edukacyjne podnoszące kompetencje zainteresowanych osób poprzez kanał emisyjny Miodny Szlak Tv na YouTube. Zaprezentowane audycje dotyczyły tematyki miodów i apiterapii, uprawy warzyw i owoców, gotowania oraz prowadzenia gospodarstwa domowego bez użycia chemii. Zorganizowane wykłady i warsztaty w formie filmów online przyczyniły się do podejmowania działań na rzecz obszarów wiejskich Sądecczyzny podczas czasu izolacji.

Podjęcie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania mięsa
Dorota Słomkowska

W Gospodarstwie Rolnym Doroty i Franciszka Słomkowskich stworzono niewielką masarnię, gdzie wytwarza się ekologiczne wędliny według tradycyjnych przepisów. Powstał tam też sklep, w którym gospodarze sprzedają swoje produkty oraz wyroby innych lokalnych producentów żywności. 

Scalanie gruntów na obrębach Amandów i Krowiarki w Gminie Pietrowice Wielkie
Powiat Raciborski

Celem scalenia gruntów na obrębach dwóch w wsi w gminie Pietrowice Wielkie było stworzenie korzystniejszych warunków gospodarowania w rolnictwie i leśnictwie poprzez poprawę struktury obszarowej gospodarstw rolnych, lasów i gruntów leśnych, racjonalne ukształtowanie rozłogów gruntów, dostosowanie granic nieruchomości do systemu urządzeń melioracji wodnych, dróg oraz rzeźby terenu.

Wyświetlanie rezultatów od 11 do 20 z 161