Baza dobrych praktyk
Projekt polegał na zainstalowaniu 16 lamp OZE wraz z turbinami wiatrowymi na terenie gminy Lisków.
Projekt miał na celu dostawę oraz montaż nowoczesnych urządzeń technologicznych, mających na celu zwiększenie efektywności pracy, zmniejszenie kosztów produkcyjnych, zwiększenie asortymentu oraz jakości produkowanych wyrobów.
Projekt dotyczy stworzenia kompleksowego serwisu opon oferującego szeroki wachlarz usług dla różnorodnych odbiorców.
Rosnący pobyt na zdrową żywność oraz brak w okolicy piekarni oferującej ekologiczne pieczywo stały się głównym motorem działania do otwarcia własnego biznesu. Podjęte działania są odpowiedzią na jak dotąd niezaspokojony apetyt na zdrowe, lokalne, ekologiczne produkty pochodzące "prosto od rolnika". Moda na świadomy konsumpcjonizm stale rośnie przyczyniając się do wzrostu świadomości konsumentów na temat korzyści, zarówno dla zdrowia jak i środowiska, płynących z ekologicznej produkcji.
W ramach zrealizowanego projektu utworzona została firma zajmująca się produkcją pieczywa opartego na produktach lokalnych oraz tradycyjnych recepturach.
Wieś Kalwy posiadała skromną świetlicę do spotkań integracyjnych, której wielkość oraz zaplecze sanitarne uniemożliwiało prowadzenie różnorodnych zajęć edukacyjnych, artystycznych i integracyjnych. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom mieszkańców, budynek przeszedł generalny remont.
Operacja polegała na rozbudowie i modernizacji sali wiejskiej oraz przekształceniu jej w Wiejski Dom Kultury uwzględniający potrzeby różnych grup społecznych. Sale zostały wyposażone w elementy umożliwiające prowadzenie zajęć edukacyjnych, artystycznych, integracyjnych, a także szkoleń zarówno dla młodzieży, seniorów, jak i osób niepełnosprawnych. Miejsce to służy również spotkaniom Koła Gospodyń Wiejskich w Kalwach oraz Rady Sołeckiej.
Operacja polegała na wprowadzaniu nowej gałęzi działalności na poziomie gospodarstwa. Do tej pory borówka amerykańska sprzedawana była jedynie w formie owoców świeżych. Dzięki zakupionej suszarni, rozpoczęto przetwarzanie borówki w mieszance z jabłkami i powstały "chipsy" z więcej niż jednego owocu, w jednym elemencie. Produkt nie zawiera żadnych dodatków, cukrów czy substancji przedłużających termin przydatności do spożycia.
W gospodarstwie liczącym ponad 100 szt. bydła, w tym 50 krów mlecznych, postanowiono uruchomić przyzagrodową produkcję sera, opartą na bazie wytwarzanego w gospodarstwie mleka oraz rozpocząć sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego. Uruchomienie przetwórstwa mleka zwiększyło efektywność produkcji i dochody gospodarstwa, a także umożliwiło zatrudnienie członków rodziny.
Operacja polegała na dostosowaniu posiadanych nieruchomości na potrzeby produkcji miodów pitnych. Nieruchomość została zmodernizowana i przystosowana do prowadzenia działalności gospodarczej. W ramach projektu zakupiono i zamontowano dwa klimatyzatory, wyposażenie do sycenia brzeczki, fermentacji oraz chłodzenia, układ chłodzenia, zbiorniki do leżakowania, urządzenia do rozlewania miodu w butelki, korkowania oraz etykietowanie.
Projekt polegał na założeniu własnej działalności gospodarczej, oferującej usługi turystyki konnej z elementami hipoterapii. Zakupiono przyczepę przewozową dla koni, siodła, uprzęże, zestawy do pielęgnacji koni, kaski ochronne dla klientów oraz laptop.
Remont i przebudowa świetlicy z przeznaczeniem dla dzieci i młodzieży ze wsi Książenice były odpowiedzią na zgłaszaną przez lokalną społeczność potrzebę przystosowania budynku do potrzeb edukacyjnych, kulturalnych i sportowych. Dzięki temu wieś i gmina zyskały miejsce służące najmłodszym i pełniące także rolę społeczno-integracyjną.