W czerwcu 2024 r. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie, ogłosiło w ramach SIR, ogólnopolski konkurs pn. „Kobiety tworzą innowacje”, zapraszając do udziału przedstawicielki nauki, innowacyjne rolniczki i przedsiębiorczynie wiejskie działające na rzecz rozwoju rolnictwa.
Głównym celem konkursu było upowszechnienie informacji dotyczących roli kobiet we wdrażaniu innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Laureatki konkursu stanowiące dobre przykłady innowatorek, których postawa, zaangażowanie i otwartość na podjęcie ryzyka, jakim jest badanie i wdrażanie nowatorskich rozwiązań, mogą być motywacją dla innych kobiet działających na rzecz rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich.
W ramach konkursu przewidziano cztery kategorie konkursowe:
- Naukowczyni w produkcji roślinnej
- Naukowczyni w produkcji zwierzęcej
- Naukowczyni w przetwórstwie rolno-spożywczym
- Innowacyjna rolniczka / przedsiębiorczyni wiejska
W ramach konkursu wpłynęło 40 zgłoszeń, z czego trzy zostały odrzucone na poziomie oceny wstępnej i formalnej. Zapisy regulaminu konkursu przewidywały możliwość łączenia kategorii w przypadku, gdy w ramach którejś z nich wpłynie mniej, niż 5 zgłoszeń. Mając na uwadze powyższe połączono kategorię „Naukowczyni w produkcji zwierzęcej” z kategorią „Naukowczyni w przetwórstwie rolno-spożywczym”, co przełożyło się finalnie na powstanie trzech kategorii, w ramach których nagrodzone zostały następujące Uczestniczki konkursu:
Kategoria: „Innowacyjna rolniczka / przedsiębiorczyni wiejska”
- I miejsce — Barbara Majoch (Introdukcja uprawy imbiru Zingiber officinale Rosc. w Polsce na potrzebę opracowania nowej technologii wytwarzania klarowanych napojów funkcjonalnych)
- II miejsce — Maria Zdebska (Opracowanie nowej linii ciasta pierogowego na bazie mąki konjac jako alternatywa dania obiadowego dla osób stosujących dietę ubogowęglowodanową ze szczególnym uwzględnieniem diety o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała)
- III miejsce — Lidia Moroń-Morawska (Współpraca na rzecz utworzenia innowacyjnego rynku lokalnego)
- Wyróżnienie — Marlena Tubis (Opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych przetworów z niesprzedanych karpi wigilijnych)
Kategoria: „Naukowczyni w produkcji roślinnej”
- I miejsce — Sylwia Siebielec (Projekt INNO-MIK ”Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wzbogaconych mikrobiologicznie bionawozów wspomagających zrównoważoną produkcję roślinną i jej adaptację do zmian klimatu”)
- II miejsce — Natalia Matłok (Opracowanie innowacyjnych nawozów na bazie alternatywnego źródła surowca Matło)
- III miejsce — Karolina Furtak (Opracowanie innowacyjnego preparatu mikrobiologicznego o charakterze osmoprotekcyjnym do wspomagania oraz ochrony roślin uprawnych w warunkach stresu osmotycznego wywołanego zmienną wilgotnością gleby i zasoleniem)
- Wyróżnienie — Beata Tatarowska (Europejski projekt Ecobreed 771367, Horyzont 2020 – Increasing the efficiency and competitiveness of organic crop breeding. Zwiększenie wydajności i konkurencyjności ekologicznej hodowli roślin)
Kategoria: „Naukowczyni w produkcji zwierzęcej i przetwórstwie rolno-spożywczym”
- I miejsce — Małgorzata Szultka-Młyńska (Krótki Łańcuch Żywności – pilotaż w Toruniu)
- II miejsce — Joanna Kobus-Cisowska (Innowacyjna technologia wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych)
- III miejsce — Alicja Kowalczyk (Opracowanie innowacyjnej metody sortowania plemników w celu otrzymania bydła określonej płci)
- Wyróżnienie — Iga Piasecka (Produkty odpadowe przemysłu owocowego jako potencjalna alternatywa pozyskiwania substancji bioaktywnych, ze szczególnym uwzględnieniem frakcji lipidowej)
Pobierz prezentację z gali rozdania nagród
Laureatkom i Wyróżnionym gratulujemy!